Έρχονται τον Απρίλιο τα «τέλη κυκλοφορίας με το μήνα» - Πριν το Πάσχα ανοίγει η πλατφόρμα myCar

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται τον Απρίλιο τα «τέλη κυκλοφορίας με το μήνα» - Πριν το Πάσχα ανοίγει η πλατφόρμα myCar
Την ευκαιρία να «πάρουν πίσω» τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους και να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας με το μήνα θα έχουν από τον Απρίλιο περίπου 120.000 φορολογούμενοι.

Την ευκαιρία να «πάρουν πίσω» τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους και να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας με το μήνα θα έχουν από τον Απρίλιο περίπου 120.000 φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν θέσει σε ψηφιακή ακινησία τα οχήματά τους προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή των τελών για ολόκληρο το 2023.

Στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν τη σχετική νομοθετική διάταξη η οποία θα δίνει και φέτος τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να προχωρήσουν σε ψηφιακή άρση της ακινησίας των οχημάτων τους, πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τους μήνες που θέλουν να τα κυκλοφορήσουν χωρίς να επιβαρύνονται με πέναλτι. Έτσι αν κάποιος επανακυκλοφορήσει το αυτοκίνητό του για ένα μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12 για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής.

Ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.000 κυβικών το οποίο επιβαρύνεται κανονικά με ετήσια τέλη 690 ευρώ, αν θελήσει να κυκλοφορήσει ξανά το αυτοκίνητό του για διάστημα δυο μηνών θα επιβαρυνθεί με τέλη 115 ευρώ ( 2 μήνες από 57,5 ευρώ ο καθένας). Αντίστοιχα αν ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.400 κυβικών με ετήσια τέλη 920 ευρώ θελήσει να «πάρει πίσω» τις πινακίδες του για το διάστημα 6 μηνών θα πρέπει να καταβάλλει 459,6 ευρώ (76,6 ευρώ για έξι μήνες).
Ψηφιακή άρση ακινησίας

Η άρση της ακινησίας γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ η οποία σχεδιάζεται να ανοίξει πριν το Πάσχα. Με τους κωδικούς TAXISnet, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα μπαίνουν στην πλατφόρμα θα επιλέγουν το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία και θα πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που θέλουν. Στη συνέχεια θα γίνεται αυτόματος έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο και στο τέλος θα υποβάλλεται το αίτημα για άρση της ακινησίας.

Επισημαίνεται ότι το δικαίωμα άρσης ακινησίας χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους ενώ όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας το όχημα θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία αλλιώς θα κληθεί να πληρώσει τσουχτερά πρόστιμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Ποια επιδόματα και ποιες ενισχύσεις απαλλάσσονται από το φόρο – Έως 28 Φεβρουαρίου όλα τα εισοδήματα στην ΑΑΔΕ – Τι προβλέπει απόφαση Πιτσιλή

Το κυβερνητικό σχέδιο για μόνιμες φοροελαφρύνσεις με ορίζοντα 4ετίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider