«Κούρεμα» των ηλεκτρονικών αποδείξεων του 2020 φέρνει η βουτιά των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κούρεμα» των ηλεκτρονικών αποδείξεων του 2020 φέρνει η βουτιά των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα
Το 2020 αυξήσαμε πάνω από 20% τις πληρωμές με κάρτα αλλά μειώσαμε κατά 35% τη μέση αξία των συναλλαγών μας. Τι δείχνει η μελέτη του ΙΟΒΕ.

«Ψαλίδι» στο μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων του 2020 που θα εμφανιστούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις φέρνει η μείωση κατά 35,5% της μέσης αξίας των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα που καταγράφεται στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2020 όπως αποκαλύπτει μελέτη του ΙΟΒΕ.

Τα στοιχεία της μελέτης του ΙΟΒΕ σε συνδυασμό με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τις ηλεκτρονικές πληρωμές του 2020 που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών θα καθορίσουν τις παρεμβάσεις που σκέφτεται το οικονομικό επιτελείο στο μέτρο των e-αποδείξεων, λίγες εβδομάδες πριν την πρεμιέρα των φορολογικών δηλώσεων. Στόχος είναι να μην απειληθούν με άδικο φόρο οι φορολογούμενοι οι οποίοι λόγω της καραντίνας δεν κατάφεραν  να καλύψουν το 30% του εισοδήματος που απέκτησαν το 2020 με δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικό χρήμα. 

Τα σενάρια

Στα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών για να αποφευχθούν φέτος οι επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά περιλαμβάνονται το «κούρεμα» του ορίου 30% που θα ληφθεί υπόψη από την Εφορία και η ακύρωση του πέναλτι φόρου 22% που επιβάλλεται στη διαφορά των ηλεκτρονικών αποδείξεων που απαιτούνται και αυτών που τελικά συγκέντρωσαν οι φορολογούμενοι.

Οι οριστικές αποφάσεις στο μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις αναμένεται να ληφθούν μέχρι τις αρχές Απριλίου.

Η μελέτη του ΙΟΒΕ

Τα στοιχεία της μελέτης του ΙΟΒΕ δείχνουν το ισχυρό χτύπημα της πανδημίας στην κατανάλωση. Το 2020 μπορεί να αυξήσαμε πάνω από 20% τις πληρωμές με κάρτα αλλά μειώσαμε κατά 35,5% τη μέση αξία των συναλλαγών μας με πλαστικό χρήμα.

Ακόμα και τους  καλοκαιρινούς μήνες που η οικονομία ήταν ανοιχτή, καταγράφεται σημαντική μείωση της κατανάλωσης με την αξία των συναλλαγών σε πλαστικό χρήμα να εμφανίζει πτώση έως και 25%.

insider

Σύμφωνα με τη μελέτη ΙΟΒΕ:

-   Εν μέσω πανδημίας, η συχνότητα των ψηφιακών πληρωμών αυξήθηκε αλλά με συναλλαγές χαμηλότερης αξίας  με αποτέλεσμα, η μέση αξία συναλλαγής να έχει μειωθεί στα 2/3 των προηγούμενων ετών. 

-   Με την επιβολή των πρώτων περιοριστικών μέτρων, ο αριθμός πληρωμών με κάρτα μειώθηκε (σε σύγκριση με ένα έτος πριν) κατά 7% τον Μάρτιο του 2020 και κατά 19% τον Απρίλιο, αλλά επανήλθε σε διψήφιους ρυθμούς ανόδου (13% - 14%) με το άνοιγμα της οικονομίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η αύξηση της συχνότητας στη διάρκεια της πανδημίας αφορούσε κυρίως συναλλαγές μικρότερης αξίας, ενώ η αξία των συναλλαγών με φυσική παρουσία υποχώρησε σημαντικά. Ως αποτέλεσμα, παρά τη μεγάλη άνοδο των διαδικτυακών πληρωμών με κάρτα (άνω του 20% σε αριθμό και άνω του 30% σε αξία, το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2020), η αξία συναλλαγών στο σύνολο της αγοράς κατέγραψε υψηλούς ρυθμούς συρρίκνωσης (22%-25%) ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες του 2020.

-   Τον Μάρτιο του 2020 με το ξέσπασμα της πανδημίας εκτοξεύεται ο αριθμός των ηλεκτρονικών πληρωμών και η αξία των συναλλαγών στα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία και βυθίζονται οι συναλλαγές στους περισσότερους κλάδους  με τις μεγαλύτερες απώλειες σε αξία  να μετράνε οι ταξιδιωτικές υπηρεσίες (-70,8%), τα καταστήματα ένδυσης (-68,5%), η ψυχαγωγία (-62,4%), τα ξενοδοχεία (-54,1%) και τα εστιατόρια -μπαρ (40,7%).

insider

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider