Κατώτατος μισθός: Τα τρία σενάρια αύξησής του το 2022 - Παραδείγματα

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατώτατος μισθός: Τα τρία σενάρια αύξησής του το 2022 - Παραδείγματα
Το τελικό ποσοστό της αύξησης θα κυμανθεί μεταξύ 4% και 6%, με αποτέλεσμα ο μεικτός μισθός για εργαζόμενο που έχει συμπληρώσει τις τρεις τριετίες να μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 900 ευρώ (750 ευρώ καθαρά).

Διπλή αύξηση αποδοχών θα λάβουν το 2022 περίπου 700.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ για πλήρη απασχόληση.

«Κλειδωμένο» είναι το 2% που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2022 (για όλο το α' εξάμηνο), ενώ σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα υπάρξει και μια δεύτερη αύξηση μέσα στο έτος (για το β' εξάμηνο) που θα εξαρτηθεί από τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και θα «κολλήσει» στο 2% για να διαμορφώσει το τελικό ύψος του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022.

Με άλλα λόγια ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και θα επιστρέψει ως κοινωνικό μέρισμα στους πολίτες που έχουν περισσότερη ανάγκη, θα οδηγήσει -μεταξύ άλλων- στην περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού. Μάλιστα η αύξηση αποδοχών των χαμηλόμισθων είναι και για ακόμη έναν λόγο επιβεβλημένη: λόγω του κύματος ακρίβειας που πλήττει την αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό ποσοστό της αύξησης θα κυμανθεί μεταξύ 4% και 6%, με αποτέλεσμα ο μεικτός μισθός για εργαζόμενο που έχει συμπληρώσει τις τρεις τριετίες μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 900 ευρώ (750 ευρώ καθαρά).

Τα τρία σενάρια

Οι «κλειδωμένες» αυξήσεις για το 2022 είναι 11 ευρώ τον μήνα, ανεξάρτητα από τα χρόνια προϋπηρεσίας.

Τα τρία βασικά σενάρια που είναι στο τραπέζι αφορούν αυξήσεις:

  • 2% συν 2% (θα πάει στα 663 ευρώ τον Ιανουάριο και στα 676 ευρώ το β' εξάμηνο του έτους)
  • 2% συν 3% (θα πάει στα 663 ευρώ τον Ιανουάριο και στα 682,5 ευρώ το β' εξάμηνο του έτους)
  • 2% συν 4% (θα πάει στα 663 ευρώ τον Ιανουάριο και στα 689 ευρώ το β' εξάμηνο του έτους)

Ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας, η πρώτη αύξηση (4%) θα οδηγήσει σε μεικτούς μισθούς έως 743,6 ευρώ με μία τριετία, έως 811,2 ευρώ με δύο τριετίες και έως 878,8 ευρώ με τρεις τριετίες.

Το δεύτερο σενάριο της συνολικής αύξησης 5% θα οδηγήσει σε μισθούς έως 750,7 ευρώ με μία τριετία, έως 819 ευρώ με δύο τριετίες και έως 887,2 ευρώ με τρεις τριετίες.

Το τρίτο σενάριο της μεγαλύτερης αύξησης 6% θα οδηγήσει σε μισθούς έως 757,9 ευρώ με μία τριετία, έως 826,8 ευρώ με δύο τριετίες και έως 895,7 ευρώ με τρεις τριετίες.

Στο πρώτο σενάριο του 4% η αύξηση θα φτάσει στα 22-24 ευρώ, στο δεύτερο του 5% η αύξηση ανέρχεται σε 27-28 ευρώ και στο τρίτο σενάριο η αύξηση φτάνει στα επίπεδα των 33-34 ευρώ.

Ποια επιδόματα συμπαρασύρει το ύψος του κατώτατου

Όταν αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στις αρχές του 2022 αυτομάτως θα αυξηθούν τα εξής επιδόματα:

- Τακτική επιδότηση ανεργίας: Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως από το αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος)
- Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας: Ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
- Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων: Ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
- Ειδικό Βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας: Ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
- Ειδικό Βοήθημα λόγω Επίσχεσης Εργασίας ή Διακοπής Εργασιών: Ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
- Ειδικό εποχικό βοήθημα: Το ύψος του προκειμένου για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, ενώ για τα επαγγέλματα των μουσικών – τραγουδιστών, ηθοποιών κλπ στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη
- Βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων – Ασφαλισμένων: Το μηνιαίο ποσό της παροχής ισούται με το μηνιαίο επίδομα ανεργίας, το οποίο εξαρτάται από το κατώτατο νομοθετημένο ημερομίσθιο.

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς το κοινωνικό μέρισμα θα οδηγήσει σε διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022

Κατώτατος μισθός και εκλογές - Μπίζνες στην Κιργιζία - Nαυτία σε Κουμουνδούρου

Κατώτατος μισθός: Στα 663 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2022 -Πού διαμορφώνεται ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider