Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ενισχύουν την ανακύκλωση χαρτιού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ενισχύουν την ανακύκλωση χαρτιού
paper recycling
Οργανισμοί που εκπροσωπούν εταιρείες ανακύκλωσης και παραγωγούς χαρτιού και χαρτονιού στην Ευρώπη έχουν δεσμευτεί να ανακυκλώσουν το 76% του συνόλου του χαρτιού.

Οι στόχοι της ΕΕ για την ανακύκλωση μπορούν να επιτευχθούν με την τεχνογνωσία του ιδιωτικού τομέα, υποστηρίζουν οι ευρωπαϊκές εμπορικές ενώσεις ενώ πρόσφατα η ευρωπαϊκή αγορά ανέλαβε ακόμη πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις.

Οργανισμοί που εκπροσωπούν εταιρείες ανακύκλωσης και παραγωγούς χαρτιού και χαρτονιού στην Ευρώπη έχουν δεσμευτεί να ανακυκλώσουν το 76% του συνόλου του χαρτιού που καταναλώνεται στην ήπειρο έως το 2030.

Αυτή η δέσμευση εκφράστηκε δημοσίως στο πλαίσιο συνάντησης που είχαν εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής αγοράς ανακύκλωσης και χαρτιού στις Βρυξέλλες στα τέλη Ιουνίου και μάλιστα περιέχεται σε ένα έγγραφο που ονομάζεται νέα Ευρωπαϊκή Διακήρυξη για την Ανακύκλωση Χαρτιού 2021-2030. Αυτό το έγγραφο καθορίζει μέτρα για τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης του χαρτιού σε κάθε βήμα στη λογική μιας συνεχούς ροής ανακύκλωσης, σημειώνουν η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Βιομηχανιών Χαρτιού (CEPI) και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ανακύκλωσης Χαρτιού (EPRC).

«Τα ποσοστά ανακύκλωσης στα οποία έχουμε ήδη φτάσει καθιστούν το χαρτί και το χαρτόνι πρωτοπόρους στον κλάδο», σχολιάζει ο Ulrich Leberle, γραμματέας του EPRC)που εδρεύει στις Βρυξέλλες. Τόσο οι συνεχιζόμενες πρωτοβουλίες όσο και τα προγραμματισμένα βήματα θα επιτρέψουν να προσεγγιστούν ακόμη περισσότερο οι αρχές της κυκλικής οικονομίας, επισημαίνει.

H Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Βιομηχανιών Χαρτιού η οποία εκπροσωπεί τους παραγωγούς χαρτιού και χαρτονιού, σε δημόσια τοποθέτησή της ανέφερε ότι : «Το νέο, φιλόδοξο ποσοστό ανακύκλωσης 76%, που υπολογίζεται διαιρώντας την ανακύκλωση χρησιμοποιημένου χαρτιού με τη συνολική κατανάλωση χαρτιού και χαρτονιού, θα πρέπει να επιτευχθεί έως το 2030. Αντιπροσωπεύει την καλύτερη απόδοση στην κατηγορία του τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και σε όλες τις βιομηχανίες υλικών, καθώς το χαρτί και το χαρτόνι το κατεξοχήν υλικό που ανακυκλώνεται στην Ευρώπη», τονίζει.

Οι οργανισμοί λένε ότι η αλυσίδα της ανακύκλωσης «συνεπάγεται μια ποικιλία λειτουργιών, από την κατασκευή χαρτιού και χαρτονιού, τη μετατροπή του σε προϊόντα και εκτυπώσεις, μέχρι τη συλλογή, τη διαλογή και την ανακύκλωσή του. Κάθε βήμα στη διαδικασία είναι ένας ξεχωριστός βιομηχανικός τομέας με μόνο κάποιο βαθμό οριζόντιας ολοκλήρωσης, καθιστώντας τη συνεργασία απαραίτητη για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου ανακύκλωσης, όπως εκτιμούν.

Οι βιομηχανικοί όμιλοι που συνυπέγραψαν τη δήλωση, ωστόσο, επισημαίνουν την ανάγκη τήρησης πολλών προϋποθέσεων από την ΕΕ μέχρι τις τοπικές αρχές. Σύμφωνα με το EPRC και το CEPI, αυτές περιλαμβάνουν τον περιορισμό της χρήσης απορριφθέντος χαρτιού για σκοπούς ανάκτησης ενέργειας και τη «διασφάλιση ότι το χαρτί συλλέγεται χωριστά για τη διατήρηση της ποιότητας του υλικού».

Αποκαλώντας τη χωριστή συλλογή χαρτιού «προαπαιτούμενο» για υψηλότερα επίπεδα ανακύκλωσης, οι οργανισμοί λένε ότι η συλλογή όπου θα γίνεται διαχωρισμός στην πηγή «πρέπει να προωθηθεί περαιτέρω». Ταυτόχρονα, ο συνασπισμός λέει επίσης ότι εξαντλεί κάθε περιθώριο για τον εντοπισμό πρόσθετων προϊόντων χαρτιού και χαρτονιού που μπορούν να ανακυκλωθούν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ανακύκλωση δεν αποτελεί το μοναδικό γρανάζι της κυκλικής οικονομίας

Οικονόμου: Η Ελλάδα εξασφάλισε 600 εκατ. ευρώ για ανακύκλωση και επεξεργασία αποβλήτων

Παγίδα για την κυκλική οικονομία η ανακύκλωση ρούχων

gazzetta
gazzetta reader insider insider