Αυτόματοι συμψηφισμοί επιστροφών φόρων με οφειλές στην Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυτόματοι συμψηφισμοί επιστροφών φόρων με οφειλές στην Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία
7 στους 10 που δικαιούνται επιστροφή φόρου χρωστούν παράλληλα στο Δημόσιο. Ψηφιοποιούνται οι «χειρόγραφες» διαδικασίες επιστροφής φόρων. Χωρίς φόρο ή με επιστροφή φόρου 7 στα 10 εκκαθαριστικά δείχνει η πρώτη ακτινογραφία των φορολογικών δηλώσεων.

Αυτόματους συμψηφισμούς οφειλών με επιστροφές φόρων δρομολογεί η ΑΑΔΕ, βάζοντας τέλος στις καθυστερήσεις που καταγράφονται στις επιστροφές φόρων που δικαιούνται οι φορολογούμενοι. Οι χειρόγραφες διαδικασίες που εφαρμόζουν σήμερα οι Δ.Ο.Υ. για τους συμψηφισμούς επιστροφών φόρων με οφειλές φόρων γίνονται ψηφιακές. Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να θέσει το συντομότερο δυνατό, το νέο σύστημα αυτόματων ανά δίμηνο διασταυρώσεων και συμψηφισμών με επιστροφές φόρου και οφειλών τόσο προς την Εφορία όσο και τα Ασφαλιστικά ταμεία.

Όπως δήλωσε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στο συνέδριο Capital Link στη Νέα Υόρκη ανέφερε ότι «δημιουργούμε ένα επιχειρησιακό μοντέλο, που θα βοηθά στο να κερδίζουμε χρόνο τόσο εμείς στη Φορολογική Διοίκηση, όσο και οι φορολογούμενοι, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα την ακεραιότητά μας και τη διαφάνεια». Όπως είπε ο Γιώργος Πιτσιλής «σήμερα 7 στους 10 φορολογούμενους που δικαιούνται φοροεπιστροφής, ταυτόχρονα χρωστούν στη Φορολογική Διοίκηση ή/και στα Ασφαλιστικά Ταμεία και η διαδικασία του συμψηφισμού γίνεται χειρόγραφα και τοπικά». Αυτή η διαδικασία σήμερα έχει ως αποτέλεσμα χαμένο χρόνο τόσο για τη Φορολογική Διοίκηση όσο και για τους φορολογούμενους.

Χωρίς φόρο επτά στις δέκα φορολογικές δηλώσεις

Πάντως οι φορολογούμενοι που περιμένουν να λάβουν επιστροφή φόρου είναι κάθε χρόνο από τους πρώτους που υποβάλουν φορολογική δήλωση. Φέτος όμως βιάζονται να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση και οι γονείς που έχουν παιδιά τα οποία σπουδάζουν σε άλλη πόλη και ενοικιάζουν κατοικία. Η υποβολή της φορολογικής δήλωσης στην οποία θα δηλωθεί ο αριθμός παροχής ρεύματος της φοιτητικής κατοικίας, ανοίγει το δρόμο για την επιδότηση του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος και μάλιστα αναδρομικά από τον Ιανουάριο.

Μέχρι σήμερα περίπου 100.000 δηλώσεις έχουν υποβληθεί σε σύνολο 6,4 εκατομμυρίων (Ε1) με επτά στις δέκα δηλώσεις να είναι χωρίς φόρο ή με επιστροφή φόρου. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι μέχρι και το πρωί της Δευτέρας είχαν υποβληθεί 90.008 φορολογικές δηλώσεις και εκδόθηκαν 116.703 εκκαθαριστικά σημειώματα (για κάθε σύζυγο εκδίδεται ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα) σύμφωνα με τα οποία:

- Το 59,86% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο, καθώς από τα 116.703 εκκαθαριστικά σημειώματα τα 69.864 είναι μηδενικά.

- Για το 15,65% των φορολογουμένων ή 18.259 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου συνολικού ύψους 5,4 εκατ. ευρώ δηλαδή 296 ευρώ κατά μέσον όρο για τον καθένα.

- Το 24,49% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα του 2021. Συγκεκριμένα, για 28.580 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 13,4 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 470 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη έως τις 29 Ιουλίου 2022 και την τελευταία δόση έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023. Τα φυσικά πρόσωπα που θα υποβάλλουν τη δήλωση έως τα τέλη Ιουνίου και εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο έως τις 29 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πιτσιλής στο Capital Link: Οι τρεις προτεραιότητες της ΑΑΔΕ

Πιτσιλής: Επιτάχυνση της ψηφιοποιήσης της ΑΑΔΕ τα επόμενα 2 χρόνια - Σημαντικά έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης

gazzetta
gazzetta reader insider insider