Επιδόματα: Τι θα πληρωθεί μέχρι το Πάσχα - Νωρίτερα οι παροχές ανεργίας - Πότε καταβάλλεται το αυξημένο επίδομα γέννησης

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιδόματα: Τι θα πληρωθεί μέχρι το Πάσχα - Νωρίτερα οι παροχές ανεργίας - Πότε καταβάλλεται το αυξημένο επίδομα γέννησης
Επιδόματα γέννησης και μητρότητας, Δώρο Πάσχα και επίδομα ανεργίας είναι μερικές μόνο από τις αυξημένες παροχές που θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι το Πάσχα - Αναλυτικό χρονοδιάγραμμα.

Αυξημένες παροχές και επιδόματα θα λάβουν μέχρι το Πάσχα πάνω από 1 εκατομμύριο άνεργοι, μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα αλλά και μητέρες, λόγω των πληρωμών που προγραμματίζουν η ΔΥΠΑ και ο ΟΠΕΚΑ.

Η πρόσφατη αύξηση στον κατώτατο μισθό επιδρά όχι μόνο στους 560.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με αυτόν, αλλά και σε χιλιάδες δικαιούχους επιδομάτων τα οποία «συνδέονται» με το ύψος του. «Φουσκωμένο» θα είναι και το Δώρο Πάσχα φέτος, για όσους μισθωτούς δούλεψαν όλο το προηγούμενο τετράμηνο και αμείβονται με τις βασικές αποδοχές.

Ταυτόχρονα, μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να γίνει η πρώτη πληρωμή του αυξημένου επιδόματος γέννησης, μετά την απόφαση πίστωσης ποσού 45.777.000 ευρώ στον ΟΠΕΚΑ για τους μήνες Μάρτιο - Ιούνιο 2024.

Επίδομα γέννησης

Αυξημένο επίδομα γέννησης θα λάβουν στο τέλος του Απριλίου οι γυναίκες που γέννησαν από την 1η Ιανουαρίου 2023 κι έπειτα.

To νέο επίδομα γέννησης αυξάνεται σε 2.400 έως 3.500 ευρώ, αναλόγως του αριθμού των τέκνων και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2023. Δικαιούχος είναι η μητέρα που διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχει ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ.

Η πληρωμή των αναδρομικών ποσών του επιδόματος για τις μητέρες που έκαναν παιδί μετά την 1η Ιανουαρίου του 2023 ίσως πραγματοποιηθεί σε μία mega δόση και όχι σε δύο ισόποσες δόσεις όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Στους δικαιούχους, οι οποίοι έχουν λάβει το πλήρες ποσό του επιδόματος γέννησης, το επιπλέον ποσό θα καταβληθεί εφάπαξ στις 30 Απριλίου. Στους δικαιούχους, των οποίων η αίτηση έχει εγκριθεί, χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί η καταβολή και των δύο δόσεων του επιδόματος, το επιπλέον ποσό θα καταβληθεί σε δεύτερο χρόνο.

Επίδομα μητρότητας

Αίτηση στην πλατφόρμα στην ιστοσελίδα dypa.gov.gr, θα πρέπει να υποβάλουν οι μη μισθωτές εργαζόμενες για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας. Οι ασφαλισμένες θα λαμβάνουν για εννέα μήνες τον κατώτατο μισθό (830 ευρώ σήμερα), δηλαδή συνολικά 7.470 ευρώ.

Παράλληλα, το επίδομα επεκτείνεται και σε μισθωτές μητέρες του πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΕΔΟΕΑΠ, που με την ισχύουσα νομοθεσία λάμβαναν μόνο το επίδομα κυοφορίας και λοχείας από τον φορέα τους. Με τη νέα διάταξη θα λαμβάνουν και αυτές για εννέα μήνες και το επίδομα μητρότητας, από το οποίο πριν αποκλείονταν.

Υπενθυμίζεται πως οι μητέρες θα πρέπει να είναι ασφαλιστικά ενήμερες για να λάβουν το αυξημένο επίδομα μητρότητας. Στην υπουργική απόφαση προβλέπεται ότι οι ελεύθερες επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενες και οι αγρότισσες για να υποβάλουν αίτηση για τη λήψη του επιδόματος δεν θα πρέπει να έχουν οφειλές στον ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο θα αποκλείονται από τη λήψη του επιδόματος και θα μπορούν να το πάρουν μόνο εφόσον εξοφλήσουν το σύνολο της οφειλής.

Δώρο Πάσχα

Αυξάνεται το δώρο Πάσχα για τους εργαζόμενους που αμείβονται με βάση τον κατώτατο μισθό. Ειδικότερα περίπου 560.000 εργαζόμενοι θα δουν αυξημένο δώρο Πάσχα λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού από 780 ευρώ στα 830 ευρώ. Κι αυτό διότι το δώρο Πάσχα υπολογίζεται βάσει των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών αποδοχών την 15η ημέρα πριν το Πάσχα, εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων. Επομένως οι αποδοχές αυτές θα είναι αυξημένες κατά 6,4% λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Το φετινό Δώρο Πάσχα αναμένεται να ανέλθει στα 406 ευρώ για όσους έχουν δουλέψει ολόκληρο το 4μηνο από 1η Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου. Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται έως την Μ. Τετάρτη (δηλαδή την 1η Μαΐου) και αφορά την περίοδο εργασίας από 1η Ιανουαρίου έως 30η Απριλίου.

Δώρο και επίδομα ανεργίας από τη ΔΥΠΑ

Νωρίτερα θα γίνει η καταβολή του Δώρου Πάσχα σε χιλιάδες ανέργους από τη ΔΥΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews η καταβολή θα πραγματοποιηθεί την εβδομάδα 22-26 Απριλίου, ενώ τις ίδιες ημέρες θα γίνει και η προπληρωμή των τακτικών επιδομάτων και της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.

Η προπληρωμή θα ολοκληρωθεί αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Για τους ανέργους το Δώρο Πάσχα είναι ίσο με το μισό του μηνιαίου ποσού του επιδόματος ανεργίας, ενώ χορηγείται ολόκληρο μόνο όταν οι άνεργοι λαμβάνουν το επίδομα για όλο το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου.

Αν οι επιδοτούμενοι έχουν συμπληρώσει μικρότερη διάρκεια επιδότησης, δικαιούνται ενίσχυση ίση με τρία ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης. Όσοι δεν έχουν συμπληρώσει το τρίμηνο της τακτικής επιδότησης δικαιούνται:

  • με 1 μήνα τακτικής επιδότησης ποσό ίσο με 3 ημερήσια επιδόματα ανεργίας και
  • με 2 μήνες τακτικής επιδότησης ποσό ίσο με 6 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

Αύξηση κατώτατου μισθού - επιδομάτων

Αυξημένες απολαβές θα λάβουν στις 30 Απριλίου περίπου 560.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό. Η μισθοδοσία Απριλίου θα περιλαμβάνει την αύξηση των 50 ευρώ (μεικτά) που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση.

Μαζί με την αύξηση μισθού, από τον Απρίλιο αυξάνεται και το επίδομα ανεργίας της ΔΥΠΑ στα 510 ευρώ, από 479 ευρώ που ήταν. Αναπροσαρμόζονται επίσης:

  • Επίδομα γονικής άδειας: Aπό 780 ευρώ στα 830 ευρώ
  • Επίδομα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας: Aπό 780 ευρώ στα 830 ευρώ
  • Βοήθημα μη μισθωτών: Από 479 ευρώ στα 510 ευρώ
  • Επίδομα εργασίας: Από 239,5 ευρώ σε 255 ευρώ
  • Εποχικό οικοδόμων: Το 70% των 37 κατ. ημερομισθίων, δηλαδή από 902,43 στα 961,08 ευρώ.
  • Εποχικό σμυριδεργάτων: Το 70% των 50 κατ. ημερομ/θίων δηλαδή από 1.219,50 στα 1.298,76 ευρώ
  • Εποχικό για καλλιτέχνες, θέατρα, τουρισμό: Το 70% των 25 κατ. ημερομ/θίων δηλαδή από 609,75 στα 649,38 ευρώ
  • Άλλα εποχικά (δασεργατών–ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών-κεραμοποιών-πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγ/κής ζώνης): Το 70% των 35 κατ. ημερομ/θίων δηλαδή από 853,65 στα 909,13 ευρώ
  • Βοήθημα μη μισθωτών: Από 479 ευρώ στα 510,13 ευρώ
  • Επίδομα εργασίας: 50% επιδόματος ανεργίας δηλαδή από 239,5 ευρώ στα 255,06 ευρώ
  • Αποζημίωση μαθητών ΕΠΑ.Σ.: 75% κατ. ημερομισθίου δηλαδή από 26,13 ευρώ στα 27,82 ευρώ
  • Επίδομα πρακτικής άσκησης (ΙΕΚ ΔΥΠΑ): 80% κατώτατου μισθού δηλαδή από 624 ευρώ στα 664,56 ευρώ
  • Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας: Από 780 ευρώ στα 830 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κατώτατος μισθός: 1,5 εκατ. οι ωφελούμενοι - Τα επιδόματα που αυξάνονται και οι τριετίες

ΟΠΕΚΑ: Στα σκαριά νέα «υπερπλατφόρμα» με όλα τα επιδόματα σε μία αίτηση - Πότε ξεκινά η προπληρωμένη κάρτα

Πληρώνονται τον Απρίλιο τα επιδόματα μητρότητας και γέννησης σε νέες μητέρες - Το χρονοδιάγραμμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider