Ο τουρισμός έφερε προσλήψεις και ο Αύγουστος απολύσεις - Το ελληνικό παράδοξο στην αγορά εργασίας

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο τουρισμός έφερε προσλήψεις και ο Αύγουστος απολύσεις - Το ελληνικό παράδοξο στην αγορά εργασίας
Ενώ ο τουρισμός έφερε χιλιάδες προσλήψεις την περασμένη άνοιξη σε καταλύματα και εστίαση, φαίνεται πως οι θέσεις που δημιουργήθηκαν ήταν εποχικού χαρακτήρα και μέχρι το φθινόπωρο έπαψαν να υφίστανται.

Προβληματισμό προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η υψηλή ανεργία στους νέους, σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά αποχωρήσεων από την εργασία τους (είτε οικειοθελώς, είτε με καταγγελία σύμβασης).

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για έναν ακόμη μήνα η ανεργία παρέμεινε σταθερά ψηλά για τους νέους ηλικίας μεταξύ 15 και 24 ετών, καθώς υπολογίστηκε στο 26,2%. Είναι βέβαια μειωμένη κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, συγκριτικά με το 33,3% του Ιουλίου 2021.

Ταυτόχρονα τον Αύγουστο το ΠΣ Εργάνη κατέγραψε 43.604 προσλήψεις νέων έως 24 ετών και 61.263 αποχωρήσεις. στην αμέσως επόμενη ηλικιακή κατηγορία (24-29 ετών) οι προσλήψεις ανήλθαν σε 28.236 με τις αποχωρήσεις να φτάνουν τις 36.016, κάτι που μεταφράζεται σε αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων- απολύσεων για τους νέους εργαζόμενους.

Παρότι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας πανηγυρίζει για την εγγραφή στο νέο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) περισσότερων νέων εργαζόμενων από τις αρχικές προβλέψεις, εντούτοις το πρόβλημα παραμένει και δείχνει πως η ανεργία σε αυτές τις ηλικίες είναι σχεδόν ανίκητη.

«Περισσότεροι από 102.000 νέες και νέοι συμπολίτες μας έχουν εγγραφεί στο ΤΕΚΑ τους τελευταίους μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι καθώς η εγγραφή των εργαζομένων που βρίσκουν για πρώτη φορά δουλειά είναι υποχρεωτική, 102.000 νέοι έχουν βρει για πρώτη φορά δουλειά από τον Ιανουάριο του 2022 και μετά. Και μάλιστα χωρίς να υπολογίζονται όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι» δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας τον αριθμό των νέων ασφαλισμένων του Ταμείου που αφορούν προσλήψεις που έγιναν στο 9μηνο.

Οι προσλήψεις λόγω τουρισμού

Ενώ ο τουρισμός έφερε χιλιάδες προσλήψεις την περασμένη άνοιξη - με το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν- σε καταλύματα και εστίαση, φαίνεται πως οι θέσεις που δημιουργήθηκαν ήταν εποχικού χαρακτήρα και μέχρι το φθινόπωρο έπαψαν να υφίστανται.

Η αύξηση της ανεργίας στο 12,6% που κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή τον Ιούλιο, μήνα κατά τον οποίο κορυφώνεται η τουριστική περίοδος και οι ανάγκες για προσωπικό είναι ιδιαίτερα αυξημένες, προβληματίζει, καθώς το ποσοστό φαίνεται πως έχει πιάσει τον «σκληρό πυρήνα» του προβλήματος και δεν λέει να μειωθεί κάτω από το 12% με 12,5%.

Την ίδια στιγμή το ΠΣ Εργάνη κατέγραψε τον Αύγουστο 197.982 αναγγελίες πρόσληψης και 230.948 αποχωρήσεις (103.232 οικειοθελείς αποχωρήσεις και 127.716 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου). Συνεπώς το ισοζύγιο ήταν αρνητικό κατά 32.966 θέσεις εργασίας.

Άλλωστε και η ΔΥΠΑ ανακοίνωσε αύξηση των επιδομάτων ανεργίας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, καθώς βρέθηκαν εκτός αγοράς εργασίας 143.367 και 162.430 εργαζόμενοι αντίστοιχα.

Το επίσης ανησυχητικό στοιχείο που καταγράφεται έχει να κάνει με τις απολύσεις εργαζομένων στις παραγωγικές ηλικίες 30-50 ετών, το οποίο ίσως «κρύβει» απολύσεις μεγαλύτερων και πιο υψηλόμισθων εργαζομένων και αντικατάστασή τους από νεότερους και φθηνότερους εργαζόμενους. Το στοιχείο που ενισχύει αυτούς τους προβληματισμούς έχει να κάνει με τη μεγάλη αύξηση των ελαστικών μορφών εργασίας.

Συγκεκριμένα, από το σύνολο των 197.982 προλήψεων, μόνο οι 95.133 πραγματοποιήθηκαν με όρους πλήρους απασχόλησης. Καταγράφηκαν άλλες 80.703 προσλήψεις μερικής απασχόλησης (37,8%) και 22.146 προσλήψεις εκ περιτροπής εργασίας (9%). Άρα, το 46% περίπου των προσλήψεων του Αυγούστου πραγματοποιήθηκε με όρους ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

Κύμα απολύσεων σε τουρισμό και εστίαση

Αυτό που διαπιστώνεται και τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού είναι ότι συνεχίζεται η έκρηξη των απολύσεων που παρατηρείται από την αρχή του χρόνου, επαληθεύοντας τη μεγάλη κινητικότητα που παρατηρείται στην αγορά εργασίας και τις μαζικές αντικαταστάσεις θέσεων εργασίας σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους, ακόμα και στον τουρισμό, που τον Μάιο αναζητούσε τουλάχιστον 50.000 εργαζόμενους για να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς.

Ενδεικτικό είναι ότι οι απολύσεις τον Αύγουστο άγγιξαν τις 127.716, όταν τον Ιούνιο έφτασαν τις 238.147 και τον Μάιο τις 310.853.

Στο Λιανεμπόριο οι απολύσεις τον Αύγουστο ανήλθαν σε 2.404, στα Καταλύματα σε 1.711, ενώ πρωταθλητής αναδείχτηκε η Εστίαση με 7.273 καταγγελίες σύμβασης, 28.475 λήξεις συμβάσεων και 42.679 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως από το 2001, κατά τον μήνα Αύγουστο έχει καταγραφεί 16 φορές αρνητικό ισοζύγιο στην εγχώρια αγορά εργασίας και μόλις 6 φορές θετικό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κίνητρα για προσλήψεις και το 2023 - Τι αλλάζει στις εισφορές επιχειρήσεων και εργαζόμενων

Έκρηξη απολύσεων στο επτάμηνο - «Γκρίζες» ζώνες εστίαση και εκπαίδευση

Ανεργία: 38.400 απολύσεις μέσα στον «τουριστικό» Ιούνιο - Αγκάθι η λήξη των συμβάσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider