Επιχειρηματίες θέλουν να γίνουν οι άντρες, δημόσιοι υπάλληλοι οι γυναίκες - Οι νέοι προτιμούν να εργαστούν στο εξωτερικό

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιχειρηματίες θέλουν να γίνουν οι άντρες, δημόσιοι υπάλληλοι οι γυναίκες - Οι νέοι προτιμούν να εργαστούν στο εξωτερικό
Δημόσιο «ψηφίζουν» οι Ελληνίδες, ενώ οι Έλληνες προτιμούν την επιχειρηματική δραστηριοποίηση ως επαγγελματική επιλογή - Να εργαστούν στο εξωτερικό ονειρεύονται οι νεότεροι, μισθωτή θέση σε δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα ψάχνουν οι παλαιότεροι.

Γένους θηλυκού θεωρείται εδώ και χρόνια ο δημόσιος τομέας, καθώς αποτελεί την κορυφαία επαγγελματική προτίμηση των Ελληνίδων όλων των ηλικιών, λόγω της ασφάλειας και σταθερότητας που προσφέρει. Στον αντίποδα οι άντρες «σνομπάρουν» τη μισθωτή εργασία και προτιμούν την επιχειρηματική δραστηριοποίηση ως επαγγελματική διέξοδο.

    Όσο για τους νέους, δηλώνουν πιο θετικοί στην προοπτική εργασίας στο εξωτερικό, ή στην ανάληψη επιχειρηματικής δράσης. Οι μεγαλύτερες ηλικίες προτιμούν τη μισθωτή εργασία στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα.

    Τα ευρήματα αυτά αναφέρονται στην έρευνα που εκπόνησε το Τμήμα Τεκμηρίωσης και Ανάλυσης Δεδομένων του ΑΣΕΠ, στο πλαίσιο του 3ου Διεπιστημονικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

    «Οι προτιμήσεις των υποψηφίων μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τη χάραξη μιας συγκροτημένης πολιτικής για την Ταυτότητα εργαδότη στο Δημόσιο» επισήμανε η Νίνα Τρυφωνοπούλου, Υπεύθυνη Ενημέρωσης και Δημοσίων Σχέσεων του ΑΣΕΠ, κατά το πρόσφατο Διεπιστημονικό συνέδριο της Ανεξάρτητης Αρχής.

    Οι λόγοι που οι γυναίκες προτιμούν το δημόσιο

    Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η υψηλή συγκέντρωση γυναικών υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα στην Ελλάδα συνδέεται άμεσα με τις σταθερές και «χαμηλής έντασης» συνθήκες εργασίας στο δημόσιο και την ύπαρξη ισχυρών προστατευτικών ρυθμίσεων για τη στήριξη της μητρότητας.

    Ο δημόσιος τομέας είναι πολύ ελκυστικός για τις γυναίκες, καθώς παρέχει:

    • πολύ υψηλή εργασιακή ασφάλεια
    • καλύτερες συνθήκες για τη μητρότητα και τις γονικές άδειες
    • μεγαλύτερη προστασία από την απόλυση
    • ευνοϊκότερο καθεστώς συνταξιοδότησης
    • ευελιξία στο συνολικό χρόνο εργασίας
    • ωράρια που επιτρέπουν την καλύτερη ισορροπία εργασίας -προσωπικής ζωής.

    Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

    Διαβάστε ακόμη

    Παπαϊωάννου: Γιατί καθυστερεί και πότε αναμένεται η έκδοση των αποτελεσμάτων του ΑΣΕΠ

    Ακίνητα: Νέα «στέγη» ψάχνουν ΑΣΕΠ, ΣΔΟΕ, Αρχές Οικονομικού Εγκλήματος στην Αθήνα – Πόσο ενοίκιο δίνουν

    Ποιες «θυσίες» είναι πρόθυμοι να κάνουν οι υποψήφιοι προκειμένου να διοριστούν στο Δημόσιο

    gazzetta
    gazzetta reader insider insider