Η πράσινη οικονομία πάσχει από μεγάλο έλλειμμα εργαζομένων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η πράσινη οικονομία πάσχει από μεγάλο έλλειμμα εργαζομένων
ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Μεγάλο έλλειμμα στα πράσινα επαγγέλματα παρουσιάζει η παγκόσμια κοινότητα με αποτέλεσμα να δυναμιτίζεται η προσπάθεια κρατών και επιχειρήσεων προς μια οικονομία μηδενικού άνθρακα.

Μεγάλο έλλειμμα στα πράσινα επαγγέλματα παρουσιάζει η παγκόσμια κοινότητα με αποτέλεσμα να δυναμιτίζεται η προσπάθεια κρατών και επιχειρήσεων προς μια οικονομία μηδενικού άνθρακα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) το οποίο υποστηρίζει ότι χρειάζονται περισσότεροι εργαζόμενοι στον πράσινο τομέα με τη Νότια Αφρική, τη Βραζιλία και την Ισπανία να αποτελούν τις τρεις χώρες με τα μεγαλύτερα κενά σε αυτούς τους τομείς.

Η σχετική έκθεση που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα τόνισε ότι οι χώρες θα πρέπει να αυξήσουν κατά 66% τον αριθμό των εργαζομένων στην πράσινη οικονομία, η οποία περιλαμβάνει τη γεωργία και την αλιεία, τις βιώσιμες κατασκευές, το περιβάλλον, τους τομείς της πολιτικής και της χημικής μηχανικής. Το έγγραφο επεσήμανε επίσης ότι χρειάζονταν 37% περισσότεροι γιατροί και δάσκαλοι.

Συγκεκριμένα, καταγράφεται έλλειψη 18 εκατομμυρίων εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, 12 εκατομμυρίων εργαζομένων στον τομέα της παιδικής φροντίδας και δασκάλων και 9 εκατομμυρίων δασκάλων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι ο στόχος θα είναι να φτάσει τους 64 εκατομμύρια εργαζόμενους σε αυτούς τους τομείς έως το 2030.

Στη Βραζιλία, 10,2 εκατομμύρια άτομα εργάζονται αυτή τη στιγμή στους διάφορους τομείς της κοινωνικής οικονομίας, ένας αριθμός που το WEF πιστεύει ότι θα αυξηθεί κατά 89% έως το 2030, όταν η χώρα θα χρειαστεί περισσότερους από 19,2 εκατομμύρια εργαζόμενους.

Στην περίπτωση της Ισπανίας, ο αριθμός των εργαζομένων στους κοινωνικούς τομείς είναι σχεδόν 2,9 εκατομμύρια και ο οργανισμός πιστεύει ότι θα πρέπει να αυξηθεί κατά 81% πριν από την έναρξη της επόμενης δεκαετίας για να φτάσει τα 5,3 εκατομμύρια εργαζόμενους το 2030, δηλαδή 2,3 εκατομμύρια περισσότερους από τώρα .

Αλλά η μεγαλύτερη πρόκληση είναι αυτή της Νότιας Αφρικής, η οποία έχει σήμερα 1,2 εκατομμύρια εργαζόμενους σε αυτούς τομείς και πρέπει να φτάσει τα 6,3 εκατομμύρια μέχρι το 2030, σύμφωνα με το WEF.

Η έκθεση του WEF υπογραμμίζει επίσης ότι επί του παρόντος μόνο το 1% των εργαζομένων παγκοσμίως απασχολείται με τους συγκεκριμένους τους τομείς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καραβίας (Eurobank): Τεράστια η ευθύνη των τραπεζών στην Πράσινη Οικονομία

ΥΠΟΙΚ: Συστάθηκε ομάδα εργασίας για τη βιώσιμη χρηματοδότηση και την πράσινη οικονομική μετάβαση

Σταϊκούρας: Εργαζόμαστε με συνέπεια και σοβαρότητα, ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης και το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider