Τέλος 50 ευρώ για συμμετοχή στους e-πλειστηριασμούς

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τέλος 50 ευρώ για συμμετοχή στους e-πλειστηριασμούς

Φυσικά ή νομικά πρόσωπα κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και τρίτων χωρών, μπορούν να συμμετέχουν στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων, το σύστημα για τη διενέργεια των οποίων αναμένεται να είναι έτοιμο εντός του Ιουνίου. Πρόκειται για σύστημα υπεύθυνοι για τη λειτουργία του οποίου θα είναι οι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι και ο Σύνδεσμος Συμβολαιογράφων, και για τη συμμετοχή τους στους πλειστηριασμούς οι πιστοποιημένοι χρήστες που θα επιθυμούν να λάβουν μέρος θα πληρώνουν τέλος 50 ευρώ.

Αυτό προβλέπει η σχετική υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε και στην οποία ορίζονται οι λεπτομέρειες για τον νέο τρόπο διενέργειας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων, αλλά και κινητών αξιών.

Οπως έχει αποκαλύψει η «Κ» και σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, «ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός θα είναι ανοικτού πλειοδοτικού τύπου κατά τον οποίο θα υποβάλλονται διαδοχικές προσφορές. Οι συμμετέχοντες θα υποβάλλουν συνεχώς προσφορά μεγαλύτερη από την εκάστοτε μεγαλύτερη έως τον χρόνο λήξης της υποβολής προσφορών, ενώ στα ηλεκτρονικά συστήματα θα καταγράφονται όλες οι υποβληθείσες προσφορές». Το νέο σύστημα, όπως περιγράφεται στην υπουργική απόφαση, αναμένεται να είναι αξιόπιστο αλλά και πιο διαφανές σε σύγκριση με τον σημερινό τρόπο διενέργειας πλειστηριασμών, με βάση τον οποίο μόνο οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι καλούνται να βελτιώσουν τις προσφορές τους, χωρίς να υπάρχει πλήρης δημοσιότητα για τις υπόλοιπες προσφορές που έχουν υποβληθεί και οι οποίες χάνουν το δικαίωμα συμμετοχής ή βελτίωσης του προσφερόμενου τιμήματος εφόσον δεν επικρατήσουν και αφού δεν γνωρίζουν έγκαιρα το τίμημα που υπέβαλαν οι επικρατέστεροι. Είναι ενδεικτικό ότι το ηλεκτρονικό σύστημα θα είναι ανοιχτό και σε υποψήφιους ενδιαφερομένους, ακόμη και αν εκείνοι δεν έχουν εγγραφεί για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία.

Το νέο σύστημα, θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία τον προσεχή Σεπτέμβριο και αφού προηγηθεί το πιλοτικό crash test εντός του καλοκαιριού. Ενα κρίσιμο θέμα είναι το κατά πόσον στο νέο σύστημα θα ενταχθούν και οι πλειστηριασμοί που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα και οι οποίοι ανέρχονται ήδη σε 3.320, καταγράφοντας γεωμετρική αύξηση. Η επιλογή αυτή θα ανήκει στους επισπεύδοντες. Πρόκειται δηλαδή για απόφαση που θα κληθούν να πάρουν οι τράπεζες, ως βασικοί επισπεύδοντες για τις οφειλές που έχουν δανειολήπτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, για τα δάνεια που έχουν μπει σε οριστική καθυστέρηση και έχουν καταγγελθεί.

Η διαδικασία θα ξεκινά από τους συμβολαιογράφους, οι οποίοι μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών (ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ.) θα αναρτούν στην ιστοσελίδα την αναγγελία διενέργειας πλειστηριασμού, όλα τα σχετικά πιστοποιητικά έγγραφα, αλλά και, δυνητικά, φωτογραφία του εκπλειστηριαζόμενου αντικειμένου. Η διαδικασία θα εξελίσσεται και οι υποψήφιοι, που θα πρέπει προηγουμένως να έχουν πιστοποιηθεί αποκτώντας κωδικό πρόσβασης, θα μπορούν να υποβάλλουν αλλεπάλληλες προσφορές, αυξάνοντας δηλαδή το τίμημα έως τη λήξη του χρόνου υποβολής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider