Φορο-έλεγχοι: Από κόσκινο οι πληροφορίες για χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις - Ποιοι φορολογούμενοι βρίσκονται στο στόχαστρο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φορο-έλεγχοι: Από κόσκινο οι πληροφορίες για χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις - Ποιοι φορολογούμενοι βρίσκονται στο στόχαστρο
Στο φιλτράρισμα και τη βαθμολόγηση των πληροφορίων για χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις που έχουν περάσει από τις Εφορίες στα έξι νέα Ελεγκτικά Κέντρα (ΕΛΚΕ) της Αττικής και της Θεσσαλονίκης προχωρά η ΑΑΔΕ συστήνοντας ειδικές τριμελείς Επιτροπές.

Στο φιλτράρισμα και τη βαθμολόγηση των πληροφορίων για χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις που έχουν περάσει από τις Εφορίες στα έξι νέα Ελεγκτικά Κέντρα (ΕΛΚΕ) της Αττικής και της Θεσσαλονίκης προχωρά η ΑΑΔΕ συστήνοντας ειδικές τριμελείς Επιτροπές. Σε κάθε Ελεγκτικό Κέντρο δημιουργούνται 3 τριμελείς επιτροπές που θα αναλάβουν να καταγράψουν και να αξιολογήσουν τα πληροφοριακά δελτία με στόχο την επιλογή των υποθέσεων που θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα με βάση τη βαρύτητα τους.

Τα δελτία από καταγγελίες και ελέγχους που δεν ολοκληρώθηκαν και δεν συντάθηκε έκθεση ελέγχου θα βαθμολογηθούν ανάλογα με το φορολογικό ενδιαφέρον. Με βάση την κλίμακα της ΑΑΔΕ ο βαθμός 0 αφορά υποθέσεις χωρίς ενδιαφέρον, το 1 υποθέσεις απλού ή μικρού ενδιαφέροντος, το 2 υποθέσεις με σημαντικό ενδιαφέρον ενώ ο βαθμός 3 θα σημαίνει άμεση και ταχεία επέμβαση από το ελεγκτικό μηχανισμό.

Στην κορυφή της λίστας με τις υποθέσεις που ελέγχονται κατά προτεραιότητα βρίσκονται υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους, εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ της περιόδου 2016-2021 και μεταβιβάσεις ακινήτων μεγάλης αξίας.

Στις βασικές αρμοδιότητες των Ελεγκτικών Κέντρων είναι:

1. Η διενέργεια φορολογικών ελέγχων για τη διαπίστωση της συμμόρφωσης των φορολογουμένων και για τον εντοπισμό εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων που δεν έχουν δηλωθεί με βεβαίωση πρόσθετων φόρων, εισφορών, τελών και προστίμων

2. Ο έλεγχος σε φυσικά πρόσωπα που ασκούν ή δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα εφόσον πληρούν οποιοδήποτε από τα παρακάτω κριτήρια :

- H αξία ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων αυτού, όπως υπολογίζεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Ο.Π.Σ. Περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ ανέρχεται αθροιστικά, από την 1η-1-2015 και μετά τουλάχιστον σε ένα έτος, στο ποσό του 1.000.000 ευρώ και έως του ποσού του 1.500.000 ευρώ.

- H ετήσια τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης, που προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, είναι ποσού 100.000 έως 150.000 ευρώ.

- Τα ποσά δαπανών (τεκμηρίων) απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ανέρχονται σε 200.000 έως 400.000 ευρώ.

- Απέστειλαν στο εξωτερικό χρηματικά εμβάσματα συνολικού ύψους από 100.000 έως 200.000 ευρώ, σε τουλάχιστον ένα έτος όπως εντοπίζονται από τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ, από πιστωτικά, χρηματοδοτικά ιδρύματα, ιδρύματα πληρωμών και εταιρίες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και από τα στοιχεία των συνδικαιούχων των λογαριασμών χρέωσης για την αποστολή του εμβάσματος.

3. Η διενέργεια ελέγχων επί υποθέσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων, φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια, οι οποίες εξειδικεύονται με αποφάσεις της ΑΑΔΕ.

4. Ο επανέλεγχος ή ο έλεγχος σε φορολογικές υποθέσεις που αν και έχουν ελεγχθεί και περαιωθεί έχουν προκύψει νέα συμπληρωματικά στοιχεία ή πληροφορίες ή στοιχεία βάσει της αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής από φορολογικές ή τελωνειακές αρχές άλλων Κρατών – Μελών της Ε.Ε. ή τρίτων χωρών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυξάνεται στους 9 μήνες η ειδική άδεια μητρότητας - Δικαιούχος της παροχής και ο πατέρας

Appodixi: Τα «κόλπα» της φοροδιαφυγής που αποκαλύπτει το «σκανάρισμα» των αποδείξεων

Lamda – Ελληνικό: ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ, INTRAKAT – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ «χτυπάνε» τον διαγωνισμό για το «Sports Center»

gazzetta
gazzetta reader insider insider