Amber Alert για… φορο-υποχρεώσεις και ρυθμίσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Amber Alert για… φορο-υποχρεώσεις και ρυθμίσεις
Πώς θα λειτουργεί ο συναγερμός της Εφορίας για τους «ξεχασιάρηδες» φορολογούμενους και οφειλέτες. Έρχεται νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ στα κινητά των πολιτών που θα τους υπενθυμίζει την υποβολή δηλώσεων, την πληρωμή φόρων και δόσεων ρυθμίσεων.

Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, η ΑΑΔΕ ετοιμάζει δυο νέα ψηφιακά εργαλεία, τα οποία αναμένεται κάνουν πιο εύκολη τη ζωή των φορολογούμενων στις συναλλαγές τους με την Εφορία. Μια νέα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, μέσω της οποίας οι πολίτες θα ενημερώνονται για τις υποχρεώσεις τους και θα βλέπουν το φορολογικό προφίλ τους και ένα νέο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης των οφειλετών για τον κίνδυνο απώλειας ρυθμίσεων, θα βοηθήσουν τους φορολογούμενους να μην επιβαρύνονται με τόκους προσαυξήσεων όταν ξεχνούν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τη δόση μια φόρου ή με πρόστιμα όταν υποβάλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις ή να χάνουν τις ρυθμίσεις γιατί δεν πλήρωσαν στην ώρα τους τις δόσεις.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΑΑΔΕ εντός του έτους:

  1. Θα τεθεί σε λειτουργία η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν το φορολογικό προφίλ τους, τις οφειλές τους προς την Εφορία, να πληρώνουν μέσω κάρτας από το κινητό τους και να παίρνουν γενικές και προσωποποιημένες ενημερώσεις για τις υποχρεώσεις τους στα κινητά τους. Η νέα εφαρμογή θα λειτουργεί ως φορολογικό ημερολόγιο. Για παράδειγμα, ο ελεύθερος επαγγελματίας θα λαμβάνει ενημερώσεις για τις ημερομηνίες υποβολής της δήλωσης ΦΠΑ και την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου. Εάν η προθεσμία πληρωμής του φόρου λήγει π.χ. στις 31 Ιουλίου και μέχρι τις 30 Ιουλίου δεν έχει πληρώσει τον ΦΠΑ, τότε θα λαμβάνει μήνυμα υπενθύμισης. Το ίδιο θα γίνεται για τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ ή για τις δόσεις πάγιας ρύθμισης ή της ρύθμισης για τα χρέη της πανδημίας ή της ενεργειακής κρίσης.
  2. Θα ενεργοποιηθεί το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης των οφειλετών που κινδυνεύουν να χάσουν τις ρυθμίσεις τους. Μόλις ο οφειλέτης «ξεχάσει» να καταβάλει μια δόση της ρύθμισης, το σύστημα θα ενημερώνεται αυτόματα και στη συνέχεια θα στέλνει μήνυμα στον φορολογούμενο με το οποίο θα καλείται να πληρώσει την «ξεχασμένη» δόση και ταυτόχρονα θα ενημερώνεται για τις συνέπειες που έχει εφόσον χάσει τη ρύθμιση.
    Συγκεκριμένα ο «συναγερμός» της Εφορίας θα ενεργοποιείται:
  • Όταν ο οφειλέτης δεν έχει πληρώσει εμπρόθεσμα μία μηνιαία δόση της ρύθμισής του και βρίσκεται πολύ κοντά στη λήξη της προθεσμίας και της επόμενης δόσης. Στην περίπτωση αυτή, το σύστημα θα τον ειδοποιεί ότι εάν δεν εξοφλήσει εμπρόθεσμα και δεύτερη συνεχόμενη δόση, θα τεθεί εκτός ρύθμισης.
  • Όταν βρίσκεται πολύ κοντά στη λήξη της προθεσμίας υποβολής μιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή μιας δήλωσης ΦΠΑ και δεν την έχει ακόμη υποβάλει, δεδομένου ότι και σε περίπτωση μη υποβολής δηλώσεων, μια ρύθμιση μπορεί να χαθεί.

Συνέπειες απώλειας ρύθμισης

Με το μήνυμα που θα λαμβάνει ο οφειλέτης, θα ενημερώνεται για τις συνέπειες που θα αντιμετωπίσει όταν χάσει τη ρύθμιση οι οποίες είναι οι εξής:

  • Θα καταστεί άμεσα απαιτητό από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. ολόκληρο το ανεξόφλητο υπόλοιπο της οφειλής του, προσαυξημένο με όλους τους αναλογούντες τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.
  • Ο οφειλέτης θα είναι εκτεθειμένος ανά πάσα στιγμή στην επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, όπως οι κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων.
  • Θα χάσει και άλλα ευεργετήματα της ρύθμισής του, εκτός από την προστασία του από τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Τέτοια ευεργετήματα είναι π.χ. η δυνατότητα λήψης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας περιορισμένης διάρκειας ισχύος για τη διενέργεια διαφόρων συναλλαγών (είσπραξη χρημάτων από το Δημόσιο, πωλήσεις ακινήτων κ.λπ.) και η αναστολή των διαδικασιών άσκησης ποινικής δίωξης για μη καταβολή οφειλών στη φορολογική διοίκηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στις ψηφιακές πληρωμές στρέφονται οι Έλληνες

Κατάργηση του ασφαλιστικού φόρου και μηδενικό ΦΠΑ στην Υγεία ζητούν οι ασφαλιστές

Εφορία: «Κυνήγι» αδήλωτων πισίνων με τεχνητή νοημοσύνη και νέο app για τις οφειλές

gazzetta
gazzetta reader insider insider