Νέο πακέτο κινήτρων για απασχόληση συνταξιούχων - Μετανάστες, νέοι και γυναίκες στην εργασία

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο πακέτο κινήτρων για απασχόληση συνταξιούχων - Μετανάστες, νέοι και γυναίκες στην εργασία
Αναλογική περικοπή που θα μειώνει τη σύνταξη των εργαζόμενων συνταξιούχων ανάλογα με τις μέρες εργασίας επεξεργάζονται στελέχη της ΝΔ - Με το σημερινό καθεστώς οι συνταξιούχοι που δηλώνουν ότι απασχολούνται έχουν μείωση 30% στο ποσό της σύνταξης, ακόμη και αν εργαστούν μία ημέρα το μήνα

Νέο πακέτο κινήτρων για την απασχόληση συνταξιούχων μελετά η Νέα Δημοκρατία την επομένη των εκλογών, προκειμένου να ωθήσει νέους συνταξιούχους στην εργασία.

Άλλωστε το μεγαλύτερης ηλικίας προσωπικό -ακόμη και μετά τη σύνταξη- κερδίζει όλο και περισσότερη αποδοχή στην αγορά εργασίας, καθώς οι εργοδότες τους θεωρούν πιο σκληρά εργαζόμενους, έμπειρους και με ισχυρότερο εργασιακό ήθος σε σύγκριση με τους νεότερους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που ήδη επεξεργάζονται στελέχη της ΝΔ είναι να αντικατασταθεί η «οριζόντια» μείωση σύνταξης 30% από μια αναλογική περικοπή, που θα μειώνει τη σύνταξη ανάλογα με τις ημέρες εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι με το νόμο Βρούτση μειώθηκε η ποινή από 60% σε 30%, οριζόντια για όλους ανεξάρτητα από τις ημέρες απασχόλησης. Δηλαδή, ακόμα και να εργαστεί μία ημέρα το μήνα ο συνταξιούχος, θα πληρώσει «πέναλτι» με το ένα τρίτο της σύνταξης.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δημιουργεί αδικίες, καθώς λειτουργεί απαγορευτικά στο να δηλώνουν απασχόληση οι συνταξιούχοι που απασχολούνται εκ περιτροπής ή part time.

Μελετάται συνεπώς η θέσπιση ενός ελάχιστου ορίου ποινής ώστε, για παράδειγμα, για απασχόληση από 1 έως 10 μέρες να επιβάλλεται μείωση 10% και από εκεί και πάνω να προσαυξάνεται η ποινή κατ’ αναλογία των ημερών εργασίας των συνταξιούχων.

«Θα έβλεπα πολύ θετικά την περαιτέρω μείωση, κάτω από 30%, του ποσοστού παρακράτησης της σύνταξης, έτσι ώστε να μπορεί να υπάρχει ένα επιπρόσθετο κίνητρο για τον συνταξιούχο να δουλεύει νόμιμα» αποκάλυψε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο STAR. «Γιατί, ξέρετε, υπάρχει και η πραγματικότητα -τώρα μην κοροϊδευόμαστε- πολλοί συνταξιούχοι οι οποίοι εισπράττουν τη σύνταξή τους και δουλεύουν παράνομα. Δεν το θέλουμε αυτό, δεν νομίζω ότι ωφελεί κανέναν».

Κίνητρα για να παραμείνουν οι συνταξιούχοι εργασιακά ενεργοί ζήτησε και ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος, στο φετινό συνέδριο ECR Hellas.

«Ένας άνθρωπος που βγαίνει στη σύνταξη και θέλει να ξαναδουλέψει, του λέμε ότι θα κόψουμε ένα μέρος από τη σύνταξη, τη στιγμή που θα πληρώσει κοινωνική ασφάλιση και φόρο εισοδήματος. Και αντί να του δώσουμε κίνητρα, λέμε θα του κόψουμε τη σύνταξη γιατί δούλεψε. Είμαστε μία κοινωνία που κυνηγάει την εργασία, επειδή δεν μπορούμε να λύσουμε προβλήματα μαύρης εργασίας. Επειδή δεν μπορούμε να λύσουμε προβλήματα όπως η αδήλωτη εργασία, την έχουμε θέσει υπό διωγμόν. Πρέπει να ξαναδούμε τα μέτρα που βοηθούν τους ανθρώπους να μπαίνουν στην αγορά εργασίας» ανέφερε.

Μετανάστες, γυναίκες και νέοι στην αγορά εργασίας

Από ανειδίκευτους εργάτες γης αλλά και οικοδομής μέχρι βοηθούς κουζίνας, λαντζέρηδες, καμαριέρες και κηπουρούς περιλαμβάνει η λίστα με τους μετακλητούς εργαζόμενους, από τρίτες χώρες, που θα μπορούν να έρθουν στη χώρα μας εντός της διετίας 2023-2024, προκειμένου να καλύψουν ένα μέρος από τις κενές θέσεις που υπάρχουν.

Ωστόσο η υπουργική απόφαση αφορά μόνο ένα μέρος των αναγκών σε προσωπικό, αφού παρά τα 379.165 αιτήματα για την κάλυψη κενών θέσεων που υποβλήθηκαν, εγκρίθηκε τελικά η εισαγωγή 147.925 εργαζόμενων από τρίτες χώρες. Επιπλέον 20.000 θέσεις θα καλυφθούν με διμερείς συμφωνίες με την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές.

Οι «εισαγωγές» ξένων εργαζομένων προκειμένου να καλυφθεί μέρος των αναγκών σε εποχικές κυρίως εργασίες συνιστά μια λύση, παροδική ωστόσο, καθώς οι ανάγκες υπάρχουν και διευρύνονται χρόνο με τον χρόνο.

Ακόμη μια «δεξαμενή» εν δυνάμει εργαζόμενων είναι οι νέοι και οι γυναίκες, που καταγράφουν υψηλά ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα. Ειδικά στους νέους η Ελλάδα έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό (10,6%) μετά την πρώτη Ισπανία (11,2%).

Ένας στους τρεις νέους είναι άνεργος, καθώς στην ηλικιακή ομάδα 25-29 ετών, το ποσοστό του ανέρχεται σε 29,5 % (με ευρωπαϊκό μέσο όρο στα 17,1%). Στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών, το 13% των ατόμων βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης.

«Για να λυθεί το πρόβλημα έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού χρειάζονται θεσμικές παρεμβάσεις όπως για παράδειγμα παροχή κινήτρων για συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, που στη χώρα μας είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, καθώς μόλις το 49% εργάζεται κανονικά» τόνισε ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της METRO ΑΒΕΕ Αριστοτέλης Παντελιάδης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αγορά εργασίας: 4ήμερη εβδομάδα και υβριδική απασχόληση τείνουν να γίνουν η «νέα κανονικότητα»

Πώς θα αλλάξει η αγορά εργασίας την επόμενη 5ετία - 14 εκατ. θέσεις απασχόλησης θα «αφανιστούν»

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Προσαύξηση στη σύνταξη για τον έξτρα χρόνο απασχόλησης - Κερδισμένοι και χαμένοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider