Στο μισό το τέλος επιτηδεύματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες από το 2024

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο μισό το τέλος επιτηδεύματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες από το 2024
Από 650 ευρώ μειώνεται στα 325 ευρώ.

Κατά 50% μειώνεται το τέλος επιτηδεύματος που θα πληρώσουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες το 2024.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αποφάσισε να τροποποιήσει τη σχετική διάταξη στο φορολογικό νομοσχέδιο, η οποία προέβλεπε έκπτωση 25% στο τέλος επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες που θα δήλωναν εισοδήματα μικρότερα από το τεκμαρτό εισόδημα, ενώ σε όσους δηλώνουν εισόδημα πάνω από το τεκμαρτό εισόδημα το τέλος επιτηδεύματος κουρεύεται κατά 50%.

Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ πως τελικά η μείωση του τέλος επιτηδεύματος κατά 50% θα αφορά όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Έρχονται 3 βελτιώσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως έγραψε χτες στο insider.gr, οι τρεις βασικές αλλαγές που έρχονται στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο κατατίθεται στη Βουλή μέχρι τα μέσα της εβδομάδας, προβλέπουν «ψαλίδι» στους συντελεστές προσαύξησης του τεκμαρτού εισοδήματος λόγω τζίρου, μειωμένο τεκμαρτό εισόδημα για εποχικές επιχειρήσεις, σχολικά κυλικεία, επαγγελματίες με παιδιά ΑμεΑ και μονογονεϊκές οικογένειες αλλά και αυτοματοποιημένες και απλούστερες διαδικασίες για όσους αμφισβητούν το σύστημα του τεκμαρτού εισοδήματος.

Ειδικότερα:

1. Προσαύξηση τεκμαρτού εισοδήματος λόγω τζίρου. Οι συντελεστές 35% - 100% θα ψαλιδιστούν καθώς διαπιστώθηκαν μεγάλες επιβαρύνσεις στους επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα από 15.000 έως 30.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη (στην ΕΡΤ) «τρέχουμε και τα τελευταία σενάρια και βλέπουμε κάποιες αλλαγές οι οποίες δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου και τη στόχευση, αλλά λίγο τους τρόπους υπολογισμού (της ελάχιστης αμοιβής) ώστε να βελτιώσουμε σε όλες τις κατηγορίες την επιβάρυνση». Η διάταξη, όπως αποτυπώθηκε στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, ορίζει ότι η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται με ένα συντελεστή όταν ο ετήσιος τζίρος του αυτοαπασχολούμενου είναι σημαντικά μεγαλύτερος από το μέσο όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ.

Συγκεκριμένα προβλέπεται προσαύξηση:

- 35% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 100% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων

- 70% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 150% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων

- 100% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 200% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων, με ανώτατο όριο τις 50.000 ευρώ.

2. Μαχητότητα τεκμηρίου. Θα καθιερωθούν αυτοματοποιημένες διαδικασίες για την αμφισβήτηση του τεκμηρίου από τους φορολογούμενους. Στο νομοσχέδιο θα ορίζεται ρητά ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούν να ζητήσουν άρση του τεκμαρτού προσδιορισμού του εισοδήματός τους κατόπιν φορο-ελέγχου ο οποίος εκτός από τα εισοδήματα θα επεκτείνεται σε δαπάνες για αγορά περιουσιακών στοιχείων, τραπεζικές καταθέσεις, πληρωμές με κάρτες και γενικά καταναλωτικές δαπάνες. Για όσους μετά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι το πραγματικό εισόδημά τους είναι χαμηλότερο από το τεκμαρτό θα φορολογούνται για το πραγματικό – χαμηλότερο εισόδημα. Σε κάθε περίπτωση παραμένουν οι περιπτώσεις που το τεκμήριο είναι μαχητό, όπως η στρατιωτική θητεία, νοσηλεία σε νοσοκομείο, κράτηση σε φυλακή, εγκυμοσύνη ή λοχεία, αδύνατη άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας λόγω ζημιών από φυσικές καταστροφές, κ.λπ.).

3. Ειδικές περιπτώσεις: Για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων το τεκμαρτό εισόδημα θα είναι μειωμένο. Σε αυτές τις περιπτώσεις περιλαμβάνονται κυλικεία σχολείων και εποχικές επιχειρήσεις που είναι δηλωμένες στην ΑΑΔΕ για τις οποίες το τεκμαρτό εισόδημα θα υπολογίζεται με δωδεκατημόρια ανάλογα με τον πραγματικό χρόνο άσκησης της επιχειρηματικής ή επαγγελματικής δραστηριότητας. Επίσης ειδική μεταχείριση θα υπάρχει για οικογένειες με ανάπηρα τέκνα και μονογονεϊκές οικογένειες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανακαινίσεις ακινήτων: Τι αλλάζει στη φορο-έκπτωση έως 16.000 ευρώ – «Πλαφόν» στις δαπάνες για τα υλικά

Χατζηδάκης: Σε πολιτική σύγχυση η αντιπολίτευση, απορρίπτει θετικές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες

Παπαθανάσης: Σχέδιο για προσέλκυση επενδύσεων και διάχυση των πόρων στην πραγματική οικονομία

gazzetta
gazzetta reader insider insider