Χατζηδάκης: Από την Δευτέρα 3 Απριλίου οι αιτήσεις για χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια σε νέους

Αγγελική Μαρίνου
Μοιράσου το
Χατζηδάκης: Από την Δευτέρα 3 Απριλίου οι αιτήσεις για χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια σε νέους
Από την Δευτέρα 3 Απριλίου ξεκινούν οι αιτήσεις για τα 5.000 πρώτα χαμηλότοκο στεγαστικά δάνεια σε νέους έως 39 ετών

Από την Δευτέρα 3 Απριλίου ξεκινούν οι αιτήσεις για τα 5.000 πρώτα χαμηλότοκα ή άτοκα στεγαστικά δάνεια σε νέους έως 39 ετών, με επιτόκιο που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο του κανονικού επιτοκίου της αγοράς, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για το πρόγραμμα «Σπίτι μου».

Αίτηση για δάνειο θα μπορούν να υποβάλλουν νέοι ή νέα ζευγάρια ηλικίας 25-39 ετών, που πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα δηλαδή έχουν ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης (16.000 ευρώ για τον άγαμο, 24.000 ευρώ για το ζευγάρι) και δεν διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους.

Το όφελος είναι 245 ευρώ το μήνα για ένα ζευγάρι που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα, καθώς για στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ και αποπληρωμή σε 30 χρόνια η μηνιαία δόση θα είναι 587 ευρώ. Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» η δόση υποχωρεί στα 342 ευρώ, ενώ για τρίτεκνους και πολύτεκνους στα 277 ευρώ.

Για δάνεια 100.000 ευρώ με αποπληρωμή σε 20 χρόνια η μηνιαία δόση είναι 705 ευρώ, ενώ με το πρόγραμμα «πέφτει» στα 480 ευρώ και στα 416 ευρώ για τρίτεκνους-πολύτεκνους. Το όφελος είναι 225 ευρώ τον μήνα και 2.700 ευρώ τον χρόνο ενώ για τρίτεκνους-πολύτεκνους τα οφέλη είναι 289 ευρώ τον μήνα και 3.468 ευρώ τον χρόνο.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν όλες οι συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς). Επίσης η Παγκρήτια, οι συνεταιριστικές τράπεζες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Καρδίτσας, Χανίων και η Attica Bank. Από την στιγμή υποβολής της αίτησης και εντός 60 ημερών οι τράπεζες θα δίνουν την προέγκριση του δανείου. Στη συνέχεια ο αιτών γνωστοποιεί το ακίνητο και την τιμή του και προσκομίζει τα απαραίτητα έγγραφα. Η τράπεζα ελέγχει το ακίνητο και κατόπιν υπογράφεται η δανειακή σύμβαση και εκταμιεύεται το ποσό.

Το δάνειο θα καλύπτει έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, αρκεί το ακίνητο να πληρεί τα κριτήρια της επιλεξιμότητας.

Δικαιούχοι και κριτήρια επιλογής

«Σπίτια από 75 τμ εως 150 τμ και αξίας 200.000 ευρώ υπάρχουν» είπε ο κ. Χατζηδάκης σημειώνοντας ότι αποτελούν το 60% των διαθέσιμων σπιτιών αυτή την ώρα στην Αθήνα, το 74% στα δυτικά προάστια, το 59% στον Πειραιά, το 19% στα νότια προάστια, το 5% στα βόρεια προάστια, και το 38% στα ανατολικά προάστια.

«Στην ελληνική επικράτεια υπάρχουν 770.000 κατοικίες που είναι αδιάθετες. Στόχος είναι να υπάρξουν περισσότερα ακίνητα στην αγορά, να δοθούν αυτά τα σπίτια, ώστε να πιεστούν και οι τιμές προς τα κάτω» επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι άτομα ηλικίας, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση δανείου, από 25 έως 39 ετών, ή ζευγάρια (θα πρέπει ο ένας από τους δύο να πληροί το ηλικιακό κριτήριο), εφόσον:

- Έχουν ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 10.000 ευρώ έως το ποσό που αντιστοιχεί για τη λήψη επιδόματος θέρμανσης (16.000 ευρώ για άγαμο, 24.000 ευρώ για ζευγάρι συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, 27.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του πρώτου).
- Δεν διαθέτουν ακίνητο που καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες.

Τα επιλέξιμα ακίνητα είναι κατοικίες εμπορικής αξίας (δηλαδή της αξίας που θα αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοράς) έως 200.000 ευρώ, εμβαδού έως 150 τ.μ. και παλαιότητας τουλάχιστον 15 ετών, εντός οικιστικής περιοχής. Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ και η διάρκεια τα 30 έτη ενώ μπορεί να καλύπτει έως και το 90 % της αξίας του ακινήτου.

Τα όρια των δανείων και της εμπορικής αξίας των κατοικιών καθορίστηκαν με κοινωνικά κριτήρια και λαμβάνοντας υπόψη τις αξίες των ακινήτων στην αγορά, προκειμένου να διασφαλίζεται η ύπαρξη διαθέσιμων ακινήτων προς πώληση με τα χαρακτηριστικά αυτά. Επισημαίνεται σχετικά ότι πρόσφατη έρευνα από δίκτυο μεσιτικών γραφείων πιστοποίησε την ύπαρξη πληθώρας διαθέσιμων σπιτιών εμβαδού 75-150 τ.μ. και αξίας έως 200.000 ευρώ τόσο στο κέντρο όσο και στα προάστια.

Επιπλέον με βάση τις αντικειμενικές αξίες (οι οποίες αφορούν νεόδμητα ακίνητα ενώ το πρόγραμμα των στεγαστικών δανείων αφορά ακίνητα 15ετίας, οι
αξίες των οποίων είναι προφανώς χαμηλότερες σε σχέση με τα νεόδμητα) προκύπτει ότι σε δεκάδες περιοχές (ενδεικτικά: Αγία Παρασκευή, Μαρούσι, Πεύκη, 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης- Τούμπα, κ.α.) οι 200.000 ευρώ αντιστοιχούν σε σπίτια εμβαδού 90-150 τ.μ.

Πρόσθετα πλεονεκτήματα των δανείων που θα εκταμιευθούν στο πλαίσιο του προγράμματος είναι ότι:

  • Το δάνειο απαλλάσσεται από την εισφορά του ν. 128/1975 η οποία σήμερα είναι 0,12%.
  • Το πρόγραμμα καλύπτει το πρόγραμμα καλύπτει τα έξοδα φακέλου για κάθε δυνητικό δανειολήπτη.
  • Δεν επιτρέπεται να ζητηθεί εγγύηση τρίτου για τη χορήγηση του δανείου.

Η ΚΥΑ που έχει ήδη εκδοθεί προβλέπει συγκεκριμένες προθεσμίες για την ολοκλήρωση των διαδικασιών (επιλογή τράπεζας από τους δικαιούχους, έλεγχος
κριτηρίων, προέγκριση, τεχνικός και νομικός έλεγχος του ακινήτου, γνωστοποίηση στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ), υπογραφή δανειακής σύμβασης και εκταμίευση του δανείου) προκειμένου να επιταχυνθεί η υλοποίηση του προγράμματος.

Η υπογραφή της δανειακής σύμβασης και η εκταμίευση του ποσού θα πρέπει να έχουν γίνει εντός χρονικού διαστήματος έξι μηνών από την έγκριση
της αίτησης από την ΕΑΤ.

Σύντομα θα είναι «στον αέρα» το πρόγραμμα «Ανακαινίζω και Εξοικονομώ για νέους» που θα επιδοτεί την ανακαίνιση αλλά και την ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων κατοικιών με ποσά που φτάνουν έως και τα 35.000 ευρώ.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση dypa.gov.gr/spitimou οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να μπουν και να συγκρίνουν τα επιτόκια της κάθε τράπεζας που συμμετέχει στο πρόγραμμα, προκειμένου να επιλέξουν εκείνη που τους συμφέρει για να υπογράψουν την σύμβαση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκέρτσος: Από τη Δευτέρα το στεγαστικό πρόγραμμα «Σπίτι μου» για δάνεια σε νέα ζευγάρια

«Σπίτι μου»: Η χαρτογράφηση των διαθέσιμων ακινήτων, έως 150.000 και 200.000 ευρώ - Ερωτηματικά και ανάγκη διεύρυνσης

«Σπίτι μου»: Η διαδικασία χορήγησης χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες - Τα 10 «βήματα»

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider