Οι υψηλές τιμές ενέργειας θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τις εταιρείες ανακύκλωσης

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι υψηλές τιμές ενέργειας θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τις εταιρείες ανακύκλωσης
Η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας θα μπορούσε να οδηγήσει σε λουκέτο πολλές εταιρείες ανακύκλωσης πλαστικών.

Η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας θα μπορούσε να οδηγήσει σε λουκέτο πολλές εταιρείες ανακύκλωσης πλαστικών με αλυσιδωτές επιπτώσεις για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων για μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα το 2050.

Για τις επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κλάδου, η ενέργεια αντιπροσωπεύει πλέον έως και το 70% του λειτουργικού τους κόστους, ενώ παλαιότερα, υπό κανονικές συνθήκες αντιπροσώπευε περίπου το 20% του συνολικού λειτουργικού κόστους.

Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό οργανισμό Plastics Recyclers Europe, οι εγκαταστάσεις ανακύκλωσης πλαστικών λειτουργούν 24 ώρες, 7 ημέρες την εβδομάδα, πράγμα που σημαίνει ότι οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας συγκαταλέγονται μεταξύ των τριών βασικών παραγόντων κόστους μετά την εργασία και τη συντήρηση.

Ωστόσο, με την αύξηση των τιμών κατά 400% στην Ευρώπη, το ενεργειακό κόστος έχει καταστεί η νούμερο ένα δαπάνη για τους ανακυκλωτές πλαστικών, αντιπροσωπεύοντας προφανώς τώρα έως και το 70% των λειτουργικών τους δαπανών. Ο οργανισμός ισχυρίζεται ότι αυτό καθιστά μη βιώσιμες τις συνθήκες λειτουργίας των επιχειρήσεων και προειδοποιεί ότι χωρίς την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών της ΕΕ, πολλές εταιρείες μπορεί να κλείσουν.

Στην Ιταλία, για παράδειγμα, η Assorimap, η εθνική ένωση εταιρειών που ανακυκλώνουν πλαστικά, ανακοίνωσε ότι το 40% των δραστηριοτήτων ανακύκλωσης έχουν ανασταλεί λόγω του μη βιώσιμου ενεργειακού κόστους. Στο πλαίσιο αυτό, ζητά επείγουσα παρέμβαση από την ιταλική κυβέρνηση.

Η Plastics Recyclers Europe εκτιμά ότι η ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία στην Ευρώπη. Οι διακυμάνσεις στις τιμές της ενέργειας υπονομεύουν την πολιτική της ΕΕ αλλά και την νέα στρατηγική που έχουν επιβάλει οι παγκόσμιες εξελίξεις και έχουν οδηγήσει σε ενίσχυση των επενδύσεων στην ανακύκλωση πλαστικών στις ευρωπαϊκές χώρες.

Ως εκ τούτου, ο οργανισμός προειδοποιεί ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν «καταστροφικές συνέπειες» για την ευρωπαϊκή βιομηχανία ανακύκλωσης ως αποτέλεσμα των υψηλών τιμών ενέργειας. Αυτό θα μπορούσε να έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στους στόχους της Ε.Ε. για οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, καθώς, όπως υποστηρίζει ότι η ανακύκλωση έχει το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα σε σύγκριση με άλλες επιλογές διαχείρισης απορριμμάτων, όπως η αποτέφρωση και η υγειονομική ταφή.

«Η διακοπή των δραστηριοτήτων ανακύκλωσης θα έχει άμεσο, αρνητικό αντίκτυπο στη διαχείριση πλαστικών απορριμμάτων στην Ευρώπη. Αν θέλουμε να οδηγήσουμε μια κυκλική οικονομία στην Ευρώπη, η ανακύκλωση πλαστικών πρέπει να θεωρείται βασικός κλάδος της βιομηχανίας που θα στοχεύει τις προσπάθειες των κρατών μελών να προστατευθούν από τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας», επισημαίνει ο Ton Emans, πρόεδρος της Plastics Recyclers Europe.

Νωρίτερα φέτος, η Plastics Recyclers Europe ανέφερε ότι η συνολική εγκατεστημένη ικανότητα ανακύκλωσης πλαστικών στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 1,1 τόνους το 2020, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 13% από το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, ο οργανισμός έχει επίσης προειδοποιήσει ότι η διαθεσιμότητα πλαστικών απορριμμάτων που έχουν περάσει από τη φάση της διαλογής είναι επί του παρόντος αρκετά χαμηλή με αποτέλεσμα να επηρεάζει αρνητικά τις λειτουργίες των εταιρειών ανακύκλωσης πλαστικών σε όλη την Ευρώπη. Το ICIS σημειώνει ότι το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και μεταφοράς παίζει επίσης ρόλο σε αυτό το ζήτημα, οδηγώντας ενδεχομένως σε αύξηση έως και 70% από έτος σε έτος στο κόστος συλλογής, διαλογής και ανακύκλωσης απορριμμάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κυκλική οικονομία: ΤΙ συμβαίνει με τα μαύρα πλαστικά

Mysten Labs: Ο αμερικανικός μονόκερος με το ελληνικό DNA έρχεται στην Αθήνα

Η Μελόνι, τα πεπόνια και τα 200 δισ. - Στην Κρήτη το ΕΛΚ - Η τρύπα που αφήνει ο Σέρμπος στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

gazzetta
gazzetta reader insider insider