Διασύνδεση ταμειακών-POS: Στο φουλ οι μηχανές, τέλος χρόνου σε 9 ημέρες – Συνάντηση Χατζηδάκη με εκπροσώπους τραπεζών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διασύνδεση ταμειακών-POS: Στο φουλ οι μηχανές, τέλος χρόνου σε 9 ημέρες – Συνάντηση Χατζηδάκη με εκπροσώπους τραπεζών
Επιχειρήσεις και πάροχοι θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει το έργο της διασύνδεσης έως 29 Φεβρουαρίου 2024. Αιτήματα για παράταση της προθεσμίας δέχεται το ΥΠΕΘΟ. Προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενη δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης η διασύνδεση των συστημάτων.

Ανεβάζουν ταχύτητες στο ΥΠΕΘΟ και την ΑΑΔΕ για τη διασύνδεση 400.000 ταμειακών μηχανών με τα POS, με το οικονομικό επιτελείο να διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το έργο «βρέξει-χιονίσει» θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, δεδομένου ότι αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενη δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης θα συναντηθεί σήμερα με τους εκπροσώπους των τραπεζών προκειμένου να κλείσουν πιθανές τεχνικές εκκρεμότητες τις επόμενες 9 ημέρες που, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, λήγει η προθεσμία. Παράλληλα η ΑΑΔΕ ολοκληρώνει την αποστολή 100.000 ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε επιχειρήσεις ενημερώνοντας τους για την διαδικασία εγκατάστασης των POS και τις κινήσεις που πρέπει να προχωρήσουν για να διασυνδέσουν την ταμειακή με το POS.

Κι ενώ στο ΥΠΕΘΟ φτάνουν συνεχώς αιτήματα για παράταση της προθεσμίας, πληροφορίες αναφέρουν ότι τελευταία στιγμή θα αποφασιστεί εάν πρέπει να δοθεί κάποια χρονική παράταση, λόγω τυχόν προβλημάτων που δεν θα έχουν επιλυθεί. «Δεν έχουμε όλα τα δεδομένα για να μπορούμε να συζητήσουμε για το ενδεχόμενο παράτασης. Ας κάνουμε όλοι αυτό που πρέπει και η Πολιτεία θα είναι εκεί κοντά για να βοηθήσει (τους υπόχρεους), όπως κάνουμε πάντοτε» ανέφερε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης υπογραμμίζοντας ότι τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των ταμειακών που συνδέονται είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, η έντονη κινητικότητα που καταγράφεται στο μέτωπο της διασύνδεσης ταμειακών- POS οφείλεται και στη διάταξη για τα αυστηρά πρόστιμα σε όλα τα επίπεδα εμπλοκής στην διασύνδεση POS με τις ταμειακές μηχανές. Φτάνουν έως και τις 300.000 ευρώ και αφορούν, επιχειρήσεις, παρόχους τερματικών POS, εισαγωγές - κατασκευαστές και παρόχους ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Η προθεσμία απόκτησης POS για τους 35 νέους κλάδους παρατάθηκε έως τις 29 Φεβρουαρίου με την πρόβλεψη μη επιβολής προστίμων έως και την 1η Απριλίου 2024, υπό την προϋπόθεση να έχει γίνει η παραλαβή και να αναμένεται η εγκατάσταση του τερματικού. Μετά την 1η Απριλίου, πάντως μη εγκατάσταση POS, στους κλάδους που πρέπει να υποχρεωτικά να τα εγκαταστήσουν, εγκυμονεί πρόστιμο 1.500 ευρώ, για να ακολουθήσει και το πολλαπλάσιο πρόστιμο της μη διασύνδεσης.

Για τον περιορισμό του κόστους αγοράς και διασύνδεσης των POS εντός των ημερών αναμένεται να «τρέξει» ο τέταρτος κύκλος του προγράμματος «Ψηφιακές Συναλλαγές» που θα προβλέπει αναδρομική επιδότηση μέσω voucher της τάξης των 450 ευρώ.

Οι οδηγίες της ΑΑΔΕ

Από την πλευρά της η ΑΑΔΕ μετά από βροχή ερωτημάτων από φορείς της αγοράς για το έργο της διασύνδεσης των POS με τα ταμειακά συστήματα διευκρινίζει μεταξύ άλλων τα εξής:

1. Τα υφιστάμενα POS θα πρέπει να αναβαθμιστούν προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της διασύνδεσής τους. Η αναβάθμιση των ενεργών POS πραγματοποιείται απομακρυσμένα με ευθύνη των Παρόχων Μέσων Πληρωμών (NSPs). Οι επιχειρήσεις ενημερώνονται για την ολοκλήρωση της αναβάθμισης μέσω της εφαρμογής του μητρώου μέσων πληρωμών. Η ΑΑΔΕ ενημερώνει τους χρήστες υπηρεσιών πληρωμών για τη δυνατότητα αναβάθμισης κάθε Μέσου Πληρωμών που διαθέτουν. Η ενημέρωση συντελείται με την αποστολή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και την ανάρτηση σχετικής ειδοποίησης στη θυρίδα τους (Τα Μηνύματά μου) στην ψηφιακή πύλη «myAADE», καθώς και με την αναγραφή ένδειξης «Προς Αναβάθμιση» στο Μητρώο Μέσων Πληρωμών.

2. Στο τελευταίο στάδιο της διασύνδεσης, αναβαθμίζονται τα Ταμειακά Συστήματα (εφόσον απαιτείται) και διασυνδέονται με τα POS, με ευθύνη της επιχείρησης που τα χρησιμοποιεί. Η ΑΑΔΕ ενημερώνει κάθε Χρήστη υπηρεσιών πληρωμών για την ολοκλήρωση της αναβάθμισης του συνόλου των POS που διαθέτουν μέσω email, σχετικής ειδοποίησης στην εφαρμογή "Τα Μηνύματά μου" στην ψηφιακή πύλη myAADE και με ένδειξη στα "Στοιχεία Μέσων Πληρωμών (EFT/POS)" στην εφαρμογή "Στοιχεία Επιχείρησης

3. Τα βήματα για τη διασύνδεση που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι επαγγελματίες είναι:

-Τα στοιχεία των POS που έχουν υποβληθεί από τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών (Acquirers) και τους Παρόχους Μέσων Πληρωμών (NSPs), είναι διαθέσιμα στις επιχειρήσεις στην ψηφιακή πύλη myAADE / Μητρώο & Επικοινωνία / Μητρώο POS

- Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν POS υποβάλλουν Δήλωση Μέσων Πληρωμών, αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση που διαφωνούν με τα στοιχεία που εμφανίζονται στο Μητρώο Μέσων Πληρωμών

- Η αναβάθμιση των ενεργών POS πραγματοποιείται απομακρυσμένα με ευθύνη των Παρόχων Μέσων Πληρωμών (NSPs)

- Οι επιχειρήσεις λαμβάνουν ειδοποίηση με αποστολή email για την αναβάθμιση των POS που διαθέτουν

- Εντός 30 ημερών από την ειδοποίηση και το αργότερο έως τις 29/2/2024, ο τεχνικός ΦΗΜ διασυνδέει επιτόπια το POS με την Ταμειακή μηχανή και ολοκληρώνει τη διαδικασία

4. Τα παραστατικά μπορούν να εκδοθούν είτε μέσω των διαθέσιμων πιστοποιημένων ταμειακών μηχανών (ΦΗΜ-OCR), είτε μέσω άυλων ταμειακών μηχανών από πάροχο ηλεκτρονικής τιμολόγησης (VCR).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ιδιοκτήτες ακινήτων: 4 ημερομηνίες «κλειδιά» για να γλιτώσουν έξτρα φόρους και πρόστιμα

Εφορία: Ξεκίνησε ο έλεγχος σε φορολογούμενους με αδικαιολόγητες δαπάνες

Ήρθαν για να μείνουν οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις σε φορολογία εισοδήματος, ΦΠΑ και Ε9

gazzetta
gazzetta reader insider insider