Ανακύκλωση: Αυξάνονται οι έλεγχοι στα ΣΕΔ – Στο επίκεντρο η προσαρμογή των δήμων

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανακύκλωση: Αυξάνονται οι έλεγχοι στα ΣΕΔ – Στο επίκεντρο η προσαρμογή των δήμων
apovlita
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των κρατών με τις χειρότερες επιδόσεις στα ποσοστά ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων.

Η εφαρμογή των κανόνων για τη διαχείριση απορριμμάτων και την ανακύκλωση, η εντατικοποίηση των ελέγχων στα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΣΕΔ), η στενότερη συνεργασία του ΕΟΑΝ με την τοπική Αυτοδιοίκηση και η ενημέρωση/εκπαίδευση πολιτών και επιχειρήσεων σε ζητήματα ανακύκλωσης αποτελούν το τρίπτυχο της στρατηγικής που ενεργοποιεί ο ΕΟΑΝ σε συνέχεια της ολοκλήρωσης του αντίστοιχου θεσμικού πλαισίου.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διευθύνων Σύμβουλος του ΕΟΑΝ, Νίκος Χιωτάκης, σε εκδήλωση στο πλαίσιο της φετινής ΔΕΘ, στην καρδιά της κυκλικής οικονομίας βρίσκονται η ανακύκλωση και η διαλογή στην πηγή. «Από τις αρχές του Σεπτεμβρίου που διανύουμε, με βάση το νέο εθνικό θεσμικό πλαίσιο που προώθησε η Κυβέρνηση για την ανακύκλωση, ξεκινά στη χώρα μας η εφαρμογή μιας νέας σειράς πολιτικών, που στόχο έχουν την υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομία», σημείωσε σχετικά.

Και αυτό, θα γίνει προκειμένου να ανατραπεί η κακή εμπειρία του παρελθόντος όπου η Ελλάδα δεν κατάφερνε να πιάσει τους στόχους όσον αφορά την ανακύκλωση σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του οργανισμού, Βαγγέλης Καραμίντζιος, «η Ελλάδα μέχρι πρότινος δεν κατάφερνε να πιάσει τους στόχους όσον αφορά την ανακύκλωση σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, όμως αυτό σταδιακά αλλάζει και σε αυτό θα συμβάλλει και το νέο θεσμικό πλαίσιο που ήδη εφαρμόζεται.Το νέο θεσμικό πλαίσιο καθώς και οι συνεργασίες και συνέργειες με άλλους θεσμικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση οι οποίες προωθούνται, θα μας βοηθήσουν να πιάσουμε τους στόχους, αλλά παράλληλα, θα δώσουμε βάρος στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών με σκοπό να γίνει η ανακύκλωση τρόπος ζωής».

Για το ίδιο θέμα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, επισήμανε την ανάγκη να κάνει η χώρα μας άλματα στον τομέα της ανακύκλωσης και να αντιστρέψει σε σύντομο χρόνο την υπάρχουσα κατάσταση, καθώς σήμερα το 80% των απορριμμάτων που παράγονται καταλήγει σε ΧΥΤΑ και μόλις το 20% ανακυκλώνεται.

Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ), Μανώλης Γραφάκος, επισήμανε κι αυτός με τη σειρά του την ανάγκη να εφαρμοστεί ένα διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης των αποβλήτων, κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των κρατών με τις χειρότερες επιδόσεις στα ποσοστά ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων. Η χώρα μας παράγει 28,9 τόνους αποβλήτων ανά εκατομμύριο του ΑΕΠ τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 17,5 ενώ το 80% των αστικών στερεών αποβλήτων οδηγούνται στην ταφή. Από τα 5,5 εκατ. αστικά απόβλητα που παράγονται, το 44,3% αφορά σε αστικά απόβλητα τροφίμων ενώ η Ελλάδα είναι η τέταρτη χώρα με τη μεγαλύτερη σπατάλη τροφίμων στην ΕΕ καταλαμβάνοντας την 24η θέση. Κατά την περίοδο 2010-2019 το ποσοστό ανακύκλωσης αυξήθηκε μόνο κατά 4% φθάνοντας από το 15% στο 21% ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 47,7%. Εξίσου χαμηλό είναι το ποσοστό των συνολικών αποβλήτων που ανακυκλώνονται το οποίο από 13,2% το 2015 ανήλθε σε μόλις 16% το 2019.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οικονόμου: Η Ελλάδα εξασφάλισε 600 εκατ. ευρώ για ανακύκλωση και επεξεργασία αποβλήτων

ΕΟΑΝ: Οι πέντε βασικοί άξονες της ανταποδοτικής ανακύκλωσης

Αειφορία, κυκλική οικονομία και πράσινη ενέργεια οι βασικές επενδυτικές ευκαιρίες του μέλλοντος

gazzetta
gazzetta reader insider insider