Φορολογικά
21-07-2021 | 07:44

Πάγιες δαπάνες: Προ των πυλών τα «κουπόνια» μισού δισ. για την πληρωμή φόρων και εισφορών

Μοιράσου το
Πάγιες δαπάνες: Προ των πυλών τα «κουπόνια» μισού δισ. για την πληρωμή φόρων και εισφορών
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την έκδοση των «κουπονιών» μισού δισ. ευρώ που θα χρησιμοποιήσουν πληττόμενες επιχειρήσεις και επαγγελματίες για να πληρώσουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, με τους κλάδους της εστίασης  και του τουρισμού να κερδίζουν το «στοίχημα» της επιδότησης των παγίων δαπανών.

Στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν την Κομισιόν να ανάψει το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν στην έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει το τελικό ύψος της ενίσχυσης για τους δικαιούχους του προγράμματος, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα τα πιστωτικά σημειώματα θα έχουν αναρτηθεί στους λογαριασμούς των πληγέντων στο Taxisnet και τον e-ΕΦΚΑ για το συμψηφισμό των ποσών της επιδότησης με φόρους (φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ) και ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνονται από 1η Ιουλίου 2021 έως 31 Δεκεμβρίου 2021.

Αμέσως μετά την έκδοση της σχετικής απόφασης θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport μέσω της οποίας οι δικαιούχοι της επιδότησης θα μάθουν το ποσό της ενίσχυσης που τους έχει εγκριθεί και θα υποβάλουν νέα οριστική αίτηση για να επιλέξουν αν το ποσό της επιδότησης θα κατευθυνθεί για την καταβολή φόρων, ασφαλιστικών εισφορών ή και τα δύο.

Η επιδότηση μπορεί να φτάνει έως και το 70% ή ακόμα και 80% των πάγιων δαπανών που κατέβαλαν το 2020 οι πληττόμενες επιχειρήσεις που κρίθηκαν επιλέξιμες από το υπουργείο Οικονομικών μετά την υποβολή της αίτησης και του εντύπου Ε3 της φορολογικής δήλωσης στην πλατφόρμα myBusinessSupport.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τις περίπου 74.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, φορολογικά και ασφαλιστικά «κουπόνια» θα λάβουν  περίπου 30.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις, αφού κατά  τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι υποβλήθηκαν αιτήσεις από επαγγελματίες οι οποίοι είτε είχαν  κέρδη είτε μείωση τζίρου μικρότερη του 30%.  Τα στοιχεία δείχνουν ότι σημαντικό ποσοστό των τελικών δικαιούχων ανήκουν στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού καθώς:

-              10.000 αιτήσεις αφορούν επιχειρήσεις εστίασης.

-              3.500 ξενοδοχεία και καταλύματα που αξιοποιούνται για τουριστικούς λόγους.

-              Οι υπόλοιπες αφορούν εμπορικές επιχειρήσεις, εταιρίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, των μεταφορών, κ.α.

Σημειώνεται ότι επιλέξιμες για συμμετοχή στο Πρόγραμμα Επιδότησης Παγίων Δαπανών ήταν οι επιχειρήσεις που πληρούσαν σωρευτικά τα εξής κριτήρια:

-              Απασχολούσαν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης ή δύο εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, κατά την 1η Αυγούστου 2020 ή κατά την 28η Οκτωβρίου 2020 ή κατά την 1η Μαΐου 2021.

-              Ανήκαν την 31η Δεκεμβρίου 2020 σε πληττόμενους κλάδους όπως αυτοί προσδιορίζονται στη σχετική απόφαση.

-              Έχουν υποβάλει τις δηλώσεις ΦΠΑ και φορολογίας εισοδήματος.

-              Είναι ενεργές και έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2020.

-              Είναι ΜμΕ μη υποκείμενες σε ΦΠΑ ή υποκείμενες και απαλλασσόμενες ή είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ανεξαρτήτως μεγέθους.

-              Δεν ήταν ήδη προβληματικές το 2019, με την εξαίρεση, όμως, των πολύ μικρών ή μικρών επιχειρήσεων.

Το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών αφορά σε ζημιογόνες επιχειρήσεις που παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Το ποσό της στήριξης προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των παγίων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση και των ενισχύσεων που έχει λάβει με το ανώτατο ύψος να ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ. Ως πάγιες δαπάνες υπολογίζονται οι δαπάνες που  η επιχείρηση κατέβαλε το 2020 για συγκεκριμένες κατηγορίες όπως αυτές αποτυπώνονται στο έντυπο Ε3 και αφορούν παροχές σε εργαζόμενους, ασφαλιστικές εισφορές, ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα, χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα. Οι δικαιούχοι υποχρεούνται να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός-Εστίαση: Πώς επιδοτούνται οι εισφορές