MyDATA: Αρρυθμίες στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών βιβλίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
MyDATA: Αρρυθμίες στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών βιβλίων
Μετάθεση των προθεσμιών και κίνητρα ζητούν οι λογιστές, επιλύονται τα προβλήματα απαντούν από την ΑΑΔΕ, καμία σκέψη για νέα παράταση.

Τεχνικά προβλήματα και δυσλειτουργίες εντοπίζουν οι λογιστές στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών βιβλίων λίγο πριν την έναρξη της υποχρεωτικής διαβίβασης των παραστατικών εσόδων που εκδίδονται στο myData.

Οι λογιστές-φοροτεχνικοί καθώς και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος θεωρούν ότι η υποχρεωτική διαβίβαση σταδιακά από τη 1η Οκτωβρίου των τιμολογίων στο myData δεν είναι εφικτή καθώς από τις αρρυθμίες στην πλατφόρμα δεν έχουν αντιμετωπιστεί ζητήματα συγκεκριμένων επιχειρηματικών κλάδων λόγω των ιδιαιτεροτήτων που υφίστανται στη λειτουργία τους, όπως για παράδειγμα τουριστικά γραφεία, ασφαλιστικές εταιρείες, εκμεταλλευτές ταξί, ξενοδοχεία, μεταφορικές εταιρείες.

Για αυτό μέχρι να έχουν επιλυθεί πλήρως τα προβλήματα ζητούν νέα παράταση, το έτος 2021 να χαρακτηριστεί ως έτος προαιρετικό για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών βιβλίων και να δοθούν ισχυρά κίνητρα στις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν τη ψηφιακή διαβίβαση.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ αναφέρουν ότι τα τεχνικά προβλήματα αντιμετωπίζονται και δεν υπάρχει σκέψη για μετάθεση της έναρξης της υποχρεωτικής εφαρμογής των ηλεκτρονικών βιβλίων. Μάλιστα όπως σημειώνουν, επιχειρήσεις από περισσότερους από 500 επαγγελματικούς κλάδους είναι εγγεγραμμένες και κάνουν χρήση της πλατφόρμας, με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται καθημερινά. Αποτέλεσμα, να έχουν ήδη εκδοθεί και διαβιβαστεί στο myDATA 85 εκατομμύρια τιμολόγια και αποδείξεις, που αντιστοιχούν σε τζίρο 45 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών:

1. Από 1η Οκτωβρίου 2021 διαβιβάζουν υποχρεωτικά τα παραστατικά εσόδων τους, που εκδίδουν από την ημερομηνία αυτή και μετά:

- Οι επιχειρήσεις (φυσικά και νομικά πρόσωπα) με διπλογραφικά βιβλία με τζίρο άνω των 50.000 ευρώ

- Οι επιχειρήσεις (φυσικά και νομικά πρόσωπα) με απλογραφικά βιβλία με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ

2. Από 1η Νοεμβρίου 2021 διαβιβάζουν υποχρεωτικά τα παραστατικά εσόδων τους όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Τα παραστατικά εσόδων που έχουν εκδώσει ή θα εκδώσουν οι επιχειρήσεις μέχρι την ημερομηνία έναρξης υποχρεωτικής διαβίβασης, πρέπει να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα του myDATA το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου του 2022. Ειδικά για το 2021 η υποχρέωση διαβίβασης αφορά μόνο τα παραστατικά εσόδων και όχι τους λογιστικούς χαρακτηρισμούς εξόδων και όπως σημειώνουν από το υπουργείο Οικονομικών ειδικά για φέτος δεν προβλέπεται η επιβολή προστίμων στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης διαβίβασης σε σχέση με τον πραγματικό χρόνο.

Στη Βουλή τα προβλήματα του myData

Τα προβλήματα στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών βιβλίων myData φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Σπανάκης ο οποίος κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα με την οποία ερωτά τον υπουργό εάν προτίθεται να μεταθέσει την υποχρεωτική εφαρμογή της έναρξης του myData μέχρι να διορθωθούν τα προβλήματα που υπάρχουν και εάν θα δώσει επιπλέον κίνητρα σε όλες τις επιχειρήσεις και στους λογιστές - φοροτεχνικούς για την αναγκαία αναβάθμιση του λογισμικού και του εξοπλισμού τους.

Ο βουλευτής αφού επισημαίνει τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρονικών βιβλίων (αυτοματοποίηση της συμπλήρωσης φορολογικών δηλώσεων, απαλλαγή από την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών - προμηθευτών (ΜΥΦ), μείωση διοικητικού κόστους, περαιτέρω εξάλειψη γραφειοκρατικών διαδικασιών, διαφάνεια στις συναλλαγές, μείωση φοροδιαφυγής) αναφέρει ότι υπάρχουν αρκετά προβλήματα που καθιστούν την υποχρεωτική εφαρμογή του myData πολύ δύσκολη. Ένα από τα βασικά προβλήματα όπως τονίζει είναι η ελλιπής ενημέρωση προς τους ενδιαφερόμενους σχετικά με το νέο τοπίο που διαμορφώνεται και τις υποχρεώσεις οι οποίες απορρέουν, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των επιχειρηματιών να μη γνωρίζει ακόμη τι ακριβώς είναι το myData. Επίσης υπάρχουν ακόμη αρκετά τεχνικά προβλήματα και δυσλειτουργίες που πρέπει να διευθετηθούν, προκειμένου η πλατφόρμα myData να είναι πλήρως λειτουργική, ενώ αρκετά υψηλό είναι και το κόστος με το οποίο θα επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις για την εγκατάσταση και λειτουργία της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider