ΕΝΦΙΑ 2023: Πώς οι 10 δόσεις μπορούν να γίνουν 12 ή 24

Μοιράσου το
ΕΝΦΙΑ 2023: Πώς οι 10 δόσεις μπορούν να γίνουν 12 ή 24
Τα βήματα για την ένταξη της οφειλής στην πάγια ρύθμιση της Εφορίας.

Ο χρόνος «τρέχει» και λήγει την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023 για την καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να εξοφλήσουν το φόρο σε έως 10 ίσες μηνιαίες δόσεις ακολουθώντας το δοσολόγιο που έχει καθορίσει η ΑΑΔΕ ή σε 12 άτοκες δόσεις με την πιστωτική κάρτα τους. Όσοι θέλουν περισσότερες δόσεις υπάρχει και η λύση της πάγιας ρύθμισης. Με την ένταξη της οφειλής στην πάγια ρύθμιση οι φορολογούμενοι μπορούν να κερδίσουν έως 24 δόσεις οι οποίες όμως είναι έντοκες.

Βασική προϋπόθεση για την πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων είναι η συνολική οφειλή να υπερβαίνει το ποσό των 300 ευρώ, καθώς η ελάχιστη μηνιαία δόση για την πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων που εντάσσονται στην πάγια ρύθμιση είναι το ποσό των 30 ευρώ.

Για την ένταξη στην πάγια ρύθμιση, θα πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονική αίτηση στην ΑΑΔΕ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr. Από το myAADE επιλέγετε «Οφειλές, Πληρωμές & Επιστροφές» στην συνέχεια κάνετε κλικ στο πεδίο «Ρυθμίσεις Οφειλών». Κατόπιν με τους κωδικούς Taxisnet εισέρχεστε στη φόρμα υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης και από το κεντρικό μενού της εφαρμογής ο φορολογούμενος πρέπει να επιλέξει «Συνέχεια» δίπλα από την ένδειξη «Ρ7 Αίτηση πάγιας ρύθμισης οφειλών ν. 4152/2013, όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4646/2019».

Στη συνέχεια επιλέγετε την ένδειξη «Υποβολή νέας» αίτησης και τη «Ρύθμιση έως 24 δόσεις». Αμέσως θα εμφανιστούν οι οφειλές σας, οι οποίες μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις. Σημειώστε ότι η ρύθμιση της οφειλής σε 12 δόσεις επιβαρύνεται με επιτόκιο 4,34% το χρόνο ενώ οι 24 δόσεις συνοδεύονται με ετήσιο επιτόκιο 5,34%.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να αναγράψετε τα καθαρά μηνιαία έσοδά σας και τα μηνιαία έξοδά σας.

Η διαφορά μεταξύ των δύο ποσών θα κρίνει το ύψος της κάθε μηνιαίας δόσης που θα κληθεί να πληρώσει ο φορολογούμενος με τη ρύθμιση της οφειλής του και, συνακόλουθα, θα καθορίσει και τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων, οι οποίες μπορεί να φθάσουν μέχρι και τις 24.

Στη συνέχεια ο οφειλέτης θα πρέπει να επιλέξει την ένδειξη «επόμενη σελίδα» και θα οδηγηθεί στη φόρμα υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης με προσυμπληρωμένα τα προσωπικά στοιχεία της ταυτότητάς του, την οποία και συμπληρώνει αποτυπώνοντας τα στοιχεία της πραγματικής του εισοδηματικής και περιουσιακής του κατάστασης.

Επίσης, εφόσον διαθέτει εισοδήματα ή και ακίνητα τα οποία δεν έχουν περιληφθεί στις σχετικές δηλώσεις οφείλει να τα δηλώσει επιπροσθέτως, ενώ θα πρέπει να δηλώσει υπεύθυνα και ότι δεν εκκρεμεί εναντίον του κατηγορία για ποινικού χαρακτήρα αδίκημα φοροδιαφυγής.

Ακόμη, ο φορολογούμενος πρέπει να δηλώσει τον IBAΝ του τραπεζικού του λογαριασμού.

Στη συνέχεια υποβάλλει την αίτηση, η οποία και τίθεται, άμεσα υπό επεξεργασία από την ΑΑΔΕ και εμφανίζονται τα βασικά στοιχεία της ρύθμισης, δηλαδή:

  • το ύψος του χρέους που ρυθμίζεται,
  • το ύψος των τόκων που επιβαρύνουν το χρέος,
  • ο συνολικός αριθμός των μηνιαίων δόσεων,
  • η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης
  • το ποσό της κάθε μηνιαίας δόσης,
  • το συνολικό πληρωτέο ποσό και η Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής (Τ.Ρ.Ο.),

Για να επικυρωθεί η ρύθμιση ο φορολογούμενος πρέπει να πληρώσει το ποσό της πρώτης δόσης εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης.

Σημειώστε ότι σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης πληρωμής μίας μηνιαίας δόσης της «πάγιας ρύθμισης», το ποσό της δόσης αυτής επιβαρύνεται με προσαύξηση 15%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εφορία: Φορο-καμπάνες έως 5.000 ευρώ σε 15 κατηγορίες επαγγελματιών για μη έκδοση αποδείξεων

Ρυθμίσεις χρεών: Σπεύδουν βραδέως οι φορολογούμενοι για τις 36, 72 και 120 δόσεις