Πώς θα γίνει η διαγραφή οφειλών προς τον ΕΦΚΑ σε 4 «βήματα»

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα γίνει η διαγραφή οφειλών προς τον ΕΦΚΑ σε 4 «βήματα»
Ξεκινούν την προσεχή εβδομάδα οι αιτήσεις στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, για την διαγραφή παλαιών αμφισβητούμενων οφειλών προς τα Ταμεία, με ταυτόχρονη απαλλαγή από πρόσθετα τέλη και τόκους.

Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσουν οι αιτήσεις στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, για την διαγραφή παλαιών αμφισβητούμενων οφειλών προς τα Ταμεία, με ταυτόχρονη απαλλαγή από πρόσθετα τέλη και τόκους.

Οι τρεις πρώτες υπουργικές αποφάσεις δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ, ενώ από την υποβολή της
ηλεκτρονικής αίτησης και μέχρι την έκδοση απόφασης από τον ΕΦΚΑ, αναστέλλονται τα μέτρα διοικητικής εκτέλεσης (πλειστηριασμοί, ηλεκτρονικά κατασχετήρια κλπ) σε βάρος του οφειλέτη.

Η διαγραφή αφορά χρέη έως 31 Δεκεμβρίου 2016, δηλαδή οφειλές προς τα πρώην ασφαλιστικά Ταμεία.

Αναλυτικά η διαδικασία περιλαμβάνει τέσσερα βήματα :

1. Ο ασφαλισμένος – οφειλέτης υποβάλλει αίτηση στις αρμόδιες υπηρεσίες του ασφαλιστικού φορέα τις οφειλές του οποίου ζητεί να διαγραφούν. Οι αιτήσεις υποβάλλονται προς τον ΕΦΚΑ σε ηλεκτρονική πλατφόρμα.

2. Με την υποβολή της αίτησης ενημερώνεται αυτόματα το ΚΕΑΟ και «παγώνει» τις διαδικασίες εκτέλεσης των αναγκαστικών μέτρων που τυχόν βρίσκονται σε εξέλιξη για ένα εύλογο χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα πρέπει να εξεταστεί και να εκκαθαριστεί το αίτημα.

3. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ αναλαμβάνουν να ελέγξουν τον ασφαλιστικό βίο του αιτούντα και να διασταυρώσουν κρίσιμα στοιχεία, ώστε να καταλήξουν σε διαπιστωτική πράξη για την διαγραφή των χρεών ή την απόρριψη του αιτήματος.

4. Ο ΕΦΚΑ διαβιβάζει στο ΚΕΑΟ την πράξη διαγραφής ή την απόρριψη του αιτήματος και αντιστοίχως το ΚΕΑΟ διαγράφει τις οφειλές ή «ξεπαγώνει» τα αναγκαστικά μέτρα.

Ποιους αφορά

Οι πρώτες τρεις κατηγορίες ασφαλισμένων που μπορούν να διαγράψουν τα παλαιά χρέη τους είναι:

- Νέοι ασφαλισμένοι – πρώτη ασφάλιση μετά την 1η Ιανουαρίου του 1993 – που ήταν ελεύθεροι επαγγελματίες (π.χ. μπλοκάκι) και ταυτόχρονα μισθωτοί.

Βάσει του νόμου 2084 του 1992 μπορούσαν να απαλλαγούν από την δεύτερη υποχρεωτική ασφάλιση. Κυρίως λόγω άγνοιας ή αμέλειας, μερίδα εξ αυτών δεν προέβησαν σε επιλογή φορέα εντός 6 μηνών από την έναρξη της δεύτερης απασχόλησης, με αποτέλεσμα να συσσωρεύσουν χρέη κυρίως στον ΟΑΕΕ.

- Επιχειρηματίες που εξαιρούνταν από τον ΟΑΕΕ και ασφαλίζονταν στον πρώην ΟΓΑ με πληθυσμιακά και εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία τροποποιούνταν κατά καιρούς, με αποτέλεσμα να διεκδικούνται οφειλές για τον ίδιο ασφαλιστικό χρόνο και από τα δυο πρώην Ταμεία. Μπορούν να ζητήσουν την διαγραφή των οφειλών τους στον ΟΑΕΕ.

- Δημοσιογράφοι παλαιοί ασφαλισμένοι – πρώτη ασφάλιση έως 31 Δεκεμβρίου 1992 –προερχόμενοι από το πρώην ΤΣΠΕΑΘ, που διατηρούσαν παράλληλα μπλοκάκι για δημοσιογραφικές υπηρεσίες και βρέθηκαν με χρέη στον ΟΑΕΕ.

Προϋπόθεση είναι η υπαγωγή στους δύο φορείς να έλαβε χώρα για δημοσιογραφικές υπηρεσίες και η πλήρης ασφάλιση στο πρ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ κατά το χρονικό διάστημα για το οποίο ζητείται η διαγραφή οφειλών από τον πρ. ΟΑΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider