Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τα βήματα και οι παγίδες για την αμφισβήτηση του τεκμαρτού εισοδήματος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τα βήματα και οι παγίδες για την αμφισβήτηση του τεκμαρτού εισοδήματος
Ανοιχτή η πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ για τις ενστάσεις. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αποκαλύψουν τραπεζικούς λογαριασμούς, κάρτες, κρυπτονομίσματα, ταξίδια στο εξωτερικό, δίδακτρα, μετρητά ακόμη και για δαπάνες για ασφάλιστρα, ρεύμα, νερό και τηλέφωνο.

«Ακτινογραφία» της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης καθώς και αναλυτικά στοιχεία για τις δαπάνες διαβίωσης απαιτεί η εφορία από τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι λένε «όχι» στο τεκμαρτό εισόδημα, θεωρούν ότι αδικούνται και ζητούν να ελεγχθούν προκειμένου να αποδείξουν ότι το πραγματικό τους εισόδημα είναι χαμηλότερο από το τεκμαρτό. Ήδη, 65 ελεύθεροι επαγγελματίες σε σύνολο 43.040 που έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση έχουν επιλέξει τον δρόμο του ελέγχου.

Η πλατφόρμα αμφισβήτησης του τεκμαρτού εισοδήματος ελευθέρων επαγγελματιών, άνοιξε στην ΑΑΔΕ. Πρόκειται για την πλατφόρμα myBusinesssSupport στην οποία, όσοι διαφωνούν με το «κοστούμι» που τους έχει «ράψει» η εφορία θα πρέπει να συμπληρώσουν στην πλατφόρμα ένα ερωτηματολόγιο για τις πηγές εισοδήματος, τραπεζικούς λογαριασμούς, θυρίδες, χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες, κρυπτονομίσματα, ταξίδια στο εξωτερικό, δίδακτρα, μετρητά ακόμη και για τις δαπάνες για ασφάλιστρα, ρεύμα, νερό και τηλέφωνο.

Τα βήματα

Ειδικότερα οι επαγγελματίες θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Η πλατφόρμα «ανοίγει» μόνο στους επαγγελματίες που έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση και έχουν συμπληρώσει τους κωδικούς 443-444 του εντύπου Ε1 της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων.

2. Για την αμφισβήτηση του φόρου, ο φορολογούμενος υποχρεούται το αργότερο εντός προθεσμίας 60 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο αναφορικά με την περιουσιακή του κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης του ιδίου, της/του συζύγου/ΜΣΣ και των προστατευόμενων μελών, τα οποία θα αξιολογηθούν κατά τον φορολογικό έλεγχο.

3. Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης και υποβολής του ερωτηματολογίου εντός της προθεσμίας το δικαίωμα περί αμφισβήτησης του ελάχιστου ποσού εισοδήματος από την άσκηση της επιχειρηματικής του δραστηριότητας χάνεται.

4. Κατά τη διενέργεια του φορολογικού ελέγχου ο φορολογούμενος

για τη διακρίβωση της ορθότητας και της ακρίβειας των αναφερόμενων στο ερωτηματολόγιο.

5. Εφόσον κατά την υποβολή της δήλωσης ο φορολογούμενος επιλέξει τη διενέργεια ελέγχου, ενημερώνεται με σχετικό μήνυμα για το δικαίωμα της Φορολογικής Διοίκησης:

α) Να προσδιορίσει το εισόδημά του με βάση κάθε διαθέσιμο στοιχείο ή με έμμεσες μεθόδους ελέγχου και

β) να επεκτείνει τον έλεγχο σε προγενέστερα φορολογικά έτη ή/και λοιπές φορολογίες ή άλλα φορολογικά αντικείμενα ιδίως σε περίπτωση που οι παρεχόμενες πληροφορίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική οικονομική του κατάσταση.

Ο έλεγχος διενεργείται εντός δώδεκα μηνών από την κοινοποίηση της εντολής. Με την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου εκδίδεται πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου και τυχόν επιπλέον ποσό φόρου βεβαιώνεται ή ο φόρος που έχει βεβαιωθεί κατά το ποσό που δεν οφείλεται, διαγράφεται ή επιστρέφεται κατά περίπτωση.

Τα στοιχεία

Στην πλατφόρμα θα πρέπει οι επαγγελματίες θα πρέπει να δώσουν στοιχεία για:

-Τραπεζικούς λογαριασμούς (προσωπικούς ή επαγγελματικούς)

-Επενδύσεις/συμμετοχές σε Ελλάδα και εξωτερικό

-Αν μισθώνουν τραπεζική θυρίδα

-Επενδύσεις σε έργα τέχνης, τιμαλφή, συλλογές

-Αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη

-Διαθέσιμα μετρητά

- Διαθέσιμα κρυπτονομίσματα

-Αριθμό παροχής ηλεκτροδότησης και υδροδότησης για κύρια, εξοχική και δευτερεύουσα κατοικία καθώς και δαπάνες και ρεύμα και νερό

- Λογαριασμούς σταθερής και κινητής τηλεφωνίας

-Χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες

-Ασφάλιση αυτοκινήτων και δίτροχων

-Ασφαλιστικό πρόγραμμα ζωής, υγείας, συνταξιοδότησης, θανάτου κλπ

-Ασφαλιστικά συμβόλαια κατοικιών

-Δαπάνες σε σχολεία, φροντιστήρια, αθλοπαιδιές, διατροφή

-Ταξίδια στο εσωτερικό και εξωτερικό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ασφαλιστικές εισφορές: Μείωση από το 2025 κατά 0,50% και σύνδεσή τους με τον δείκτη μισθών

gazzetta
gazzetta reader insider insider