«Κομάντο» γίνονται οι εφοριακοί της ΑΑΔΕ με τη βοήθεια της Samsung

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κομάντο» γίνονται οι εφοριακοί της ΑΑΔΕ με τη βοήθεια της Samsung
Φορολογικοί έλεγχοι σε ζωντανή μετάδοση και Αίθουσα Επιχειρήσεων με AI και predictive data analytics... το νέο «πρόσωπο» της AAΔΕ.

Οι δύο μεγάλες οθόνες της, κατά τα αλλά, σκοτεινής αίθουσας, προβάλλουν σε live stream τη ροή σε μια κεντρική οδική αρτηρία και μια μεγάλη σταματημένη νταλίκα, πλησίον ενός σταθμού διοδίων. Το πλάνο είναι πανοραμικό και η λήψη γίνεται με τη βοήθεια ενός drone. Μια άλλη, από τις οκτώ στο σύνολο, οθόνες, προβάλει σε απευθείας μετάδοση έναν τυπικό έλεγχο σε κάποιο πρατήριο βενζίνης - η λήψη είναι «ερασιτεχνική» από κινητό που ο ελεγκτής φορά κρεμασμένο στο λαιμό του και δεν δείχνει πρόσωπα. Σε μια άλλη οθόνη, οι πινέζες στο χάρτη της Ελλάδας αποτυπώνουν τα σημεία που εκείνη την ώρα δρουν οι γνωστοί «ράμπο» της ΑΑΔΕ. Και κάποιες άλλες, στριμάρουν από τον υπολογιστή ένα σύστημα που τροφοδοτεί με έξυπνα δεδομένα τους υπαλλήλους που απασχολούνται στον «πύργο ελέγχου», ώστε να κατευθύνουν τους συναδέλφους τους που δρουν στο πεδίο.

Η προαναφερθείσα σκηνή δεν είναι από κάποια σειρά ή ταινία αλλά από το νέο επιχειρησιακό κέντρο της ΑΑΔΕ στη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το οποίο, πολύ πρόσφατα, ολοκλήρωσε τον «ψηφιακό του μετασχηματισμό», εμπλουτιζόμενο, συν τοις άλλοις, με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, machine learning ακόμα και predictive data analytics.

Η συγκεκριμένη εγκατάσταση επιτρέπει το συντονισμό και την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των ελέγχων που διενεργούνται από υπαλλήλους της ΑΑΔΕ σε διάφορες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων, τελωνειακών εγκαταστάσεων, πλοίων και άλλων περιοχών ειδικού ενδιαφέροντος. Και πλέον έχει εξοπλιστεί με όλα τα σύγχρονα μέσα, με την βοήθεια της Samsung Electronics Hellas και της Samsung Data Systems (SDS) Europe, ώστε οι έλεγχοι να είναι πιο στοχευμένοι και οι ελεγκτές πιο ασφαλείς.

Φορολογικοί έλεγχοι σε ζωντανή μετάδοση

Μέχρι σήμερα απασχολούνται στην ειδική αυτή μονάδα, 107 «χρήστες» αλλά στόχος είναι να φτάσουν τους 400 ώστε το κέντρο να λειτουργεί καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας, όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Μετά και την ψηφιοποίηση της όλης διαδικασίας, οι φορολογικοί ελεγκτές, φέρουν μαζί τους ειδικό εξοπλισμό ώστε να καταγράφουν την δραστηριότητά τους όταν επισκέπονται για έλεγχο μια επιχείρηση, μεταδίδοντας ζωντανά εικόνα και ήχο στο επιχειρησιακό κέντρο της ΑΑΔΕ. Μέσα στο επιχειρησιακό κέντρο δε, δεκάδες στελέχη και υπάλληλοι της ΑΑΔΕ παρακολουθούν ζωντανά την εξέλιξη των ελέγχων και παρεμβαίνουν όταν κρίνουν. Φυσικά, βάσει της Αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων οι ελεγκτές ενημερώνουν τον ή τους ελεγχόμενους ότι όλη η διαδικασία θα καταγραφεί. Μάλιστα τα αρχεία, διατηρούνται για όσο χρόνο η υπόθεση μένει ανοιχτή, προκειμένου να λειτουργήσουν κι ως αποδεικτικό στοιχείο σε περιπτώσεις αμφισβητήσεων.

Όσο για την τεχνολογία που χρησιμοποιούν, όπως ενημερωθήκαμε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης «Samsung Technology Day», που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, περιλαμβάνει από ανθεκτικές κινητές συσκευές και tablets της κορεατικής εταιρείας έως drones και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και data analytics, ώστε να είναι αποτελεσματικότερη η δουλειά των ελεγκτών. Με την βοήθεια των δεδομένων για παράδειγμα ελέγχουν το ισοζύγιο καυσίμων των πρατηρίων και σε όσα εντοπίζονται αποκλείσεις μετατρέπονται σε δυνητικά σημεία ελέγχου.

Το συγκεκριμένο κέντρο ελέγχου χρησιμοποιεί την καινοτόμα πλατφόρμα COMMAND, της ελληνικής εταιρείας Eyeonix, η οποία έχει πιστοποιηθεί από την Samsung SDS, θυγατρική εταιρεία του κορεατικού κολοσσού που εξειδικεύεται στο χώρο των επαγγελματικών λύσεων. Η COMMAND είναι μια ενιαία πλατφόρμα διοίκησης και ελέγχου που χρησιμοποιεί την τεχνολογία Push-to-Talk over-IP για να καλύψει ακόμα και το πιο απαιτητικό επίπεδο επικοινωνιακών αναγκών, μεγιστοποιώντας την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα στον ελάχιστο δυνατό χρόνο και με τον υψηλότερο βαθμό ασφάλειας. Λειτουργεί δε σε συνδυασμό με την οικογένεια συσκευών Galaxy XCover της Samsung - η ΑΑΔΕ διαθέτει ήδη 50 τέτοιες συσκευές - οι οποίες συνοδεύουν τους φορολογικούς ελεγκτές σε όλη την Ελλάδα ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Για παράδειγμα τα μοντέλα που χρησιμοποιεί η ΑΑΔΕ, πέρα από την απευθείας μετάδοση εικόνας και ήχου από τα σημεία των ελέγχων στην Αίθουσα Επιχειρήσεων, διαθέτουν και «panic button», το οποίο πατά ο ελεγκτής σε περίπτωση που βρεθεί αντιμέτωπος με κάποιον επιθετικό ελεγχόμενο ώστε να συνδέεται αυτόματα με τους συναδέλφους της Αίθουσας Επιχειρήσεων- οι τελευταίοι μπορούν να παρέμβουν μιλώντας σε ανοιχτή ακρόαση από το κινητό - ή και με τις αρχές, αν οι συνθήκες το επιβάλλουν.

Άρης Παρασκευόπουλος Samsung Electronics Ελλάς

«Η Samsung είναι εξαιρετικά ενεργή στο χώρο των επαγγελματικών λύσεων, ειδικά για εφαρμογές που σχετίζονται με κρίσιμης σημασίας υποδομές» επισημαίνει ο Άρης Παρασκευόπουλος, επικεφαλής του τμήματος κινητής τηλεφωνίας της Samsung Electronics Hellas τονίζοντας ότι η εταιρεία έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της ασφάλειας μέσω της πλατφόρμας Knox που ενσωματώνουν οι συσκευές της.

Αυτός είναι και ο λόγος, σύμφωνα με τον ίδιο, που η κορεατική εταιρεία σε συνεργασία με Eyeonix έχει αναλάβει αρκετά αντίστοιχα έργα κρίσιμων υποδομών εντός ελληνικών συνόρων, όπως η υλοποίηση του συστήματος «Smart City» στον Δήμο Θεσσαλονίκης ή το νέο σκάφος των Ειδικών Δυνάμεων που παρουσιάστηκε πρόσφατα στη ΔΕΘ αλλά και έργα για την Ελληνική Αστυνομία. «Έχουμε ήδη συμμετάσχει σε αρκετούς διαγωνισμούς και πλέον γίνεται μια προσπάθεια ώστε να διεκδικήσουμε σε συνεργασία με την Eyeonix και αντίστοιχα έργα στο εξωτερικό. Όσον για στους κλάδους στους οποίους απευθύνεται η λύση της Samsung ξεκινούν από τα logistics και την η υγειονομική περίθαλψη και επεκτείνονται μέχρι το λιανεμπόριο και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εφορία: Σε ποιους στέλνει «ραβασάκια» με φόρους και πρόστιμα για φορο-αμαρτίες από το 2012 - Η εγκύκλιος Πιτσιλή

ΑΑΔΕ: Στα 3,2 δισ. ευρώ οι απλήρωτοι φόροι στο 7μηνο - Με χρέη στην εφορία 3,98 εκατ. φορολογούμενοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider