Κομισιόν: Καμπανάκι για τις εκκρεμείς συντάξεις και τα αναδρομικά

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομισιόν: Καμπανάκι για τις εκκρεμείς συντάξεις και τα αναδρομικά
Η συσσώρευση νέων οφειλών ήταν υψηλότερη από την αναμενόμενη, λόγω του κύματος συνταξιοδοτήσεων και της απόφασης του ΣτΕ για τα αναδρομικά που αναμένεται

Οριακή βελτίωση στο ζήτημα της εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων αναφέρει η 12η Έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την Έκθεση, η συσσώρευση νέων οφειλών ήταν υψηλότερη από την αναμενόμενη, το ίδιο και η εισροή νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης, εξαιτίας του κύματος συνταξιοδότησης εν όψει των αλλαγών που θα ισχύσουν από 1/1/2022 στα όρια ηλικίας.

Ηδη στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2021 οι αιτήσεις συνταξιοδότησης φτάνουν τις 169.433 και πρόκειται να ξεπεράσουν τις 200.000 έως το τέλος Δεκεμβρίου, όταν για το σύνολο του 2020 ανήλθαν σε 175.705.

Εξαιτίας αυτού, η δαπάνη για τις κύριες συντάξεις που αναγράφεται στον Προϋπολογισμό εμφανίζεται αυξημένη κατά 50 εκατ. ευρώ το 2022 (25,750 δισ. ευρώ το 2022 από 25,700 δισ. ευρώ το 2021), ενώ η δαπάνη για τις επικουρικές εμφανίζεται αυξημένη κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ (4,043 δισ. το 2022, από 3,777 δισ. ευρώ το 2021).

Όπως επισημαίνεται στην Έκθεση, η εκκαθάριση των καθυστερούμενων συντάξεων συνεχίζει να υπολείπεται σε σχέση με τους στόχους που θέτει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς επιβραδύνεται ο ρυθμός εκκαθάρισης εξαιτίας του όγκου των νέων αιτήσεων, ενώ παράλληλα δεν υλοποιούνται δράσεις που θα αύξαναν τον ρυθμό έκδοσης νέων συντάξεων.

Για τον λόγο αυτό ο στόχος για την πλήρη εκκαθάριση των καθυστερούμενων συντάξεων μετατέθηκε για το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022, από τον Μάρτιο του 2022 που ήταν ο αρχικός στόχος, με την ελληνική πλευρά να δηλώνει πως μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα έχει κλείσει το θέμα των εκκρεμών συντάξεων.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η παρακολούθηση της προόδου απομείωσης των εκκρεμοτήτων σε μηνιαία βάση (αντί για 3μηνιαία) «για την αποφυγή περαιτέρω καθυστερήσεων» όπως αναφέρεται και «την έγκαιρη ανίχνευση οποιασδήποτε απόκλισης».

Το υπόλοιπο των «καθαρών» οφειλών στις συντάξεις ανήλθε σε 360 εκατ. ευρώ, έναντι 359 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, σημειώνοντας απόκλιση από τον στόχο κατά 251 εκατ. ευρώ.

Αναδρομικά σε εκκρεμότητα

Το δεύτερο «αγκάθι» που εντοπίζει στην Έκθεσή της η Κομισιόν έχει να κάνει με την εν αναμονή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων και των δώρων στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

Η απόφαση του ΣτΕ για τα νέα αναδρομικά του 11μήνου (Ιούνιος 2015 - Μάιος 2016) αναμένεται να προκαλέσει επιπλέον δαπάνη ύψους 2 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι δεσμεύσεις για την έξοδο από την Ενισχυμένη Εποπτεία: Kρατικά «φέσια», δικαιοσύνη, υγεία, δασικοί χάρτες & τραπεζικό σύστημα

Αύξηση δαπανών για συντάξεις το 2022 λόγω μαζικής φυγής δημοσίων υπαλλήλων

Χατζηδάκης: Το 2021 πάμε για ρεκόρ όλων των εποχών στην έκδοση συντάξεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider