Tο Netflix μειώνει τον ρυθμό μετάδοσης δεδομένων στην Ευρώπη

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Tο Netflix μειώνει τον ρυθμό μετάδοσης δεδομένων στην Ευρώπη
Στόχος να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των δικτύων της ΕΕ ενόψει των μέτρων για κοινωνική απόσταση λόγω κορονοϊού.

Στην μείωση του αναγκαίου ρυθμού μεταβίβασης δεδομένων σε όλες τις μεταδόσεις ροής της πλατφόρμας στην Ευρώπη προχωρά το Netflix ώστε να μειωθεί η κίνηση κατά 25% στα Ευρωπαϊκά δίκτυα και να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργίας τους, ενόψει κορονοϊού και της ανάγκης για εργασία εξ αποστάσεων εκατοντάδων χιλιάδων ευρωπαίων.

Η απόφαση ελήφθη μετά από συνομιλίες μεταξύ του Ευρωπαίου Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς και Ψηφιακής Πολιτικής, Τιερί Μπρετόν και του διευθύνοντος συμβούλου της Netflix, Ριντ Χάστινγκς. Ο Μπρετόν προέτρεψε χθες την πλατφόρμα συνεχούς ροής βίντεο να χαμηλώσει την ποιότητα ανάλυσης των βίντεο της για να αποφευχθεί η συμφόρηση στο διαδίκτυο.

Κατόπιν των συνομιλιών ο CEO του Netflix ανέφερε ότι «μετά από μια σημαντική τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Μπρέτον της, για να νικήσουμε τον COVID-19 πρέπει να μείνουμε σπίτι. H τηλεργασία και το streaming βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση όμως οι υποδομές για την παροχή του Internet μπορεί να δοκιμαστούν έντονα. Για να διασφαλίσουμε ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση σε αυτό, ας μεταβούμε στην απλή ανάλυση έναντι της HD ανάλυσης όταν δεν είναι απαραίτητο». Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι μια ώρα θέασης περιεχομένου σε στάνταρ ανάλυση καταναλώνει περίπου 1 GB ενώ μια ώρα θέασης περιεχομένου σε high definition χρησιμοποιεί περίπου 3GB την ώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω των μέτρων κοινωνικής απόστασης που τέθηκαν σε ισχύ σε όλη την Ευρώπη για την καταπολέμηση της πανδημίας του κοροναϊού, έχει αυξηθεί η ζήτηση για διαδικτυακή χωρητικότητα για σκοπούς τηλεργασίας, διαδικτυακής μάθησης και ψυχαγωγίας. Το αυτό επιβεβαιώνουν τόσο οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών της ΕΕ, όσο και ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ ο οποίος δήλωσε ότι καταγράφεται μεγάλη αύξηση σε φωνητικές κλήσεις και βιντεοκλήσεις, ζήτηση που είναι μεγαλύτερη κι από την συνήθη ετήσια άνοδο που βλέπει η εταιρεία κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Το αυτό επιβεβαιώνει και πρόσφατη έρευνα της Nielsen η οποία κάνει λόγο για αύξηση κατά 60% του όγκου περιεχομένου χάρη στην ευρεία παρακολούθηση streaming υπηρεσιών αυτές τις ημέρες.

Με δεδομένο ότι η αύξηση αυτή θα μπορούσε να θέσει τα δίκτυα υπό πίεση, τη στιγμή που είναι αναγκαίο να λειτουργούν στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν κάλεσε όλες τις υπηρεσίες συνεχούς ροής, τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών και τους χρήστες να φερθούν υπεύθυνα. Μάλιστα όπως σημείωσε θα πρέπει εταιρείες τηλεπικοινωνιών να λάβουν προληπτικά μέτρα και μέτρα μετριασμού και να παρακινήσουν τους χρήστες να χρησιμοποιούν ρυθμίσεις που μειώνουν την κατανάλωση δεδομένων, όπως χρήση Wi Fi και προβολή περιεχομένου σε χαμηλότερη ανάλυση.

Σε μια προσπάθεια διασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας των δικτύων η Επιτροπή βρίσκεται σε συζητήσεις με τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, συγκεκριμένα με τον Φορέα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC), ώστε να δημιουργηθεί ένας ειδικός μηχανισμός αναφοράς για την παρακολούθηση της κατάστασης της διαδικτυακής κίνησης σε κάθε κράτος μέλος, και να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα χωρητικότητας αν προκύψουν. Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι παρά την αύξηση της χρήσης, μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται γενικευμένη συμφόρηση του δικτύου και η σύσταση του μηχανισμού αναφοράς είναι για προληπτικούς λόγους.

«Η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος αντιμετωπίζουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Οι κυβερνήσεις έχουν λάβει μέτρα για τη μείωση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19 και ενθαρρύνουν την τηλεργασία και την ηλεκτρονική εκπαίδευση. Όλοι μας, οι πλατφόρμες συνεχούς ροής, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών και οι χρήστες, έχουμε κοινή ευθύνη να λάβουμε μέτρα για να εξασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία του διαδικτύου ενώ συνεχίζεται η μάχη κατά της εξάπλωσης του ιού» δήλωσε σχετικά ο ευρωπαίος Επίτροπος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider