Έρχονται τρία κύματα αναδρομικών για 2,4 εκατομμύρια συνταξιούχους

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται τρία κύματα αναδρομικών για 2,4 εκατομμύρια συνταξιούχους
Ο πρώτος κύκλος καταβολής των αναδρομικών αφορά όσους είναι παλαιοί συνταξιούχοι και έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη, σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση.

Τριπλή επιστροφή αναδρομικών περιμένει εκατομμύρια συνταξιούχους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, σε συμμόρφωση δικαστικών αποφάσεων και νέων ασφαλιστικών νόμων.

Ο πρώτος κύκλος καταβολής των αναδρομικών αφορά όσους είναι παλαιοί συνταξιούχοι και έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη, σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση.

Τα άλλα δύο κύματα αφορούν στην επιστροφή της παρακράτησης της εισφοράς αλληλεγγύης στους συνταξιούχους του Δημοσίου και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και τα αναδρομικά για τις κομμένες επικουρικές και τα δώρα (μνημονιακές περικοπές).

Επανυπολογισμός συντάξεων για τους παλαιούς συνταξιούχους

Κατά κύματα θα γίνουν οι πληρωμές αυξήσεων και αναδρομικών από τον Σεπτέμβριο για τους παλαιούς συνταξιούχους, με πάνω από 30 έτη ασφάλισης (πριν από τον Μάιο του 2016). Σύμφωνα με πληροφορίες, σε διαφορετική ημερομηνία θα πιστωθούν οι αυξήσεις στους λογαριασμούς τους και σε άλλη τα αναδρομικά από τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους με βάση το νόμο Βρούτση.

O προγραμματισμός του ΕΦΚΑ κάνει λόγο για πληρωμές από το τέλος Αυγούστου έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για 50.000 παλαιούς συνταξιούχους με μικρή θετική προσωπική διαφορά, οι οποίοι κερδίζουν αύξηση μεσοσταθμικά 30 ευρώ και 100.000 παλαιούς συνταξιούχους που έλαβαν αύξηση από 1/1/2019 (αρνητική προσωπική διαφορά) με τον νόμο Κατρούγκαλου. Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν και νέα αύξηση κατά μέσο όρο 40-50 ευρώ. Το ποσό της αύξησης θα δοθεί σε 5 ετήσιες δόσεις, εκ των οποίων οι δύο πρώτες τον Αύγουστο και οι επόμενες τρεις το 2022, το 2023 και το 2024.

Με εμβόλιμη πληρωμή εντός του Αυγούστου θα καταβληθούν τα αναδρομικά 29.032 νέων συνταξιούχων, ο επανυπολογισμός των οποίων καθυστέρησε να πραγματοποιηθεί.

Εισφορά αλληλεγγύης από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Η απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον περασμένο Απρίλιο, που έκρινε αμετάκλητα αντισυνταγματική την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τους συνταξιούχους του δημοσίου και των σωμάτων ασφαλείας, άνοιξε το δρόμο για νέα επιστροφή αναδρομικών.

Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου δικαιούνται να λάβουν αναδρομικά έως και 10.296 ευρώ από την επιστροφή των κρατήσεων ΕΑΣ για τουλάχιστον μία διετία.

Η ΕΑΣ που επιβάλλεται σε μεικτές κύριες συντάξεις ή σε άθροισμα κύριων συντάξεων πάνω από τα 1.400 ευρώ, με ποσοστά μείωσης 3% ως 14%, κρίθηκε τελεσίδικα αντισυνταγματική για τις συντάξεις του Δημοσίου και επιδικάστηκαν αναδρομικά διετίας για το 2017 και το 2018.

Οι συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη ή με άθροισμα κύριων συντάξεων πάνω από 1.400 ευρώ δικαιούνται επιστροφή ίση με το 3% έως 14% της σύνταξης από τις κρατήσεις για τα έτη 2017 και 2018.

Επικουρικές και κομμένα δώρα

Αμέσως μετά το καλοκαίρι αναμένεται να δημοσιευτεί η πολυαναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ για την επιστροφή των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις και τα κομμένα δώρα σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Η κυβέρνηση, που έχει επανειλημμένως τονίσει πως θα συμορφωθεί με τις αποφάσεις των δικαστηρίων, θα κληθεί να επιστρέψει στους δικαιούχους:

  • τα κομμένα δώρα των κύριων συντάξεων δηλαδή 800 ευρώ για όλους (οι αγρότες με την κατώτατη σύνταξη διεκδικούν 660 ευρώ), αλλά και των επικουρικών συντάξεων
  • τις μειώσεις των επικουρικών που επιβλήθηκαν το 2012 σε όλους από το πρώτο ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αναδρομικά συνταξιούχων: Η ώρα του «λογαριασμού» με την Εφορία

gazzetta
gazzetta reader insider insider