Τεχνολογία
29-10-2019 | 10:12

Τι πραγματικά ξέρει η Google για εσάς με βάση το ιστορικό σας

Μοιράσου το
Τι πραγματικά ξέρει η Google για εσάς με βάση το ιστορικό σας

Δείτε τι ξέρει η Google για εσάς, αλλά και πώς να διαγράψετε τις πληροφορίες...

Όταν κάποιος χρησιμοποιεί την πλατφόρμα αναζήτησης της Google για να μάθει κάτι για τον κόσμο, πρέπει να ξέρει ότι την ίδια στιγμή η Google χρησιμοποιεί την ίδια πλατφόρμα για να μάθει κάτι για τον χρήστη.

Με βάση το ιστορικό αναζητήσεων του χρήστη, αλλά και το ιστορικό του σε πλατφόρμες που ανήκουν στην Google, όπως το YouTube, δημιουργεί ένα προφίλ που βοηθά την εταιρεία να «χτίσει» τις προσωποποιημένες διαφημίσεις. Όταν ψάχνετε στην αναζήτηση της Google για... φροντιστήρια αγγλικών και μετά από λίγο αρχίζουν να εμφανίζονται σχετικές διαφημίσεις, δεν είναι τυχαίο.

Σύμφωνα με το Business Insider, με βάση τη χρήση που κάνετε, η Google φτιάχνει το προφίλ σας και αυτό μπορεί να σημαίνει ηλικία και φύλο, εκπαίδευση, προσωπικές προτιμήσεις, μέχρι και αν το σπίτι που μένετε είναι ιδιόκτητο ή ενοικιαζόμενο.

Μπορεί όμως τα «ιντερνετικά» χαρακτηριστικά σας να είναι λάθος και ευτυχώς μπορείτε να τα διορθώσετε ή να τα διαγράψετε. Πώς θα δείτε τι «πιστεύει» για έσας η Google;

Όταν απενεργοποιήσετε την εξατομίκευση διαφημίσεων πρέπει να ξέρετε πως:

  • Θα εξακολουθείτε να βλέπετε διαφημίσεις (αλλά θα είναι λιγότερο χρήσιμες για εσάς).
  • Δεν θα μπορείτε να απενεργοποιείτε διαφημίσεις από συγκεκριμένους διαφημιζόμενους.
  • Δεν θα αποθηκεύονται τυχόν διαφημιζόμενοι ή ενδιαφέροντα που έχετε απενεργοποιήσει.

Σε αυτό το στάδιο Google θα σας εξηγήσει που βοηθά η εξατομίκευση διαφημίσεων. Αν δεν θέλετε να συνεχίσει η Google να διατηρεί προσωπικές σας πληροφορίες για διαφημιστικούς σκοπούς, μπορείτε να επιλέξετε «Η Εξατομίκευση διαφημίσεων είναι ΑΝΕΝΕΡΓΗ».

Ψάχνοντας λίγο τα στοιχεία, θα βρείτε όλα όσα ξέρει ή πιστεύει, ορθά ή λανθασμένα, η Google για εσάς. Αυτό μπορεί να ποικίλει από την ηλικία και το αν είστε έγγαμος, μέχρι το αν σας ενδιαφέρει να μάθετε μια ξένη γλώσσα ή να μειώσετε την τριχοφυία σας. 

Εκεί, μπορείτε αν θέλετε να διορθώσετε τα στοιχεία σας, για να λαμβάνετε ακόμα πιο εξατομικευμένες διαφημίσεις ή να τα διαγράψετε τελείως.

Το προφίλ που έχει δημιουργήσει για εσάς η Google, με βάση το ιστορικό σας βρίσκεται στην «Εξατομίκευση διαφημίσεων». Κάντε κλικ στο «Μετάβαση στις ρυθμίσεις διαφημίσεων» για να δείτε ολόκληρο το προφίλ.

Εκεί θα βρείτε το «Απόρρητο & Εξατομίκευση». Κάντε κλικ στο «Διαχειριστείτε τα δεδομένα και εξατομίκευση» για να δείτε περισσότερες επιλογές. 

Μπείτε στο λογαριασμό σας, κάνοντας κλικ στην «Διαχείρηση Λογαριασμού Google» στην πάνω δεξιά γωνία οποιουδήποτε Google site. 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.