Έρχονται αυξήσεις και σε συντάξεις που δεν έχουν επανυπολογισθεί - Οι κίνδυνοι

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται αυξήσεις και σε συντάξεις που δεν έχουν επανυπολογισθεί - Οι κίνδυνοι
Ο αριθμός συνταξιούχων που εκκρεμεί ο επανυπολογισμός της σύνταξής τους αφορά περίπου 1200.000 περιπτώσεις

Αύξηση της τάξεως του 7% από το 2023 θα δουν και οι συνταξιούχοι για τους οποίους δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ο επανυπολογισμός των συντάξεών τους από τον ΕΦΚΑ, λόγω ελλιπών στοιχείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατηγορία των συνταξιούχων που δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη ο επανυπολογισμός της σύνταξής τους θα λάβει κανονικά τις αυξήσεις (αναδρομικά από 1/1/2023).

Ο αριθμός συνταξιούχων που εκκρεμεί ο επανυπολογισμός της σύνταξής τους είναι περιορισμένος και αφορά λιγότερες από 100.000 περιπτώσεις συνταξιούχων του 2016. Πρόκειται για συντάξεις κυρίως του τ. ΟΑΕΕ, για τις οποίες δεν υπήρχαν ψηφιακά αρχεία, αλλά φάκελοι με έγγραφα.

Ωστόσο, ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης επισημαίνουν έναν σημαντικό κίνδυνο στο όλο εγχείρημα. Ενδέχεται μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων αυτών να προκύψει θετική προσωπική διαφορά, που θα σημαίνει ότι κακώς πήραν την αύξηση, αφού αυτή θα έπρεπε να συμψηφιστεί με τη θετική προσωπική διαφορά.

Επομένως θα πρέπει με κάποιο τρόπο να επιστρέψουν (προφανώς με σταδιακή παρακράτηση από τη σύνταξή τους) το ποσό αύξησης που «αχρεώστητα» τους καταβλήθηκε.

Στην «επικίνδυνη ζώνη» ανήκουν και οι συνταξιούχοι για τους οποίους έχουν γίνει λάθη στην διαδικασία επανυπολογισμού της σύνταξής τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ΕΝΔΙΣΥ είχε αποκαλύψει ότι ο ΕΦΚΑ είχε κάνει λάθη στον επανυπολογισμό των συντάξεων, με την μη αξιοποίηση του παράλληλου χρόνου ασφάλισης, ήδη από την πρώτη διαδικασία επανυπολογισμού, που είχε θεσπιστεί από τον «νόμο Κατρούγκαλου» (ν.4387/2016) και εφαρμόστηκε το 2019.

«Σε αρκετές περιπτώσεις, η σημερινή προσωπική διαφορά που έχει καταγραφεί στις κύριες συντάξεις, δεν είναι η σωστή, κάτι που σημαίνει ότι και οι αυξήσεις που έχει προαναγγείλει η Κυβέρνηση ότι θα πραγματοποιήσει την 1.1.2023, θα γίνουν με αντίστοιχα λάθος τρόπο, παράγοντας φυσικά λάθος αποτέλεσμα.

Συνεπώς, υπάρχει ο κίνδυνος, συνταξιούχοι με μεγάλη προσωπική διαφορά (πάνω από 120 ευρώ), να διαπιστώσουν μόνο λογιστική μείωσή της και όχι πραγματική αύξηση αποδοχών, κάτι που δεν θα έπρεπε να συμβεί, εάν ο επανυπολογισμός της σύνταξής τους είχε συμπεριλάβει και τον παράλληλο χρόνο ασφάλισης».

Πάνω από 7% η αύξηση

Όσο για το ύψος της αύξηση, δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το όριο του 7%. Και αυτό γιατί ο φετινός πληθωρισμός και η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθούν σε επίπεδα υψηλότερα από τις αρχικές προβλέψεις.

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, οι συντάξεις θα πρέπει να αυξηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2023 με βάση το άθροισμα που θα προκύψει από το 50% του ρυθμού ανάπτυξης και το 50% του πληθωρισμού.

Ο πήχυς για το φετινό ΑΕΠ έχει ανέβει στο 5,3% και η εκτίμηση για τον πληθωρισμό διαμορφώνεται πλέον στο 9%. Συνεπώς, διαμορφώνονται οι συνθήκες αύξησης των συντάξεων κοντά στο 7% με 7,5%.

Άλλωστε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε πρόσφατες δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί ότι η αύξηση των συντάξεων θα είναι πάνω από 7%.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, τη νομοθετημένη αύξηση θα λάβουν 1.682.116 συντάξεων, καθώς πέραν εκείνων που θα εισπράξουν ατόφια, υπάρχουν εκείνοι που θα την λάβουν μόνο λογιστικά (λόγω προσωπικής διαφοράς).

Η αύξηση θα πληρωθεί πιθανότατα τον Απρίλιο, αναδρομικά όμως από τον Ιανουάριο, καθώς πρέπει να ανακοινωθούν πρώτα τα τελικά στοιχεία πληθωρισμού και ανάπτυξης (τον Μάρτιο του 2023), βάσει των οποίων θα προκύψει το τελικό ποσοστό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συντάξεις: Οι αδικημένοι των αυξήσεων του 2023 και οι ασφαλισμένοι δύο ταχυτήτων

Δωρεές χρημάτων: Ελεγκτικό «κόσκινο» σε πέντε κατηγορίες φορολογούμενων  

Αέριο: Στην ατζέντα των υπουργών Ενέργειας το μεγαλύτερο «ψαλίδι» στην κατανάλωση – Τα αντίμετρα για τις τιμές

gazzetta
gazzetta reader insider insider