Οι αλλαγές στους φόρους που φέρνει το 2022

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι αλλαγές στους φόρους που φέρνει το 2022
Ποιοι φορολογούμενοι θα κερδίσουν έξτρα φορο-εκπτώσεις και ποιοι ιδιοκτήτες θα λάβουν ελαφρύτερο λογαριασμό ΕΝΦΙΑ.

Μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα λόγω της «παγωμένης» εισφοράς αλληλεγγύης, «κουρεμένο» φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις αλλά και ελαφρύτερο «λογαριασμό» ΕΝΦΙΑ για τους φορολογούμενους με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία φέρνει το 2022. Οι φορολογούμενοι που χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα στις καθημερινές συναλλαγές τους αποκτούν φέτος ένα ακόμη κίνητρο για να πληρώνουν με ηλεκτρονικό χρήμα συγκεκριμένους επαγγελματίες καθώς θα κερδίζουν έκπτωση φόρου που μπορεί να φθάνει έως και 2.200 ευρώ.

Τις αλλαγές στο φορολογικό σκηνικό του 2022 συμπληρώνουν η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου κληρονομιάς, η διατήρηση για ακόμη έξι μήνες των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες αλλά και η νέα φορολοταρία που θα κάνει πρεμιέρα τον Ιανουάριο και θα μοιράζει έως και 50.000 ευρώ το μήνα στους τυχερούς φορολογούμενους.

Οι βασικότερες φορο-αλλαγές που θα ξεδιπλωθούν εντός του 2022 είναι οι εξής:

1. Νέος ΕΝΦΙΑ: Τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου αναμένονται τα αποκαλυπτήρια του νέου φόρου ακινήτων. Ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για το 2022 θα χτυπήσει την πόρτα 6,3 εκατ. ιδιοκτητών ακινήτων στα τέλη Μαρτίου, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και η πληρωμή του θα γίνει σε 10 ή 12 μηνιαίες δόσεις. Στο υπουργείο Οικονομικών, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η άσκηση υπολογισμού του νέου φόρου. Η ειδική ομάδα εργασίας σχεδιάζει μια νέα κλίμακα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ στην οποία έχει ενσωματωθεί ο συμπληρωματικός φόρος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα κλίμακα θα διασφαλίζει μείωση, έστω και μικρή, στους ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες η τιμή ζώνης έχει αυξηθεί. Η πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης είναι ότι στην πλειονότητά τους οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν φέτος λιγότερο ΕΝΦΙΑ. Αυτοί που αναμένεται να επιβαρυνθούν περισσότερο είναι οι ιδιοκτήτες ενός ακινήτου σε περιοχή όπου επέρχεται πολύ μεγάλη αύξηση της τιμής ζώνης. Στους χαμένους του 2022 θα είναι κατά κύριο λόγο οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις ζώνες που μπήκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές φθάνουν έως και 250%.

2. Διατήρηση της «παγωμένης» εισφοράς αλληλεγγύης και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες για τον ιδιωτικό τομέα. Το ετήσιο μισθολογικό κέρδος για τους εργαζομένους κυμαίνεται από 108 έως 540 ευρώ από τη διατήρηση των μειωμένων εισφορών και από 49 έως 2.771 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης (ανάλογα με το ύψος των απολαβών).

3. Έξτρα έκπτωση φόρου με e-αποδείξεις: Από αυτόν τον μήνα και έως το 2025, το 30% των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων. Στη λίστα των επαγγελμάτων βρίσκονται αρχιτέκτονες, δικηγόροι, γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού. Επίσης οι ετήσιες δαπάνες κάθε φυσικού προσώπου για επισκέψεις σε γιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και κτηνιάτρους, καθώς και για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία, θα μετρούν διπλά (απόδειξη 100 ευρώ θα μετράει για 200 ευρώ) για την κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες.

4. Επιχειρήσεις: Τα κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογηθούν με «κουρεμένο» φορολογικό συντελεστή ο οποίος περιορίζεται στο 22% από 24%.

5. Συντελεστές ΦΠΑ: Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά και στα εισιτήρια των κινηματογράφων έχουν παραταθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2022. Επίσης μέχρι τέλος Ιουνίου ισχύει η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24%, στο 13% στα γυμναστήρια, στα κολυμβητήρια και σε όσες σχολές χορού δεν απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ. Μόνιμο μέτρο είναι η μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ για τις ζωοτροφές στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6%.

6. Κινητή τηλεφωνία: Το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας και του τέλους καρτοκινητής τηλεφωνίας μειώνεται στο 10% ανάλογα με το ύψος του μηνιαίου λογαριασμού, και καταργείται για τους νέους έως 29 ετών.

7. Συνδρομητική τηλεόραση. Μέχρι και τον Ιούνιο παρατείνεται η αναστολή του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης που αντιπροσωπεύει το 10% του συνολικού λογαριασμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider