Τέλη κυκλοφορίας: Ποιοι εξαιρούνται από την παράταση, τι ισχύει για περιπτώσεις μεταβιβάσεων, ακινησίας - Νέες οδηγίες ΑΑΔΕ

Newsroom
Μοιράσου το
Τέλη κυκλοφορίας: Ποιοι εξαιρούνται από την παράταση, τι ισχύει για περιπτώσεις μεταβιβάσεων, ακινησίας - Νέες οδηγίες ΑΑΔΕ
Νέες οδηγίες της ΑΑΔΕ για περιπτώσεις μεταβιβάσεων, ακινησίας ή διαγραφής.

Οι φορολογούμενοι που σκοπεύουν να πουλήσουν τα οχήματά τους μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, πριν την εκπνοή της παράτασης της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2022, θα πρέπει πρώτα να καταβάλουν τα τέλη και στη συνέχεια να προχωρήσουν στη μεταβίβαση του οχήματός τους. Για τους ιδιοκτήτες αυτούς δεν ισχύει η παράταση της προθεσμίας. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση μεταβίβασης της κυριότητας του οχήματος αλλά και στην περίπτωση που αίρεται η ακινησία του οχήματος καθώς για να μπορέσουν οι φορολογούμενοι να κυκλοφορήσουν ξανά τα οχήματά τους θα πρέπει να πληρώσουν πρώτα τα τέλη κυκλοφορίας.

Αντίθετα οι ιδιοκτήτες οχημάτων που σκοπεύουν να καταθέσουν «ψηφιακά» τις πινακίδες κυκλοφορίας έχουν χρονικό περιθώριο να το πράξουν έως το τέλος Φεβρουαρίου. Μάλιστα, στους ιδιοκτήτες αυτούς το υπουργείο Οικονομικών έκανε «δώρο» τα τέλη κυκλοφορίας δυο μηνών, του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου.

Νέες οδηγίες

Με νέα εγκύκλιό της, η ΑΑΔΕ παρέχει πρόσθετες διευκρινίσεις για τα τέλη κυκλοφορίας σε περιπτώσεις μεταβιβάσεων, ακινησίας ή διαγραφής εντός του χρονικού διαστήματος της παράτασης της προθεσμίας καταβολής των τελών.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Πώληση οχήματος. Η παράταση καταβολής των τελών κυκλοφορίας έως τις 28 Φεβρουαρίου δεν ισχύει για όσους μεταβιβάζουν οχήματα εντός του χρονικού διαστήματος της παράτασης. Για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση θα πρέπει να καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση αυτή. Επομένως, κατά την μεταβίβαση οχήματος εντός του χρονικού διαστήματος της παράτασης, για να χορηγηθεί η σχετική βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας θα πρέπει να καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2022.

2. Μεταβίβαση κυριότητας. Είναι αδύνατη η μεταβίβαση της κυριότητας αυτοκινήτου οχήματος, εάν δεν καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση αυτή. Επομένως, κατά την μεταβίβαση οχήματος εντός του χρονικού διαστήματος της παράτασης, για να χορηγηθεί η σχετική βεβαίωση, πρέπει να καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2022.

3. Εξαγωγή αυτοκινήτου στο εξωτερικό. Στις περιπτώσεις χορήγησης βεβαίωσης περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας λόγω εξαγωγής/επαναταξινόμησης του οχήματος στο εξωτερικό, εντός της παράτασης, πρέπει να καταβληθούν τα τέλη του έτους της εξαγωγής/επαναταξινόμησης, προκειμένου να χορηγηθεί η σχετική βεβαίωση.

4. Τέλη με το μήνα. Η παράταση της προθεσμίας θέσης οχήματος σε ακινησία έως και 28 Φεβρουαρίου 2022, ισχύει και για τα οχήματα που έχουν τεθεί προσωρινά σε κίνηση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 με καταβολή αναλογικών τελών κυκλοφορίας. Στις περιπτώσεις αυτές, εφόσον μέχρι τη λήξη της παράτασης δεν καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2022 ή δεν τεθεί το όχημα εκ νέου σε ακινησία, τότε για το 2021 επιβάλλεται το πρόστιμο για μη εμπρόθεσμη θέση σε ακινησία.

5. Άρση ακινησίας. Η υποχρέωση καταβολής των τελών κυκλοφορίας τρέχοντος έτους (έτους 2022) πριν την άρση της ακινησίας, υφίσταται και στην περίπτωση άρσης ακινησίας εντός του χρόνου παράτασης. Η ακινησία δεν αίρεται εάν ο κάτοχος του οχήματος δεν καταβάλει προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους κατά το οποίο γίνεται η άρση.

6. Επιστροφή τελών κυκλοφορίας. Στην περίπτωση που έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας και στη συνέχεια εντός του χρονικού διαστήματος της παράτασης τεθεί το όχημα σε ακινησία (εκούσια ή αναγκαστική) ή διαγραφεί λόγω ανακύκλωσης, τα τέλη κυκλοφορίας δύνανται να επιστρέφονται κατόπιν αιτήματος του φορολογούμενου, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, χωρίς να απαιτείται για την θεμελίωση του αχρεώστητου να παρέλθει το έτος για το οποίο καταβλήθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας.

7. Ανακύκλωση - διαγραφή οχήματος. Στην περίπτωση κατά την οποία, ιδιοκτήτης οχήματος, το οποίο τελεί σε κίνηση, επιθυμεί την οριστική διαγραφή αυτού λόγω ανακύκλωσης, δεν οφείλει τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2022 εφόσον παραδώσει το προς διαγραφή όχημα στα εγκεκριμένα από την Ε.Δ.Ο.Ε. κέντρα εναλλακτικής διαχείρισης ή διαγράψει οριστικά αυτό από τα μητρώα αδειών του Υπ. Υποδομών και Μεταφορών, έως την ημερομηνία λήξης της παράτασης που έχει δοθεί και για τη θέση οχήματος σε ακινησία, ήτοι έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.