ΕΦΚΑ: Σύνταξη για 50.000 ασφαλισμένους με χρέη - Ποιες οφειλές παραγράφονται στην 10ετία

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΦΚΑ: Σύνταξη για 50.000 ασφαλισμένους με χρέη - Ποιες οφειλές παραγράφονται στην 10ετία
Η νέα ρύθμιση ευνοεί περί τους 50.000 ελεύθερους επαγγελματίες που μπορούν να ελαφρύνουν τα χρέη τους πέραν της 10ετίας.

«Παράθυρο» στη σύνταξη ανοίγει για δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους-οφειλέτες του ΕΦΚΑ, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με ασφαλιστικές οφειλές που ξεπερνούν την 10ετία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ασφαλισμένους οφειλέτες θα μπορούν να τύχουν παραγραφής των παλαιών οφειλών τους προς τον ΕΦΚΑ, χάνοντας όμως αντίστοιχα ασφαλιστικό χρόνο.

Με νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας δρομολογείται η παραγραφή ασφαλιστικών οφειλών πέραν της 10ετίας, σε εφαρμογή πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, η οποία θέσπιζε 20ετή παραγραφή των αξιώσεων για καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Αποφάνθηκε, δε, ότι ισχύει 10ετής παραγραφή, τόσο για τις αξιώσεις του τέως ΙΚΑ, όσο και των λοιπών ασφαλιστικών φορέων, οι οποίοι εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ.

Η νέα ρύθμιση, η οποία ακυρώνει επί της ουσίας την αντίστοιχη διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, ευνοεί περί τους 50.000 ελεύθερους επαγγελματίες που μπορούν να ελαφρύνουν τα χρέη τους πέραν της 10ετίας – για παράδειγμα πριν το 2012 – και να ανοίξουν έτσι ευκολότερα την «πόρτα» της συνταξιοδότησης.

Η συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων βγαίνουν διπλά κερδισμένοι από την επίμαχη απόφαση καθώς:

  • διαγράφουν χρέη πέραν της 10ετίας
  • εφόσον συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις (χρόνος ασφάλισης - ηλικία) απεγκλωβίζονται και μπορούν να λάβουν σύνταξη.

Για παράδειγμα, ασφαλισμένος ελεύθερος επαγγελματίας που είναι σήμερα 67 ετών και έχει 35 χρόνια ασφάλισης, όμως τα 20 έτη είναι απλήρωτα. Εφόσον για τα 10 από τα 20 έτη χρεών έχει παρέλθει 10ετία και αυτά δεν έχουν βεβαιωθεί, πλέον θα μπορεί να τα διαγράψει από την συνολική οφειλή του διαγράφοντας παράλληλα και τον αντίστοιχο ασφαλιστικό χρόνο.

Έτσι πέφτει από την 35ετία στην 25ετία ασφάλισης και αντίστοιχα το χρέος του πέφτει – για παράδειγμα – από τα 60.000 ευρώ στα 25.000 ευρώ. Πληρώνοντας εφάπαξ τα 5.000 ευρώ μπορεί πλέον να συνταξιοδοτηθεί (τα 20.000 ευρώ είναι το ανώτατο όριο οφειλής), ενώ με το προηγούμενο καθεστώς απαιτούνταν να πληρώσει εφάπαξ 40.000 ευρώ για να συνταξιοδοτηθεί.

Αναδρομικότητα και ύψος σύνταξης

Η νέα ρύθμιση θα ανατρέχει αναδρομικά στο 2016, όταν και ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση θα καταλάβει όλα τα χρέη που δεν ήταν παραγεγραμμένα από το 2016 και μετά, χρέη δηλαδή που ήρθαν από τα πρώην ταμεία στον ΕΦΚΑ το 2016.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να αιτηθούν την παραγραφή των οφειλών τους. Ακολούθως θα μπορούν να λάβουν ενημερότητα και σύνταξη, αλλά χωρίς τον ασφαλιστικό χρόνο που αντιστοιχεί στα χρόνια των παραγεγραμμένων οφειλών.

Οπως εξηγούν ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, ναι μεν ο ασφαλισμένος θα έχει πλέον τη δυνατότητα αποποίησης λόγω παραγραφής του χρόνου πέραν της 10ετίας, ωστόσο αυτό θα συνεπάγεται και περιορισμό του χρόνου ασφάλισης, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητος για τη θεμελίωση ενός συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Εφόσον επιθυμούν να προσμετρηθεί στην σύνταξή τους ο ασφαλιστικός χρόνος των επίμαχων οφειλών, θα πρέπει να πληρώσουν τις χρωστούμενες εισφορές τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς θα γίνει η διαγραφή οφειλών προς τον ΕΦΚΑ σε 4 «βήματα»

Διαγραφή χρεών για 500.000 οφειλέτες - Ποιους αφορά η ρύθμιση

gazzetta
gazzetta reader insider insider