Εφορία: Σε ποιους στέλνει «ραβασάκι» με πρόστιμα και φόρους για παλαιές φορο-υποθέσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εφορία: Σε ποιους στέλνει «ραβασάκι» με πρόστιμα και φόρους για παλαιές φορο-υποθέσεις
«Τρέχουν» στην ΑΑΔΕ για να προλάβουν την παραγραφή χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων στο τέλος του έτους.  Προθεσμία 30 ημερών για πληρωμή της οφειλής ή άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής.

Το γκάζι των ελέγχων έχει πατήσει ο φορολογικός μηχανισμός για να προλάβει την παραγραφή χιλιάδων υποθέσεων φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ, φορολογίας ακινήτων και άλλων φορολογικών αντικειμένων στο τέλος του έτους. Ήδη, χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν λάβει από την Εφορία «ραβασάκι» με φόρους και πρόστιμα καθώς μετά από ελέγχους σε παλιές φορολογικές υποθέσεις προέκυψε ότι έχουν υποπέσει σε παραβάσεις.

Τα email που στέλνει η ΑΑΔΕ για την πληρωμή των προστίμων αφορούν κυρίως εκκρεμείς υποθέσεις με αδήλωτα αναδρομικά αποδοχών, αδήλωτα εισοδήματα από το εξωτερικό, εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών, μη απόδοση ΦΠΑ, απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας. Πρόκειται για παλιές υποθέσεις που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για παραγραφή καθώς στο τέλος έτους εκπνέει η προθεσμία για την κοινοποίηση από τη φορολογική διοίκηση των πράξεων οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου και επιβολής προστίμων.

Εφορίες και ελεγκτικά κέντρα έχουν λάβει εντολή να ολοκληρώσουν τον έλεγχο και να προχωρήσουν στην έκδοση και την κοινοποίηση των πράξεων επιβολής προστίμου και οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου πριν την εκπνοή του 2023 προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των υποθέσεων που θα καταλήξουν στο αρχείο. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ το δημόσιο χάνει το δικαίωμα επιβολής φόρων και προστίμων σε περίπτωση που εντός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία χρονικού διαστήματος για την παραγραφή δεν κοινοποιήσει στο φορολογούμενο την καταλογιστική πράξη.

Ήδη, 89.494 ιδιοκτήτες οχημάτων, οι οποίοι δεν προσκόμισαν δικαιολογητικά για να απαλλαγούν από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2018 έλαβαν ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ με την οποία καλούνται να καταβάλλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το συγκεκριμένο έτος και το πρόστιμο το οποίο είναι ισόποσο των τελών. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό τα email που έλαβαν περίπου 16.000 οφειλέτες περιείχαν ονοματεπώνυμα και όνομα χρήστη - username (όχι κωδικοί πρόσβασης - password) και άλλων οφειλετών με την ΑΑΔΕ να διευκρινίζει ότι τα μηνύματα εστάλησαν εκ παραδρομής και σε αυτά δεν περιέχονται κωδικοί πρόσβασης - password, ούτε στοιχεία οφειλών για τους άλλους οφειλέτες, που περιελήφθησαν στα μηνύματα αυτά ενώ δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροής περαιτέρω προσωπικών δεδομένων.

Όσοι φορολογούμενοι έχουν ήδη λάβει ή θα λάβουν εντός των επομένων ημερών σημειώματα προσδιορισμού φόρων και προστίμων θα πρέπει να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους εντός 30 ημερών, διάστημα εντός του οποίου εναλλακτικά μπορούν να ασκήσουν μόνο ενδικοφανή προσφυγή, καθώς δεν επιτρέπεται απευθείας προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Ποιοι λαμβάνουν «ραβασάκια» με πρόστιμα και φόρους

«Ραβασάκια» με φόρους και πρόστιμα στέλνει η ΑΑΔΕ σε φορολογούμενους που εντοπίστηκαν με:

- Ανακριβή δήλωση ή καθόλου δήλωση αναδρομικών ποσών αποδοχών που εισπράχθηκαν εντός του 2017 και αφορούν παλαιότερα έτη.

- Ανακριβή δήλωση ακαθάριστων εσόδων ή δαπανών της διαχειριστικής περιόδου 2017 για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις καθώς επίσης και μη υποβολή ή εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών - προμηθευτών.

- Μη υποβολή δήλωσης ιδιοκτητών εκμισθούμενων ακινήτων για εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις τα οποία απέκτησαν το 2017.

- Μη υποβολή δήλωσης φορολογουμένων για εισοδήματα αλλοδαπής προέλευσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ελ. Επαγγελματίες: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από το νέο σύστημα – Αναλυτικά παραδείγματα 

Φορολογικές διαφορές: Πώς θα κλείσουν με «κούρεμα» έως 75% στα πρόστιμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider