Φορολογικό νομοσχέδιο: Τι θα προβλέπει για τους ελεύθερους επαγγελματίες 

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φορολογικό νομοσχέδιο: Τι θα προβλέπει για τους ελεύθερους επαγγελματίες 
Έως 3.000 ευρώ το χρηματικό μπόνους για όσους καταγγέλλουν φοροδιαφυγή μέσω του Appodixi.

Αλλαγές στο πλαίσιο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, με την καθιέρωση ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος, οικονομική επιβράβευση 100 – 3.000 ευρώ για τους φορολογούμενους που «καρφώνουν» φοροδιαφυγή από το κινητό τους μέσω του Appodixi, αλλά και νέα μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσιάζουν σήμερα Τρίτη, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και αρμόδιος υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί ένα ισχυρό χτύπημα στη φοροδιαφυγή θα προβλέπει μεταξύ άλλων:

1. Νέο σύστημα φορολόγησης για ελεύθερους επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενους. Σύμφωνα με πληροφορίες, καθιερώνεται ένα ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα το οποίο δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο από 10.920 ευρώ, όσο δηλαδή το ετήσιο εισόδημα ενός εργαζόμενου του ιδιωτικού τομέα ο οποίος αμείβεται με τον κατώτατο μισθό των 780 ευρώ το μήνα για 14 μήνες (780x14=10.920 ευρώ). Ο ελάχιστος φόρος που προκύπτει για το ελάχιστο εισόδημα των 10.920 ευρώ φθάνει τα 1.102,40 ευρώ. Το ελάχιστο εισόδημα θα είναι μαχητό. Αυτό σημαίνει ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας που μπορεί να αποδείξει με στοιχεία πως το πραγματικό του εισόδημα είναι μικρότερο, θα φορολογηθεί για το μικρότερο εισόδημα.

2. Μπόνους με «Appodixi». Θεσπίζεται χρηματική αμοιβής από 100 έως 3.000 ευρώ για τους φορολογούμενους που καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω της εφαρμογής “Appodixi” η οποία δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να σκανάρουν με το κινητό τηλέφωνό τους τις αποδείξεις που εκδίδουν οι επιχειρήσεις και να ελέγχουν σε πραγματικό χρόνο τη γνησιότητα τους. Η οικονομική επιβράβευση καθιερώνεται αρχικά για τις καταγγελίες που γίνονται στην εφαρμογή Appodixi και σε δεύτερο χρόνο θα εφαρμοστεί και για όσους καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και διαφάνειας στην νέα ψηφιακή πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, περισσότεροι από 215.000 φορολογούμενοι έχουν εγκαταστήσει την εφαρμογή Appodixi στο κινητό τους με τις καταγγελίες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής για αποδείξεις να υπερβαίνουν τις 135.000 εκ των οποίων 75.000 είναι ανώνυμες και 55.000 επώνυμες.

3. Υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών τιμολογίων και καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων myDATA.

4. Επέκταση των POS στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς.

5. Εφαρμογή ψηφιακού δελτίου αποστολής.

6. Αύξηση του προστίμου χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.

7. Κατάργηση των μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

8. Αποκλεισμό των παραβατών λαθρεμπορίας από συνεργασία με όλες τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων.

9. Πληρωμή της πλειονότητας των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων (επιδόματα τέκνων, επίδομα γέννησης, επιδόματα ανεργίας) μέσω χρεωστικών καρτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επίδομα 500 ευρώ επιπλέον του μισθού σε ανέργους προσφέρει νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ - Αιτήσεις από σήμερα

«Ομοβροντία» αποεπένδυσης του ΤΧΣ από Alpha Bank και Εθνική - Ηχηρό κάλεσμα στους διεθνείς επενδυτές 

Αττική Οδός: Πόσες χιλιάδες οχήματα ημερησίως «περνούν» από τα διόδια – Άνοδος 10% σε κυκλοφορία και έσοδα στο 9μηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider