Επίδομα 400 ευρώ: Νέα ΚΥΑ ζητούν οι επιστήμονες - Περισσότεροι οι νέοι δικαιούχοι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επίδομα 400 ευρώ: Νέα ΚΥΑ ζητούν οι επιστήμονες - Περισσότεροι οι νέοι δικαιούχοι

Ανοιχτή επιστολή εξέδωσαν οι επιστημονικοί φορείς της χώρας ζητώντας να βγει νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για την οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ την οποία πήραν ελάχιστοι, αποκλείοντας τη μεγάλη πλειοψηφία των επιστημόνων και δη αυτούς με τα χαμηλότερα εισοδήματα, που το είχαν μεγαλύτερη ανάγκη και έχουν συμβάλλει στη μέχρι σήμερα δημιουργία του Λογαριασμού αυτού.

Ειδικότερα οι Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Ολομέλεια Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος και Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος ζητούν την έκδοση νέας ΚΥΑ με την οποία θα αίρεται η πρόβλεψη της μείωσης τζίρου 20% και το οικογενειακό εισόδημα, "ώστε να χορηγηθεί το ποσό πλέον των όσων το έχουν ήδη λάβει και στους πιο αδύναμους οικονομικά επιστήμονες με βάση την αύξουσα σειρά των δικαιούχων καθώς και την παροχή ειδικού χορηγήματος σε όσους νόσησαν από covid-19 και στις οικογένειες των θανόντων από τη νόσο, όπως είχαμε με την αρχική μας επιστολή ζητήσει".

Όπως αναφέρουν από τον Μάιο του 2020 αναμένουν τη χορήγηση του επιδόματος από το Λογαριασμό Αλληλοβοήθειας του ΟΑΕΔ (Ν. 3986/2011), από χρηματικά διαθέσιμα που έχουν σχηματισθεί από δικές τους εισφορές από το 2011 μέχρι σήμερα. Το Νοέμβριο του 2020 εξηγούν ψηφίστηκε η διάταξη του άρθρου 66 Ν.4764/2020, η οποία μέχρι το Μάρτιο 2021 δεν είχε υλοποιηθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους στο Αποθεματικό του ΕΛΑ/ΟΑΕΔ των ασφαλισμένων του τ. ΕΤΑΑ υπάρχουν 67 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μόλις 970.000 ευρώ είχαν δοθεί από τον άνω λογαριασμό σε δικαιούχους από το 2017 μέχρι το 2021. Άγνωστη παραμένει όπως αναφέρουν ακόμη η τύχη των υπόλοιπων χρηματικών ποσών, που έπρεπε να βρίσκονται σε αυτόν από τις ετήσιες εισφορές 120 ευρώ 180.000 περίπου επιστημόνων μια δεκαετία τώρα.

Σημειώνοντας ότι πριν την έκδοση της εφαρμοστικής ΚΥΑ το ίδιο το Υπουργείο ομιλούσε δημόσια για διανομή 400 ευρώ σε 120.000 επιστήμονες.
"Με την από 22.12.2020 κοινή επιστολή μας και μετά από διαβούλευση με τον τότε Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ζητήσαμε να λάβουν το χορήγημα όσοι επιστήμονες το έχουν περισσότερη ανάγκη με αύξουσα σειρά με βάση εισοδηματικά κριτήρια συνολικού ατομικού εισοδήματος (Ε3).

Με πρωτοφανή για προνοιακή παροχή πρόβλεψη της ΚΥΑ τέθηκαν κριτήρια μείωσης τζίρου και οικογενειακού εισοδήματος με τη θέσπιση των οποίων διαφωνήσαμε άμεσα, όπως προκύπτει από την από 9.2.2021 νεότερη επιστολή μας.

Η άνω επιλογή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων οδήγησε στο αποτέλεσμα το χορήγημα να δοθεί μόλις σε 44.285 επιστήμονες και το συνολικό ποσό που διατέθηκε να ανέλθει στα 17,7 εκατομμύρια ευρώ (!!!), αποκλείοντας τη μεγάλη πλειοψηφία των επιστημόνων και δη αυτούς με τα χαμηλότερα εισοδήματα, που το είχαν μεγαλύτερη ανάγκη και έχουν συμβάλλει στη μέχρι σήμερα δημιουργία του Λογαριασμού αυτού".

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider