ΕΦΚΑ: Αυξήθηκε ο μέσος μισθός τον Φεβρουάριο - O χάρτης των αμοιβών στην Ελλάδα

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΦΚΑ: Αυξήθηκε ο μέσος μισθός τον Φεβρουάριο - O χάρτης των αμοιβών στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τα στοιχεία απασχόλησης του ΕΦΚΑ για τον μήνα Φεβρουάριο, το 35,9% των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα λαμβάνει καθαρό μηνιαίο μισθό 392,54 ευρώ

Στα 1.227,24 ευρώ ανέρχεται ο μέσος (μεικτός) μισθός πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα τον Φεβρουάριο, με τους άντρες να κρατούν τα «ηνία» των υψηλών αμοιβών. Ωστόσο ένας στους τρεις υπαλλήλους λαμβάνουν μισθό που ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 451,2 ευρώ, χαμηλότερο δηλαδή και από τον κατώτατο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία απασχόλησης του ΕΦΚΑ για τον μήνα Φεβρουάριο, το 35,9% των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα λαμβάνει καθαρό μηνιαίο μισθό 392,54 ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ προκύπτουν και τα εξής στοιχεία:

  • Το σύνολο των ασφαλισμένων στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται σε 2.223.666 μισθωτούς
  • 1.486.767 είναι το σύνολο των ασφαλισμένων με πλήρη απασχόληση (65,3%)
  • 773.685 είναι το σύνολο των ασφαλισμένων με μερική απασχόληση (34,7%)
  • Ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης διαμορφώνεται στα 1.227,24 ευρώ (μεικτά)
  • Ο μέσος μισθός μερικής απασχόλησης διαμορφώνεται στα 451,20 ευρώ (μεικτά)

Στο μεταξύ, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ αντρών-γυναικών υφίσταται και μάλιστα μεγενθύνεται, με τις νέες γυναίκες (ηλικίας 25-29 ετών) να αντιμετωπίζουν την μεγαλύτερη απόκλιση στον μισθό τους κατά την έναρξη της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας στην αγορά εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης για τους άντρες υπαλλήλους ανέρχεται στα 1.296 ευρώ, για τις γυναίκες φτάνει μόλις στα 1.137,5 ευρώ. Αντίθετα, στις συμβάσεις μερικής απασχόλησης που είναι το κατεξοχήν «γυναικείο πεδίο», ο μισθός τους είναι μεγαλύτερος από εκείνον των αντρών και ανέρχεται στα 456,7 ευρώ (έναντι 444,7 ευρώ).

Η γεφύρωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων επισημάνθηκε ως προτεραιότητα στη στρατηγική της Επιτροπής για την ισότητα των φύλων 2020-2025. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση Οδηγίας σχετικά με την ίση αμοιβή για όμοια εργασία μεταξύ ανδρών και γυναικών μέσω μισθολογικής διαφάνειας και μηχανισμών επιβολής.

Η πρόταση, που έθεσε ως πολιτική προτεραιότητα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προβλέπει μέτρα όπως το δικαίωμα αποζημίωσης για μισθολογικές διακρίσεις, ενώ για τους εργοδότες προβλέπεται η απαγόρευση να ζητούν από τα άτομα που αναζητούν εργασία του μισθολογικού ιστορικού τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΓΣΕΕ: Μειώθηκε ο μέσος μισθός κατά 10% - 3 στους 10 εργαζόμενους αμείβονται πιο λίγο από τον κατώτατο

e-ΕΦΚΑ: Στα 1.195,11 ευρώ ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης τον Δεκέμβριο

e-ΕΦΚΑ: Στα 1.163 ευρώ ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης, στα 406 ευρώ για part time

gazzetta
gazzetta reader insider insider