Εφορία: «Κλειδώνουν» οι δηλώσεις ΦΠΑ από το 2024

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εφορία: «Κλειδώνουν» οι δηλώσεις ΦΠΑ από το 2024
Οι κωδικοί θα προσυμπληρώνονται από την ΑΑΔΕ με βάση τα στοιχεία από τα myDΑΤΑ. Μπαίνει τέλος στα φαινόμενα τεχνητής διόγκωσης των δαπανών και απόκρυψης εσόδων.

Σε βασικό όπλο κατά της φοροδιαφυγής εξελίσσονται τα myDATA τα οποία έρχονται να «κλειδώσουν» τις δηλώσεις ΦΠΑ για ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρήσεις, αγρότες από το 2024 βάζοντας τέλος στα φαινόμενα τεχνητής διόγκωσης των δαπανών και απόκρυψης εσόδων.

Σε επόμενη φάση, με βάση τα στοιχεία για τις συναλλαγές που αποστέλλονται στην πλατφόρμα myDΑΤΑ, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στην αυτόματη συμπλήρωση των κωδικών για τα έσοδα και τις δαπάνες στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, με το χρονοδιάγραμμα να προβλέπει ότι το μέτρο θα ενεργοποιηθεί από το 2025 και μετά.

Με το κλείδωμα των δηλώσεων ΦΠΑ:

  • Τα έσοδα που υποβάλλονται στη δήλωση ΦΠΑ δεν μπορεί να είναι λιγότερα από αυτά που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA και αντίστοιχα, τα έξοδα που υποβάλλονται στη δήλωση ΦΠΑ δεν μπορεί να είναι περισσότερα από αυτά που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.
  • Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες δεν θα μπορούν να δηλώνουν λιγότερα έσοδα ή περισσότερες δαπάνες, καθώς οι κωδικοί θα είναι προσυμπληρωμένοι και κλειδωμένοι με τα στοιχεία που εμφανίζονται στα myDATA. Και ενώ έως τώρα ο φορολογούμενος μπορούσε να «διορθώσει» τα στοιχεία για τα έσοδα και τα έξοδα, από 1.1.2024 θα απαγορεύεται να χαμηλώσει τα έσοδα ή να αυξήσει τα ποσά. Θα μπορεί μόνον να προσθέσει και άλλα έσοδα και ΦΠΑ που πρέπει να πληρώσει ή να μειώσει τις δαπάνες.

Με νέα απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή ορίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2024 θα διαβιβάζονται υποχρεωτικά στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA όλα τα δεδομένα των λογιστικών βιβλίων, των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, των φορολογικών μνημών και των αρχείων που δημιουργούν οι φορολογικοί ηλεκτρονικοί μηχανισμοί.

Παράλληλα, δίνεται νέα παράταση έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 για την αντικατάσταση των παλαιών τύπου ταμειακών μηχανών με σύγχρονες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα άμεσης σύνδεσης με τα POS και με την πλατφόρμα myData ενώ αναβάλλεται για την 1η Ιανουαρίου 2024 η υποχρεωτική χρήση του QR code σε όλες τις αποδείξεις.

Με την πλήρη ανάπτυξη της πλατφόρμας myDΑΤΑ σε συνδυασμό με τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, τα δελτία αποστολής και παραστατικά διακίνησης και την σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές οι ελεγκτικές αρχές θα έχουν πλήρη εικόνα για τη δραστηριότητα των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων και έτσι θα κλείσουν τα παράθυρα για φοροδιαφυγή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: Κάνουμε ένα θαρραλέο βήμα για την αντιμετώπιση της προκλητικής φοροδιαφυγής

Πάταξη φοροδιαφυγής: 16 ερωτήσεις – απαντήσεις για το νέο νομοσχέδιο

Πιτσιλής: Εντοπίσαμε influencer που φοροδιέφευγε - Και μέσω social media η παρακολούθηση της φοροδιαφυγής

gazzetta
gazzetta reader insider insider