Χωρίς επιδόματα οι ελεύθεροι επαγγελματίες με εισοδήματα «φτώχειας»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χωρίς επιδόματα οι ελεύθεροι επαγγελματίες με εισοδήματα «φτώχειας»
Σφίγγει ο κλοιός και κλείνουν παράθυρα φοροδιαφυγής. Τι προβλέπει ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου.

Εκτός κοινωνικών επιδομάτων και βοηθημάτων θα βρεθούν ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που κρύβουν από την εφορία τα πραγματικά τους εισοδήματα και εμφανίζονται με εισοδήματα «φτώχειας». Με τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, οι επαγγελματίες θα υποχρεωθούν να εμφανίσουν υψηλότερα εισοδήματα και εκ των πραγμάτων θα χάσουν τις οικονομικές ενισχύσεις που λαμβάνουν σήμερα επειδή δηλώνουν ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι 7 στους 10 επαγγελματίες δηλώνουν ετήσιο εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 10.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να καθίστανται δικαιούχοι κοινωνικών επιδομάτων και παροχών, με τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη, να δηλώνει ότι «δεν είναι δυνατόν να έχουμε εισοδήματα σε ελεύθερους επαγγελματίες των χιλίων ευρώ ή των μείον χιλίων ευρώ, των δυο ή τριών χιλιάδων ευρώ και οι φορολογούμενοι αυτοί είναι οι πρώτοι που λαμβάνουν όλα τα επιδόματα.

Όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες, οι παρεμβάσεις στο καθεστώς φορολογίας και η ενεργοποίηση νέων ψηφιακών εργαλείων θα κλείσουν «παράθυρα» φοροδιαφυγής καθώς οι επαγγελματίες θα υποχρεωθούν να δηλώνουν υψηλότερα ετήσια εισοδήματα σε σχέση με τα σημερινά με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός να υπερβεί τα εισοδηματικά όρια για τα επιδόματα και να τα χάσει. Σημειώνεται ότι με το ισχύον καθεστώς δεκάδες επιδόματα χορηγούνται με κριτήριο το ύψος του εισοδήματος (στεγαστικό επίδομα, επίδομα θέρμανσης, κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ κ.α.). Για τη χορήγηση του φετινού επιδόματος θέρμανσης το υπουργείο Οικονομικών έθεσε για πρώτη φορά ανώτατο όριο τζίρου στα 80.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με επιχειρηματική δραστηριότητα, κριτήριο που αναμένεται να αποκλείσει από τα επιδόματα πολλούς επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Όσον αφορά στις προωθούμενες αλλαγές στο μοντέλο φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών ο κ. Θεοχάρης διευκρίνισε ότι θα ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2024, σπεύδοντας να δηλώσει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση, καθώς τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι πολλά και εξετάζονται και κοστολογούνται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η αύξηση των φορολογικών συντελεστών αλλά και η καθιέρωση νέου τρόπου εντοπισμού της φορολογητέας ύλης μέσω πλέγματος κριτηρίων. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών έως 10.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 9%. Ένα από τα σενάρια προβλέπει την αύξηση του συντελεστή στο 15% ή και στο 20%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θεοχάρης: Τροποποιούνται οι διαδικασίες για τον περιορισμό στη διακίνηση εντύπων μεταξύ ΔΟΥ και λοιπών υπηρεσιών

Ηλεκτρονικό «μάτι» σε όλα τα POS αποκτά η ΑΑΔΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider