Πακέτο φοροελαφρύνσεων με οκτώ μέτρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πακέτο φοροελαφρύνσεων με οκτώ μέτρα
Oι προεκλογικές εξαγγελίες Μητσοτάκη για αφορολόγητο, τέλος επιτηδεύματος, τεκμήρια και αγρότες. POS παντού αλλά και εξπρές επιστροφές ΦΠΑ. Τα οκτώ μέτρα που στοχεύουν στη μείωση των φορολογικών βαρών για νοικοκυριά, μισθωτούς και συνταξιούχους.

Οκτώ μέτρα που στοχεύουν στη μείωση των φορολογικών βαρών για τα νοικοκυριά περιλαμβάνει το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας που παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με τα στοιχεία το ΟΟΣΑ να δείχνουν ότι οι κρατήσεις από φόρους και εισφορές για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά στην Ελλάδα φτάνουν στο 33,7% από 25,6% που είναι ο μέσος όρος στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, πρωθυπουργός υποσχέθηκε την αύξηση κατά 1.000 ευρώ του αφορολόγητου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με παιδιά και το «κούρεμα» των τεκμηρίων διαβίωσης από το 2025. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και για αύξηση του αριθμού κατά 60.000 των νέων αγροτών.

Στο μέτωπο της φοροδιαφυγής το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει την υποχρεωτική χρήση POS σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους αλλά και εξπρές επιστροφές ΦΠΑ με νέα διαδικασία.

Το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων τα οποία θα υλοποιηθούν σταδιακά στην 4ετία προκειμένου να μη διακυβευτεί η δημοσιονομική σταθερότητα διαμορφώνεται στα 2 δισ. ευρώ έως και το 2027.

Κατά τη παρουσίαση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε:

1. Αφορολόγητο όριο. Αύξηση από 1η Ιανουαρίου 2025 του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά. Με τα νέα δεδομένα, το αφορολόγητο όριο για φορολογούμενους χωρίς παιδιά παραμένει στα 8.633 ευρώ, για οικογένειες με ένα παιδί αυξάνεται από τα 9.000 ευρώ στα 10.000 ευρώ, με δύο παιδιά από τα 10.000 στα 11.000 ευρώ, με τρία παιδιά στα 12.000 ευρώ και με τέσσερα παιδιά στα 13.000 ευρώ. Έτσι, προκύπτει ετήσιο όφελος 90 ευρώ για οικογένειες με ένα παιδί και 220 ευρώ για οικογένειες με περισσότερα παιδιά.

2. Τέλος επιτηδεύματος. Σταδιακή μείωση 20% του τέλους επιτηδεύματος το 2025, 30% το 2026 και κατάργηση έως το τέλος της τετραετίας το 2027. Με δεδομένο ότι το τέλος επιτηδεύματος κυμαίνεται από 400 έως και 1.000 ευρώ το 2025 το όφελος θα είναι σε ετήσια βάση από 80 έως και 200 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

3. Αγρότες. Οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και αύξηση του αριθμού των κατ’επάγγελμα νέων αγροτών κατά 60.000 μέχρι το 2027.

4. Εισφορές. Μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους.

5. Τεκμήρια. Μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από 1/1/2025 μετά την υποχρεωτική εφαρμογή του myData και την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

6. Επιχειρήσεις. Μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2%.

7. Χρηματιστηριακές συναλλαγές. Μείωση 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών.

8. Επιστροφή ΦΠΑ. Νέα διαδικασία για την άμεση επιστροφή ΦΠΑ με τη δημιουργία νέου πληροφοριακού συστήματος, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά.

9. POS παντού. Η ΝΔ δεσμεύεται για καταπολέμηση φοροδιαφυγής με διενέργεια αυτόματων ψηφιακών ελέγχων, εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και διπλασιασμό των ηλεκτρονικών συναλλαγών με την καθολική χρήση POS για διενέργεια πληρωμών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Στα 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός στο τέλος της 4ετίας - Νέες αυξήσεις για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους

Πόσο αυξάνεται το αφορολόγητο όριο με τις εξαγγελίες Μητσοτάκη

Αναλυτικά το πρόγραμμα διακυβέρνησης 2023-2027 της ΝΔ

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider