Κάποτε οι όροι όπως η «τεχνητή νοημοσύνη» (ΑΙ) και το «υπολογιστικό νέφος» (cloud) περιορίζονταν σε εξειδικευμένους κλάδους και ταινίες επιστημονικής φαντασίας, πλέον όμως είναι όροι, που γνωρίζουμε λίγο - πολύ όλοι, αν και πιθανότατα οι περισσότεροι δεν έχουν αρκετές γνώσεις ώστε να εξηγήσουν τι σημαίνουν.

«Μερικά από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που βλέπουμε να βρίσκονται σε μεγάλη ζήτηση τα τελευταία χρόνια είναι οι γνώσεις πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη, η ανάλυση 'μεγάλων' δεδομένων και η διαχείριση του υπολογιστικού νέφους» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Φίον Ανγκ, αντιπρόεδρος στο τμήμα Ταλέντων και Λύσεων Εκμάθησης του LinkedIn.

Σύμφωνα με το CNBC και το LinkedIn, η ζήτηση για αυτά τα τρία χαρακτηριστικά ή ικανότητες είναι διεθνής δεν αφορά μόνο τις εταιρείες τεχνολογίας. Οι τεχνολογικές ικανότητες βρίσκουν εφαρμογή σε ένα πλήθος διαφορετικών τομέων.

Βέβαια, η καλύτερη επίδοση ενός εργαζόμενου έρχεται όταν δεν έχει ένα μεμονωμένο ταλέντο, αλλά όταν καταφέρνει να έχει παράλληλα και την ικανότητα να προσαρμοστεί σε αλλαγές στο επαγγελματικό του περιβάλλον, κριτική σκέψη, δημιουργικότητα και την ικανότητα να λύνει προβλήματα.

Τα τελευταία χρόνια, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις δείχνουν να αντιλαμβάνονται τη σημασία ενός σφαιρικά ικανού εργατικού δυναμικού και για αυτό το σκοπό έχουν αρχίσει να προωθούν - σε μεγάλο βαθμό - εκπαιδευτικές δράσεις. Παραμένει όμως, κατά κύριο λόγο, ατομική υπόθεση.