Έρχεται ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ – Πώς θα κάνετε τις 11 δόσεις 24 δόσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ – Πώς θα κάνετε τις 11 δόσεις 24 δόσεις
Το Σαββατοκύριακο 6-7 Απριλίου θα αναρτηθούν τα νέα «ραβασάκια» του φόρου ακινήτων. Πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν εκπτώσεις στο φόρο που φθάνουν έως και 100%.

Η ώρα του ΕΝΦΙΑ πλησιάζει για 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Το Σαββατοκύριακο 6-7 Απρίλιου, όπως έχει γράψει το insider.gr η ΑΑΔΕ θα αναρτήσει τα νέα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων με την προθεσμία πληρωμής της πρώτης από τις 11 δόσεις του φόρου να λήγει στις 30 Απριλίου 2024.

Όταν θα φτάσει το νέο «ραβασάκι» οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων θα διαπιστώσουν ότι θα πληρώσουν το ίδιο ποσό που κατέβαλαν το 2023 ενώ για περίπου 305.000 κατοικίες ο ΕΝΦΙΑ θα είναι «κουρεμένος» έως 10% καθώς οι ιδιοκτήτες τους τις είχαν ασφαλίσει για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα το 2023.

Οι εκπτώσεις ανεβαίνουν στο 50% για ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα ενώ έκπτωση 100%, δηλαδή πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, κερδίζουν τα νοικοκυριά με τρία παιδιά και άνω, καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Μικρότερος θα είναι φέτος ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν όσοι πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα με γονική παροχή ή δωρεά. Αντίθετα ο ΕΝΦΙΑ θα έχει «φουσκώσει» για όσους απέκτησαν ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα (πλήρη κυριότητα ή ψιλή κυριότητα) σε ακίνητα. Απαλλάσσονται πλήρως από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Εξόφληση ΕΝΦΙΑ σε έως 24 μηνιαίες δόσεις

Οι φορολογούμενοι που δυσκολεύονται να εξοφλήσουν το «ραβασάκι» του νέου ΕΝΦΙΑ σε 11 μηνιαίες δόσεις έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το φόρο σε έως 24 μηνιαίες δόσεις εντάσσοντας την οφειλή στην πάγια ρύθμιση. Μόνο που θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι δόσεις δεν είναι άτοκες αλλά έντοκες.

Ειδικότερα:

- Η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ www.aade.gr. Για την ένταξη στην πάγια ρύθμιση, υποβάλλεται ηλεκτρονική αίτηση στην ΑΑΔΕ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr. Από το myAADE επιλέγετε «Οφειλές, Πληρωμές & Επιστροφές» στην συνέχεια κάνετε κλικ στο πεδίο «Ρυθμίσεις Οφειλών». Κατόπιν με τους κωδικούς Taxisnet εισέρχεται στη φόρμα υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης και από το κεντρικό μενού της εφαρμογής ο φορολογούμενος πρέπει να επιλέξει «Συνέχεια» δίπλα από την ένδειξη «Ρ7 Αίτηση πάγιας ρύθμισης οφειλών ν. 4152/2013, όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4646/2019».

- Το συνολικό ποσό της οφειλής που υπάγεται στη ρύθμιση επιβαρύνεται με ετήσιο επιτόκιο 6,68%, αν η αποπληρωμή γίνει έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις και με ετήσιο επιτόκιο 8,18% εάν επιλεγούν περισσότερες από 12 δόσεις.

- Το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 30 ευρώ.

- Σε περίπτωση που, μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, δημιουργηθούν νέες οφειλές, ο οφειλέτης μπορεί να τις υπαγάγει κι αυτές σε νέα «πάγια ρύθμιση» με τους ίδιους όρους.

- Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις προϋπόθεση για την ένταξη στην πάγια ρύθμιση του ν. 4152/2013 είναι ο οφειλέτης να έχει υποβάλει, είτε εμπρόθεσμα είτε εκπρόθεσμα, όλες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας, καθώς και τυχόν περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ για τις οποίες ήταν υπόχρεος την τελευταία πενταετία.

- Προϋπόθεση επίσης για την ένταξη στη ρύθμιση είναι να έχουν εξοφληθεί ή να έχουν τακτοποιηθεί σε δόσεις με ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής όλα τα προηγούμενα χρέη του οφειλέτη.

- Η ρύθμιση επικυρώνεται με την καταβολή της πρώτης δόσης.

- Σε περίπτωση εκπρόθεσμης πληρωμής μίας μηνιαίας δόσης της πάγιας ρύθμισης, το ποσό της δόσης αυτής επιβαρύνεται με προσαύξηση 15%. Η δόση αυτή με την αναλογούσα προσαύξηση πρέπει να καταβληθεί το αργότερο μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εφορία: Νέες παρεμβάσεις για τις ρυθμίσεις οφειλών - Έρχεται σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης σε φορολογούμενους

Εφορία: Ξεκινούν έλεγχοι σε επαγγελματίες για τα POS - Ποιοι βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα έως 20.000 ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider