10 τρόποι για να εξοικονομήσετε μπαταρία στο κινητό σας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
10 τρόποι για να εξοικονομήσετε μπαταρία στο κινητό σας
Χρήσιμες συμβουλές για εκδρομές και ταξίδια.

Τα σημερινά «έξυπνα» τηλέφωνα, κοινώς smartphones, στις περισσότερες των περιπτώσεων δικαιώνουν τον τίτλο τους. Διαθέτουν επεξεργαστές με περισσότερους πυρήνες απ’ότι το PC μας, είναι αδιάβροχα, μπορούν να κατεβάσουν αρχεία πολύ γρήγορα, έχουν φωτογραφική μηχανή καλύτερη από compact και καταφέρνουν σε 5” οθόνη να έχουν ανάλυση μεγαλύτερη από αυτή που είχε ή 55” τηλεόραση του σαλονιού μας. Όλα αυτά όμως αποδεικνύονται ιδιαιτέρως «ενεργοβόρα» με αποτέλεσμα να εξαντλούν την μπαταρία απείρως γρηγορότερα από ότι παλαιότερα.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να μην ξεμένουμε τη στιγμή που πρέπει να κάνουμε ένα επείγον τηλεφώνημα; Αν και κάποιες συσκευές διαθέτουν από κατασκευής μέτρια διάρκεια ζωής, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας σίγουρα δεν καθορίζεται από τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κινητού αλλά από τον χρήστη του.

Ενδεικτικά το Greenify, καθώς και άλλες εφαρμογές, βρίσκουν τρόπους να «σώσουν» ενέργεια.. Στην ουσία οι συγκεκριμένες εφαρμογές βελτιστοποιούν την κατανάλωση ενέργειας, σταματώντας τις ενεργοβόρες εφαρμογές να λειτουργούν στο υπόβαθρο.

Παράδοξο αλλά αληθινό. Εξοικονόμηση ενέργειας και ματαρίας γίνεται ακόμα κι αν απενεργοποιήσουμε τους ήχους πληκτρολογίου, κάτι που ούτως ή άλλως δεν χρειαζόμαστε.

    Μπορεί να ακούγεται ασήμαντο αλλά εξοικονομούμε ενέργεια επιλέγοντας το συντομότερο δυνατό διάστημα για το αυτόματο κλείδωμα της οθόνης. Μέσα από τις «Ρυθμίσεις» – «Αυτόματο Κλείδωμα» επιλέγουμε τον μικρότερο δυνατό χρόνο για να σβήνει η οθόνη άμεσα. Τα 30 δευτερόπλεπτα αποδεικνύονται ευεργετικά.

      Όταν χρησιμοποιούμε το hands-free για να ακούσουμε μουσική γλιτώνουμε ενέργεια. Αρκεί να σκεφτείτε ότι για να επιτύχετε το επιθυμητο επίπεδο έντασης στη μουσική όταν εκπέμπει από το μεγάφωνο συνήθως πρέπει να ρυθμίσετε την ένταση στο μέγιστο ενώ στην περίπτωση του hands-free έχετε το ίδιο αποτέλεσμα σε μεσαίο επίπεδο. Αυτό σημαίνει πως καταναλώνετε περίπου τη μισή ενέργεια.

      Πηγαίνοντας στις «Ρυθμίσεις» – «Μπαταρία» μπορείτε να δείτε ποια από τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε καταναλώνει περισσότερη ενέργεια, δηλαδή μπαταρία, και για ποιο σκοπό. Σε περίπτωση που κάποια εφαρμογή καταναλώνει πολύ μπαταρία λόγω δραστηριότητας στο υπόβαθρο, πηγαίνετε στις «Ρυθμίσεις» - «Γενικά - «Ανανέωση εφαρμογής στο υπόβαθρο» και απενεργοποιήσετε την.

      Αν πάλι δείτε κάποια εφαρμογή να καταλανώνει πολλή μπαταρία λόγω χρήσης υπηρεσιών τοποθεσίας (GPS) μπορείτε αντίστοιχα να απενεργοποιήστε από τις ρυθμίσεις  την πρόσβασή της στις υπηρεσίες τοποθεσίας.

      Ειδικά για την περίπτωση των iPhones, αξίζει να θυμάστε πως από το iOS 9 και μετά υπάρχει η λειτουργία χαμηλής ισχύος που μειώνει προσωρινά την κατανάλωση ενέργειας όταν η μπαταρία πέσει κάτω από 20%, έως ότου φορτίσετε πλήρως το iPhone. Μπορείτε να την ενεργοποιήσετε πηγαίνοντας στις «Ρυθμίσεις» - «Μπαταρία» - «Λειτουργία χαμηλής ισχύος». Όταν η λειτουργία είναι ενεργοποιημένη η λήψη email, η ανανέωση εφαρμογών στο υπόβαθρο, οι αυτόματες λήψεις και κάποια οπτικά εφέ μειώνονται ή απενεργοποιούνται.

      Όσο το κινητό έχει χαμηλό ή καθόλου σήμα τόσο περισσότερη ενέργεια καταναλώνει στην προσπάθειά του να το ανακτήσει. Για το λόγο αυτό σε περιπτώσεις απόλυτης ανάγκης να εξοικονομήσουμε μπαταρία, όπως κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, μπορούμε να ενεργοποιούμε τη λειτουργία «Χρήση σε πτήση» και να ενεργοποιούμε όταν χρειαστεί να επικοινωνήσουμε.

      Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πως δεν πρέπει να αφήνετε το κινητό να ξεμένει εντελώς από μπαταρία πολύ συχνά. Σε αντίθεση με ότι ίσχυε παλαιότερα, οι νέου τύπου μπαταρίες δεν χρειάζεται να αδειάζουν πλήρως για να κρατήσουν περισσότερο.

      Επιπλέον, μην αφήνετε το κινητό σας να συνεχίζει να φορτίζεται ενώ έχει «γεμίσει». Στις νέου τύπου μπαταρίες είναι προτιμότερο να φορτίζετε το κινητό σας μέχρι το 80%, παρά μέχρι το 100%. Εάν φορτιστεί πλήρως, φροντίστε να μην μείνει συνδεδεμένο με τον φορτιστή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

      Οι υψηλές θερμοκρασίες βλάπτουν τις μπαταρίες των ηλεκτρονικών συσκευών. Γι αυτό καλό θα ήταν να μην αφήνετε τα κινητά εκτεθειμένα στο αυτοκίνητο καθώς και να βεβαιωθείτε πως οι συσκευές δεν υπερθερμαίνονται από την χρήση.

      Είναι πολύ σημαντικό να αποφευχθεί η έκθεση της συσκευής σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 35 ⁰C οι οποίες μπορούν να καταστρέψουν την χωρητικότητα της μπαταρίας οριστικά. Σε αυτή την περίπτωση η μπαταρία δεν θα μπορέσει ξανά να έχει μια πλήρη κανονική φόρτιση. Επιπλέον να θυμάστε πως η φόρτιση σε υψηλές θερμοκρασίες αποδεικνύεται ακόμα πιο επιβλαβής.

      Για παράδειγμα στην επίσημη σελίδα της Apple αναφέρεται πως η ιδανική θερμοκρασία λειτουργίας ορίζεται από 16-22 ⁰C.

      Αντίθετα όταν το κινητό χρησιμοποιείται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, κάτω από από 0 ⁰C μπορεί να παρατηρηθεί μια απότομη μείωση στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, αλλά αυτό είναι προσωρινό. Η απόδοση της μπαταρίας θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα μετά από λίγη ώρα.

      Τέλος να γνωρίζετε πως φορτίζοντας το κινητό όταν είναι μέσα σε συγκεκριμένου τύπου θήκες, μπορεί να παραχθεί επιπλέον θερμότητα, που επίσης θα επηρρεάζει αρνητικά την απόδοση της μπαταρίας στο μέλλον. Αν παρατηρήσετε ότι το κινητό ανεβάζει θερμοκρασία κατά την φόρτιση καλό θα είναι να αφαιρείτε την θήκη πριν από αυτή.

      Η χαμηλή φωτεινότητα μπορεί σίγουρα να εξοικονομήσει μπαταρία. Στα κινητά με AMOLED οθόνες ( για παράδειγμα Galaxy S5, Galaxy Note4, Nexus 6) το μαύρο φόντο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εξοικονόμηση μπαταρίας, αφού στις οθόνες αυτές όταν ένα pixel πρέπει να δείξει μαύρο δεν χρειάζεται να ανάψει κανένα από τα υπο-pixel από τα οποία αποτελείται( κόκκινο μπλε πράσινο). Για παράδειγμα, όπως μας ενημέρωσαν στα Public,  χρησιμοποιώντας μαύρο φόντο στην εφαρμογή Reddit Sync η κατανάλωση μπαταρίας παρατηρήθηκε χαμηλότερη κατά 41%..

      Για να ρυθμίσετε χειροκίνητα τη φωτεινότητα σε ένα χαμηλό επίπεδο που σας βολεύει ώστε να εξοικονομήσετε μπαταρία πηγαίνετε στις «Ρυθμίσεις» - «Οθόνη και Φωτεινότητα». Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο το λειτουργικό iOS όσο και το Android προσφέρει τη ρύθμιση «Αυτόματη φωτεινότητα» που προσαρμόζει αυτόματα τη φωτεινότητα της οθόνης στις εξωτερικές συνθήκες φωτισμού.

      Το κατέβασμα από το Διαδίκτυο είναι ενεργοβόρο, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Απενεργοποιήστε την μεταφορά δεδομένων από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας («Ρυθμίσεις» - «Δεδομένα») γιατί αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες κατανάλωσης μπαταρίας.

      Προηγούμενο
      Επόμενο

      Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

      Όλες οι ειδήσεις

      11:10

      Συνεδριάζει η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου - Έκτακτα καιρικά φαινόμενα από σήμερα

      11:08

      «MyCoast»: Η ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίες - Χατζηδάκης: Εκδόθηκαν αμέσως όλες οι αποφάσεις για ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο

      11:04

      Ισραήλ-Ιράν: Έκκληση για αποκλιμάκωση απευθύνουν Γαλλία, Βρετανία και Ιταλία

      11:00

      «Ταύρος» για Jumbo και ΟΠΑΠ η HSBC - Οι τιμές στόχοι

      10:57

      Ινδία: Ξεκίνησε η ψηφοφορία για τις βουλευτικές εκλογές - Θα διαρκέσει ως την 1η Ιουνίου

      10:54

      Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές στη «σκιά» της Μέσης Ανατολής

      10:51

      Ιρανός αξιωματούχος στο Reuters: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

      10:42

      Εκδήλωση για τα 100 χρόνια ΤΕΕ - Στασινός: Έμφαση στην ανθεκτικότητα της πατρίδας και της κοινωνίας

      10:30

      Νέο κατάστημα e-Lenovo.gr στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

      10:26

      Ελλάκτωρ: Πρόταση για την αγορά του 38,79% της Reds - Στα 60 εκατ. το τίμημα

      10:13

      Γερμανία: Ο όμιλος Volkswagen Group διευρύνει την παρουσία του στην κινεζική αγορά

      10:05

      Ασυδοσία στην ψηφιακή ζωή των εφήβων – Αναγκαίες οι παρεμβάσεις

      09:59

      Ο Αλ. Τσίπρας θα παραστεί στη σημερινή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρωψηφοδέλτιο

      09:58

      S&P Global: Yποβαθμίζει το αξιόχρεο του Ισραήλ επικαλούμενος «αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους»

      09:50

      Ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων: Καμία πληροφορία για επίθεση από το εξωτερικό - ΔΟΑΕ: Δεν έχουν υποστεί ζημιές οι πυρηνικές εγκαταστάσεις

      09:48

      Το κλίμα φόβου ταρακουνά τις διεθνείς αγορές και το Χρηματιστήριο

      09:41

      Στη Λέσβο σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης για την παράδοση του οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου

      09:34

      Πακιστάν: Αστυνομικοί σκότωσαν βομβιστή-καμικάζι και έναν εξτρεμιστή για να αποτρέψουν επίθεση εναντίον Ιαπώνων

      09:26

      Ισραήλ: Η πρεσβεία των ΗΠΑ κάλεσε το προσωπικό της να περιορίσει τις μετακινήσεις του στο εσωτερικό της χώρας

      09:20

      Κίνα: Ξεπέρασε τα 56,38 δισ. ευρώ το εμπορικό πλεόνασμα αγαθών και υπηρεσιών το πρώτο τρίμηνο

      09:10

      Αμερικανικά ΜΜΕ: Το Ισραήλ προειδοποίησε την Ουάσινγκτον για την επίθεσή του στο Ιράν

      08:59

      Η Αυστραλία προτρέπει τους υπηκόους της να φύγουν από το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη

      08:48

      Χατζηγάκης (Hexicon): «Η τεχνολογία των πλωτών αιολικών το κλειδί στην πράσινη μετάβαση»

      08:43

      Ουκρανία: Θα λάβει όπλα από τις ΗΠΑ εντός εβδομάδων αφού εγκριθεί η χρηματοδότηση στο Κογκρέσο

      08:38

      Λευκός Οίκος: Το Ισραήλ συμφώνησε να «λάβει υπόψη» τις ανησυχίες μας για τη Ράφα

      08:33

      ΗΠΑ: Ο Τραμπ προτρέπει τους Ευρωπαίους να αυξήσουν την βοήθεια στην Ουκρανία

      08:31

      Τα «καυτά» μέτωπα της συνόδου κορυφής της ΕΕ – Ποιοι και γιατί δεν θέλουν την ένωση κεφαλαιαγορών

      08:17

      Εκρήξεις στη νότια Συρία - Πλήγματα σε θέσεις του στρατού

      08:12

      Κίνα: Ετήσια αύξηση 6% κατέγραψε το ΑΕΠ του Πεκίνου στο πρώτο τρίμηνο του 2024

      08:03

      Βέτο των ΗΠΑ στην πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ - Καταδικάζει η Χαμάς

      gazzetta
      gazzetta reader insider insider