Ηλεκτρονικό κυνήγι οφειλετών και αυτόματη είσπραξη οφειλών «στήνει» η Εφορία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ηλεκτρονικό κυνήγι οφειλετών και αυτόματη είσπραξη οφειλών «στήνει» η Εφορία
Σε πλήρη λειτουργία από το Σεπτέμβριο το Eispraxis που θα παρακολουθεί πάνω από 3 εκατομμύρια οφειλέτες. Τι αναφέρει η έκθεση των θεσμών.

Tον «Μεγάλο Αδερφό» για πάνω από 3 εκατομμύρια φορολογούμενους που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία ετοιμάζει η ΑΑΔΕ προχωρώντας στο ηλεκτρονικό «φακέλωμα» όχι μόνο των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους αλλά και των εισοδημάτων και της περιουσιακής τους κατάστασης. Από το Σεπτέμβριο ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός ενισχύεται με το Eispraxis. Το νέο ηλεκτρονικό «όπλο» με το οποίο η ΑΑΔΕ θα κυνηγήσει τους οφειλέτες και να εισπράξει τα χρέη από όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα αλλά δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στην Εφορία.

Το νέο σύστημα στήνεται ήδη, επρόκειτο να ενεργοποιηθεί από τον ερχόμενο Απρίλιο σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα αλλά λόγω καθυστερήσεων που καταγράφονται στην ανάπτυξη των εφαρμογών, η πρεμιέρα του αναμένεται τον Σεπτέμβριο. Η σχετική δέσμευση περιλαμβάνεται στη 13η αξιολόγηση των θεσμών και όπως αναφέρεται στην έκθεση η ΑΑΔΕ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης «χτίζουν» την ηλεκτρονική πλατφόρμα πάνω στην οποία θα «τρέχει» το Eispraxis ενώ η νέα υπηρεσία που δημιουργείται για τη διαχείριση των οφειλών θα στελεχωθεί με 1.100 ειδικά εκπαιδευμένους υπαλλήλους.

Κάθε οφειλέτης θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο και ανάλογα με την συμπεριφορά του το Eisxpaxis θα ενεργοποιεί αυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων, πλειστηριασμούς και συμψηφισμούς επιστροφών φόρων με οφειλές.

Με το Eispraxis θα γίνει πλήρης ηλεκτρονική καταγραφή των ανοιχτών λογαριασμών μεταξύ της Εφορίας και των φορολογούμενων τόσο όσον αφορά στις πληρωμές φόρων όσο και στις επιστροφές αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.

Κάθε οφειλή θα έχει το δικό της «φάκελο» ο οποίος απολύτως αυτόματα και ψηφιακά θα ενημερώνεται για τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, βάζοντας στο κάδρο εκτός από τον βασικό οφειλέτη, συνυπόχρεους, εγγυητές , νόμιμους εκπροσώπους και συσχετιζόμενες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Εφορία στο τέλος του 2021 ξεπέρασε τα 111 δισ. ευρώ αλλά από αυτά 25 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί ήδη ως ανεπίδεκτα είσπραξης, περιορίζοντας το «πραγματικό» ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο σε 86,3 δισ. ευρώ.

Οι βασικότερες λειτουργίες του νέου πληροφοριακού συστήματος είναι οι εξής:

- Άμεση παροχή κεντρικής πληροφορίας σε επίπεδο οφειλής (προφίλ οφειλέτη), συνδυάζοντας τις πληροφορίες από ηλεκτρονικές εφαρμογές και υποσυστήματα όπως εισόδημα, περιουσιολόγιο, καταστάσεις πελατών/προμηθευτών, Σύστημα αυτοματοποιημένης επεξεργασίας, Σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών με κράτη-μέλη της ΕΕ και πληροφορίες από τρίτους (όπως Κτηματολόγιο ΑΕ, ΓΕΜΗ, ΣΑΤ κ.λπ.).

- Αυτοματοποίηση διαδικασιών πίστωσης, συμψηφισμού και συστήματος ρυθμίσεων.

- Άμεση αυτοματοποίηση διαδικασιών με στόχο ένα πλήρες και ενιαίο μοντέλο διαχείρισης οφειλών. Εισαγωγή νέων μεθόδων και τεχνολογιών στο πλαίσιο της αναγκαστικής είσπραξης.

- Εφαρμογή διαχείρισης και παρακολούθησης ταυτότητας οφειλέτη και οφειλών.

- Εφαρμογή διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματοποίησης συμψηφισμών.

- Εφαρμογή αποστολής και διαχείρισης ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων, ειδοποιήσεων και επιδόσεων.

- Εφαρμογή διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματοποίησης λήψης μέτρων είσπραξης.

- Εφαρμογή ενημέρωσης των φορολογούμενων για θέματα οφειλών. Ένα νέο αυτοματοποιημένο σύστημα θα ενημερώνει τους φορολογούμενους για τις βεβαιωμένες οφειλές τους, την τήρηση των ρυθμίσεων τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider