Η ώρα των φορολογικών δηλώσεων, άνοιξε η ηλεκτρονική εφαρμογή

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ώρα των φορολογικών δηλώσεων, άνοιξε η ηλεκτρονική εφαρμογή
Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν φέτος δήλωση, τι ισχύει για τα ζευγάρια, οι δόσεις και οι εκπτώσεις στην πληρωμή του φόρου.

Έφθασε η ώρα για το ετήσιο ραντεβού με την Εφορία για 6,4 εκατομμύρια νοικοκυριά. Η ΑΑΔΕ άνοιξε την ηλεκτρονική αυλαία για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, νωρίτερα σε σχέση με τα τελευταία χρόνια. Το σκηνικό των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν φέτος συνθέτουν η μηδενική εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από μισθούς του ιδιωτικού τομέα, επιχειρηματική δραστηριότητα, ακίνητα, μερίσματα αλλά και η πλήρης επαναφορά των τεκμηρίων διαβίωσης και του μέτρου των ηλεκτρονικών αποδείξεων για όλους τους φορολογούμενους.

Το έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης θα πρέπει να υποβάλλουν:

- Κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

- Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη εργασιών ατομικής επιχείρησης, υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση.

- Οι κάτοικοι εξωτερικού είναι υπόχρεοι για υποβολή δήλωσης μόνο όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο από πηγές Ελλάδος.

- Ο γονέας ή το μέρος συμφώνου που ασκεί τη γονική μέριμνα για τα εισοδήματα των ανήλικων τέκνων.

- Ο κηδεμόνας ή ο προσωρινός διαχειριστής ή ο σύνδικος πτώχευσης ή ο μεσεγγυούχος ή ο δικαστικός εκκαθαριστής για περιπτώσεις σχολάζουσας κληρονομιάς ή επιδικίας ή πτώχευσης ή μεσεγγύησης, ή δικαστικός εκκαθάρισης κληρονομιάς, αντίστοιχα.

- Ο επίτροπος ή ο κηδεμόνας ή ο δικαστικός συμπαραστάτης, στις περιπτώσεις, αντίστοιχα, ανηλίκων ή αυτών που έχουν υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

- Οι κληρονόμοι του φορολογουμένου για το συνολικό εισόδημά του μέχρι την ημέρα του θανάτου του.

Οι σύζυγοι

Στις κοινές δηλώσεις συζύγων διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου, μία για κάθε σύζυγο. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου/ΜΣΣ δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά. Οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή δήλωση εφόσον το έχουν δηλώσει. Υποχρεωτικά χωριστές δηλώσεις υποβάλλονται στις περιπτώσεις που έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

Ο φόρος

Ο φόρος εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μπορεί να πληρωθεί:

- Εφάπαξ με έκπτωση φόρου 3% στην περίπτωση που η εξόφληση του «λογαριασμού» της Εφορίας γίνει έως 29 Ιουλίου 2022 ή

- Σε έως 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως τις 29 Ιουλίου 2022 και η τελευταία δόση έως 28 Φεβρουαρίου 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας: Επέκταση του ΣυνΕργασία για Απρίλιο και Μάιο – Αρχίζει η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Μητσοτάκης: Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης της φορολογίας στα τρόφιμα

Μπαράζ 170.000 ελέγχων, ερευνών και διασταυρώσεων από τους «ράμπο» της ΑΑΔΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider