Το φθινόπωρο το νομοσχέδιο για τα επαγγελματικά ταμεία - Οι τρεις παρεμβάσεις

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το φθινόπωρο το νομοσχέδιο για τα επαγγελματικά ταμεία - Οι τρεις παρεμβάσεις
Το νομοσχέδιο για τα επαγγελματικά ταμεία θα είναι από τα πρώτα που θα κατατεθούν στη Βουλή αμέσως μετά το καλοκαίρι.

Κομβικής σημασίας παρεμβάσεις στο πλαίσιο λειτουργίας των επαγγελματικών ταμείων προτίθεται να πραγματοποιήσει το υπουργείο Εργασίας, στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που επεξεργάζεται και σκοπεύει να θέσει σε δημόσια διαβούλευση το φθινόπωρο.

Το νομοσχέδιο για τα επαγγελματικά ταμεία θα είναι από τα πρώτα που θα κατατεθούν στη Βουλή αμέσως μετά το καλοκαίρι, με σκοπό την ενίσχυση της ασφαλιστικής αποταμίευσης, όπως ανέφερε και στην αποκλειστική του συνέντευξη στο insider, ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου.

Τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης θα συμπληρώνουν τις παροχές του πρώτου πυλώνα, που είναι η κύρια και επικουρική ασφάλιση, με 5 κορυφαίες αλλαγές σε επίπεδο εποπτείας αλλά και φορολογίας:

- Διευκόλυνση της δημιουργίας πολυεργοδοτικών επαγγελματικών ταμείων. Σύμφωνα με τη νομοθεσία μας, απαιτούνται τουλάχιστον 100 μέλη για τη δημιουργία ενός επαγγελματικού ταμείου. Επειδή κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα εύκολο, θα δίνεται η δυνατότητα να συνενώνονται Ταμεία από ομοειδείς επαγγελματικούς κλάδους

- Θα μεταφερθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος η εποπτεία των επαγγελματικών ταμείων (και του ΤΕΚΑ), έναντι του δυσλειτουργικού σχήματος που ισχύει σήμερα (από το υπουργείο Εργασίας, την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς). Υπενθυμίζεται πως η ΤτΕ εποπτεύει την ιδιωτική ασφαλιστική αγορά.

Η νέα εποπτική αρχή θα έχει διττό σκοπό:

  • την καταγραφή και παρακολούθηση του συνταξιοδοτικού συστήματος σε συνάρτηση με τις δημογραφικές εξελίξεις, ώστε να μπορούν να γίνονται καλύτερες «μακροοικονομικές προβολές» για το διανεμητικό σύστημα ασφάλισης, για να διαπιστώνεται ποια είναι η πορεία του και, αν και χρειάζεται να γίνουν παρεμβάσεις.
  • την οριοθέτηση των κανόνων λειτουργίας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, τα οποία σήμερα διαχειρίζονται κεφάλαια ύψους 1,75 δισ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί δραστικά (με ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις και φορείς να επιδεικνύουν έμπρακτο ενδιαφέρον).

- Θα φορολογηθεί η εφάπαξ εξόφληση των παροχών του ταμείου, για να ενθαρρυνθεί η μηνιαία πληρωμή σύνταξης. Η φορολόγηση θα είναι χαμηλότερη στην περίπτωση της σύνταξης προκειμένου τα ταμεία αυτά να δίνουν κυρίως συντάξεις, ώστε να ενισχύεται το εισόδημα των συνταξιούχων στη διάρκεια του συνταξιοδοτικού τους βίου.

- Στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να ξεκινήσουν με χαμηλό ασφάλιστρο και στην πορεία να το ανεβάζουν. Οι εισφορές δεν θα είναι υποχρεωτικές για τους εργοδότες, αλλά προαιρετικές.

- Διάρκεια ασφάλισης χωρίς περιορισμούς, αλλά με ηλικιακό κόφτη στα 55 ή 58 έτη. Έως τότε οποιοσδήποτε μπορεί να ασφαλιστεί για όσα χρόνια θέλει και να πάρει πίσω τις εισφορές του με ό,τι απόδοση έχουν βγάλει έως τότε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Π. Τσακλόγλου: Πώς θα διευκολυνθούν οι ασφαλισμένοι με χρέη που θέλουν να βγουν στη σύνταξη - Το σχέδιο για φορολόγηση επαγγελματικών ταμείων

Ενιαία Αρχή Συντάξεων: Στα σκαριά νέα εποπτική Αρχή για το ΤΕΚΑ και τα επαγγελματικά ταμεία

Εφάπαξ: Ταχύτερη η απονομή τους από τον ΕΦΚΑ - Φορολόγηση για τα επαγγελματικά ταμεία

gazzetta
gazzetta reader insider insider