Επιστρεπτέα προκαταβολή: Η ώρα των ενστάσεων για πέντε κύκλους φθηνών κρατικών δανείων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Η ώρα των ενστάσεων για πέντε κύκλους φθηνών κρατικών δανείων
Νέα ευκαιρία μέχρι τις 30 Ιουλίου για όσους αποκλείστηκαν από τις ενισχύσεις. Βήμα-βήμα η διαδικασία για επανεξέταση των αιτημάτων.

Επιχειρήσεις και επαγγελματίες που αποκλείστηκαν από τον τρίτο, τέταρτο, πέμπτο, έκτο ή και έβδομο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής ή θεωρούν ότι έλαβαν μικρότερα ποσά ενισχύσεων από αυτά που δικαιούνται έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν τα φθηνά κρατικά δάνεια τα οποία μάλιστα θα είναι «κουρεμένα» έως και 50%.

Η ΑΑΔΕ άνοιξε χθες την πλατφόρμα myBusinessSupport για την υποβολή ενστάσεων στους πέντε τελευταίους γύρους της επιστρεπτέας προκαταβολής. Οι επιχειρήσεις που έχουν αρχίσει να λαμβάνουν ενημερωτικό e-mail από την ΑΑΔΕ μπορούν να υποβάλλουν αίτημα επανεξέτασης με την προθεσμία να λήγει στις 30 Ιουλίου 2021. Στο αίτημα θα πρέπει να ενημερώσουν το σύστημα για ποιες από τις πέντε φάσεις της Επιστρεπτέας Προκαταβολής υπέβαλαν αίτηση η οποία απορρίφθηκε καθώς και για τους λόγους που κόπηκαν από την κρατική χρηματοδότηση. Παράλληλα θα πρέπει να στείλουν συνημμένα όλα τα δικαιολογητικά που να στηρίζουν το δικαίωμα της ένστασης. Στη συνέχεια οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα επανεξετάσουν τα αιτήματα με βάση τα νέα δεδομένα.

Οι επιχειρήσεις που θα δικαιωθούν θα είναι οι τελευταίες που θα λάβουν χρηματοδότηση με τη μορφή φθηνού δανεισμού από το κράτος καθώς ο κύκλος των επιστρεπτέων προκαταβολών έχει ολοκληρωθεί και έχει αντικατασταθεί από στοχευμένες παρεμβάσεις.

Τα 5 βήματα

Για να υποβάλουν την ένστασή του στο myBusisnessSupport οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

1. Επιλέξτε την πλατφόρμα MyBusinessSupport και εισέρχεστε στην εφαρμογή με τους κωδικούς του Taxisnet.

2. Κάντε κλικ στις Εφαρμογές και στη συνέχεια Αιτήματα Επανένταξης όπου εμφανίζονται τα στοιχεία του Μητρώου (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ)

3. Κάντε κλικ στην υποβολή και στη συνέχεια επιλέγετε για ποιο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής θέλετε να υποβάλετε αίτημα επανένταξης.

4. Αναφέρετε το λόγο που υποβάλετε αίτημα επανεξέτασης και επανένταξης στον συγκεκριμένο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής.

5. Υποβάλετε συνημμένα τα δικαιολογητικά που στηρίζουν την ένσταση και το αίτημα λήψης των κρατικών ενισχύσεων.

Μετά τις ενστάσεις που θα υποβληθούν η ΑΑΔΕ θα επανεξετάσει τα αιτήματα στη βάση των νέων δεδομένων, προκειμένου να απορρίψει ή να δικαιώσει τους επαγγελματίες ή τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τοn προγραμματισμό της ΑΑΔΕ μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των ενστάσεων θα αναρτηθούν στο Taxisnet τα ποσά που έχουν δοθεί από τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής και αυτά που πρέπει να επιστραφούν στο κράτος.

Οι δικαιούχοι έχουν τις εξής επιλογές:

- Να αποπληρώσουν το συνολικό ποσό που οφείλουν σε 60 δόσεις με την καταβολή της πρώτης δόσης τον Ιανουάριο του 2022.

- Να εξοφλήσουν εφάπαξ όλο το ποσό με επιπλέον «κούρεμα» ύψους 15% επί του επιστρεπτέου τμήματος.

- Να επιλέξουν όσοι είχαν μείωση εσόδων τουλάχιστον 30% το 2020 αντί του κουρέματος της οφειλής των τριών πρώτων κύκλων που φτάνει στο 50% να λάβουν «επιταγή» που θα έχει αξία ίση με το 35% των ποσών που έλαβε αθροιστικά κατά τις τρεις πρώτες φάσεις. Με την επιταγή θα μπορούν αποπληρώσουν τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ. Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να εξοφλήσουν το 100% της Επιστρεπτέας σε 60 δόσεις από 31/1/2022. Ωστόσο το μέτρο δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί.

Οι ενισχύσεις

Σημειώνεται ότι στον πρώτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής ενισχύθηκαν 54.490 επιχειρήσεις με συνολικό ποσό 601,8 εκατ. ευρώ. Στο δεύτερο κύκλο πρόσβαση στα φθηνά δάνεια απέκτησαν 89.732 επιχειρήσεις λαμβάνοντας συνολικά 1,26 δισ. ευρώ. Στον τρίτο κύκλο 10.522 επιχειρήσεις ενισχύθηκαν με 1,51 δισ. ευρώ. Στον τέταρτο κύκλο που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς για πρώτη φορά κουρεύτηκε το 50% της ενίσχυσης ενώ υπήρχαν ελάχιστα όρια ενισχύσεων και διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων, ενισχύθηκαν 447.041 επιχειρήσεις με ποσό ύψους 2,175 δισ. ευρώ. Στο πέμπτο κύκλο δόθηκε ρευστότητα 1,225 δισ. ευρώ σε 359.691επιχειρήσεις. Στον έκτο κύκλο δικαιούχοι ήταν 286.181 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με ποσό 500 εκατ. ευρώ Στον έβδομο κύκλο ύψους 1 δισ. ευρώ έχουν δοθεί ήδη 726 εκατ. ευρώ σε 261.943 δικαιούχους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider