Φορολογικά
03-03-2021 | 17:17

Τα επιδόματα, οι αποζημιώσεις και οι ενισχύσεις που δεν πιάνει το ραντάρ της Εφορίας

Μοιράσου το
Τα επιδόματα, οι αποζημιώσεις και οι ενισχύσεις που δεν πιάνει το ραντάρ της Εφορίας

Αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, επιδόματα, εισοδηματικές ενισχύσεις, επιστρεπτέες προκαταβολές που έλαβαν από το κράτος εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι το 2020 για να κρατηθούν όρθιοι από την επέλαση της πανδημίας βρίσκονται μακριά από το «ραντάρ» της Εφορίας. 

Οι φορολογούμενοι θα δουν μεν τα εισοδήματα που έλαβαν ως οικονομική ενίσχυση να είναι προσυμπληρωμένα στους σχετικούς κωδικούς της  φορολογικής δήλωσης (έντυπο Ε1) που θα υποβάλουν φέτος  αλλά δεν θα φορολογηθούν για αυτά καθώς δεν συνυπολογίζονται στα ετήσια φορολογητέα εισοδήματά τους.  Απαλλάσσονται πλήρως από το φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης.

Μπαράζ επιστροφών φόρου

Από τη στιγμή που όλες οι οικονομικές ενισχύσεις που καταβάλλονται λόγω Covid δεν θεωρούνται φορολογητέο εισόδημα, εκτιμάται ότι πάνω από 1,7 εκατομμύρια φορολογούμενοι του ιδιωτικού τομέα θα εμφανίσουν φέτος σημαντικά μειωμένα εισοδήματα σε σύγκριση με αυτά που δήλωσαν πέρυσι με τη μείωση των  εισοδημάτων να φθάνει ή και να υπερβαίνει ακόμα και το 30%. Οι φορολογούμενοι αυτοί  θα δουν το εκκαθαριστικό της φορολογικής τους δήλωσης να έχει «ξεφουσκώσει» σε σχέση με πέρυσι ή να είναι μηδενικό ενώ περισσότεροιαπό κάθε άλλη χρονιά θα διαπιστώσουν ότι δικαιούνται επιστροφή φόρου.

Αφορολόγητες αποζημιώσεις

Το τοπίο για τις εισοδηματικές ενισχύσεις που απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης ξεκαθαρίζει με απόφασή του ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής με την οποία δίνονται οδηγίες για τον τύπο και το περιεχόμενο των βεβαιώσεων αποδοχών που θα πρέπει να αποστείλουν οι εργοδότες και οι φορείς του δημοσίου έως τις 29 Μαρτίου 2021.

Μακριά από το «ραντάρ» της Εφορίας βρίσκονται φέτος τουλάχιστον 15 κατηγορίες εισοδημάτων με τις περισσότερες να συνδέονται με τα οικονομικά μέτρα στήριξης. Χωρίς φόρο εισοδήματος  και εισφορά αλληλεγγύης είναι:

1. Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού των 534 ευρώ ή των 800 ευρώ που έλαβαν πάνω από 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα των οποίων οι συμβάσεις τέθηκαν σε αναστολή στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας. Αυτό σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος που ήταν σε αναστολή συνολικά για 5 μήνες στη διάρκεια του 2020 και εισέπραξε 2.670 ευρώ για το εισόδημα αυτό δεν θα κληθεί φέτος να πληρώσει φόρο.

2. Τα ποσά για την κάλυψη από το κράτος του 60% των απωλειών στις αποδοχές των εργαζομένων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

3. Οι ενισχύσεις σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων και η αμοιβή ιδιωτών ιατρών, με έκδοση Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών, που συνεργάζονται με δημόσια νοσοκομεία οι οποίες δεν υπολογίζονταιστα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

4. Οι αποζημιώσεις σε ειδικές κατηγορίες όπως οι καλλιτέχνες, δημιουργοί και επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί και επιστήμονες. 

5. Οι ενισχύσεις σε ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα εξαιτίας της μίσθωσης τουριστικών καταλυμάτων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την προσωρινή διαμονή φυσικών προσώπων στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κινδύνου μετάδοσης του COVID-19.

6. Το επίδομα κατάρτισης μέσω του ειδικού προγράμματος τηλεκατάρτισης σε  επιστήμονες πληττόμενους από τον COVID-19 καιη οποία δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

7.  Η εφάπαξ ενίσχυση στους ασφαλισμένους του τ. ΕΤΑΑ, καθώς και στους οικονομολόγους και γεωτεχνικούς που ασφαλίζονται στον e-ΕΦΚΑ και η οποία δεν προσμετράται στοσυνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό, οικογενειακό εισόδημα.

8.  Η έκτακτη αποζημίωση στους εποχικά εργαζόμενους του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου.

9.  Οι αμοιβές σε μισθωτούς που αφορούν αποζημίωση εξόδων διαμονής και σίτισης, ημερήσια αποζημίωση, αποζημίωση εξόδων κίνησης και επίδομα βιβλιοθήκης.

10. Οι αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν από το κράτος στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα «κουρεμένα» κατά 40% ενοίκια και οι οποίες ανέρχονται στο 50% των απωλειών.

11. Τα ποσά των ενισχύσεων που έλαβαν επαγγελματίες και επιχειρήσεις μέσω των κύκλων τηςεπιστρεπτέας προκαταβολής.

12. Οι προνοιακές παροχές σε χρήμα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ σε άτομα με αναπηρία, η μηναία σύνταξη σε ανασφάλιστους υπερήλικες, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το επίδομα στέγασης, οι παροχές και οι υπηρεσίες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας, το επίδομα στεγαστικής συνδρομής για ανασφάλιστους υπερήλικες, η εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών ορεινών μειονεκτικών περιοχών, το επίδομα ομογενών προσφύγων, οι έκτακτες εφάπαξ οικονομικές ενισχύσεις σε δικαιούχους που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές κ.α

13.  Τα επιδόματα τακτικής ανεργίας και μακροχρόνια ανέργων, το ειδικό εποχικό βοήθημα,ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη του επιδόματος ανεργίας εφόσον το άθροισμα των λοιπών εισοδημάτων δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ

14. Το επίδομα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων το οποίο δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

15. Οι αποζημιώσεις απόλυσης έως 60.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.