Πότε αλλάζει ο τρόπος πληρωμής των προνοιακών επιδομάτων - Για ποιους καταργούνται τα μετρητά

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πότε αλλάζει ο τρόπος πληρωμής των προνοιακών επιδομάτων - Για ποιους καταργούνται τα μετρητά
Στο νέο σύστημα πληρωμών με προπληρωμένη κάρτα, θα ενταχθούν τα επιδόματα γέννησης, παιδιού, στέγασης, ανεργίας, μακροχρόνιας ανεργίας κλπ. Εξαιρούνται τα αναπηρικά επιδόματα και το επίδομα στέγασης.

Τεκτονικές αλλαγές επιφυλάσσει το 2024 στον τρόπο με τον οποίο καταβάλλονται τα κοινωνικά και τα προνοιακά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ. Στόχος είναι να καταργηθεί η πληρωμή τους σε τραπεζικό λογαριασμό, που δίνει το δικαίωμα στους δικαιούχους να διαθέτουν τα μετρητά οπουδήποτε θέλουν.

«Σε λίγους μήνες όλα τα επιδόματα -πλην των αναπηρικών και της στέγασης- θα πληρώνονται μέσω προπληρωμένης κάρτας» δήλωσε στο insider.gr, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη. «Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στον εξορθολογισμό της πολιτικής επιδομάτων και στην αναβάθμιση του συστήματος χορήγησης προνοιακών παροχών «μέσω της αναβάθμισης του ελέγχου των επιδομάτων, με τη δημιουργία ενιαίας ηλεκτρονικής Πύλης για όλα τα επιδόματα ανά δικαιούχο, με αυτοματοποιημένο έλεγχο κριτηρίων και εναρμόνιση κριτηρίων».

Μεταξύ των παροχών που θα ενταχθούν στο νέο σύστημα πληρωμών θα είναι τα επιδόματα γέννησης, παιδιού, στέγασης, ανεργίας, μακροχρόνιας ανεργίας κλπ. Ο κάθε δικαιούχος δηλαδή, θα έχει σε μία κάρτα όλα τα επιδόματα που λαμβάνει.

Ταυτόχρονα, από το 2024 θα προχωρήσει η ψηφιοποίηση και ο εκσυγχρονισμός του ΟΠΕΚΑ, ώστε οι πολίτες να μπορούν -ηλεκτρονικά- να βλέπουν ποια επιδόματα δικαιούνται.

Σήμερα μόνο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα καταβάλλεται σε προπληρωμένη κάρτα, σε περίπου 250.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό ανέρχεται σήμερα σε 200 ευρώ το μήνα και για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ το μήνα (50 ευρώ για κάθε ανήλικο).

Ταυτόχρονα, αυξήσεις από την επόμενη χρονιά θα δουν:

  • 250.000 ευάλωτα νοικοκυριά που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (από 200 στα 216 ευρώ)
  • οι δημόσιοι υπάλληλοι που λαμβάνουν επίδομα παιδιού (από 50 στα 70 ευρώ για ένα παιδί)
  • αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες που έγιναν μητέρες, θα λάβουν για πρώτη φορά το επίδομα μητρότητας (των 780 ευρώ) για 9 μήνες, όπως και οι υπόλοιποι κλάδοι των εργαζομένων.

Νομοθετική ρύθμιση

Στις αρχές του 2024 αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής, που θα προβλέπει ότι τουλάχιστον το 50% των επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ θα πρέπει να καταναλώνεται μέσω της χρήσης προπληρωμένης κάρτας, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα δίνεται σε μετρητά.

Τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, που αφορούν 702.000 περίπου νοικοκυριά, θα αποκτήσουν νέα στόχευση, καθώς με την προπληρωμένη κάρτα, η οποία θα είναι ονομαστική, δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από κανέναν άλλον παρά μόνον από τον κάτοχό της. Με τον τρόπο αυτό θα αποκλειστούν συγγενείς δικαιούχων που τα εισπράττουν παράτυπα, ενώ θα αποκαλυφθούν και πολλές περιπτώσεις «κατ’ επάγγελμα» επιδοματούχων, που δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα με στόχο να εισπράττουν ταυτόχρονα περισσότερα επιδόματα.

Με τη νέα παρέμβαση, που αποτελεί προαπαιτούμενο για την αποδέσμευση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, επιδιώκεται η διαφάνεια των συναλλαγών για τους δικαιούχους επιδομάτων και η καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Ήδη οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένουν την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού, προκειμένου να αναλάβουν τις προδιαγραφές των νέων καρτών, την έκδοση και διανομή τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προϋπολογισμός 2024: Αυξάνονται μισθοί και συντάξεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα - Ποια επιδόματα αναπροσαρμόζονται

Ξεπαγώνουν από 1/1/2024 τα επιδόματα χρόνου εργασίας, τριετίας, πενταετίας και πολυετίας - Με ρήτρα ανεργίας

Ζαχαράκη: Έρχεται πρόγραμμα αξιοποίησης ακινήτων του Δημοσίου για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών

gazzetta
gazzetta reader insider insider