Τι σχέδια δρομολογεί η Ελλάδα για το πρασίνισμα των πόλεων

Πένη Χαλάτση
Μοιράσου το
Τι σχέδια δρομολογεί η Ελλάδα για το πρασίνισμα των πόλεων
Η αρχή γίνεται από την Αθήνα, με την «πράσινη επανεκκίνηση» της πόλης και το σχεδιασμό για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού «Bauhaus» στην Αθήνα.

Με μια σειρά έργων τα οποία επικεντρώνονται στις αστικές αναπλάσεις επιχειρούν τα αρμόδια υπουργεία να «πρασινίσουν» τις πόλεις στο πλαίσιο των επιταγών της Πράσινης Συμφωνίας.

Η αρχή γίνεται από την Αθήνα, με την «πράσινη επανεκκίνηση» της πόλης και το σχεδιασμό για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού «Bauhaus» στην Αθήνα.

Αναλύοντας την ελληνική στρατηγική ο Ευθύμιος Μπακογιάννης, Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, σημείωσε ότι «θα πρέπει μέχρι το 2050 να γίνουν παρεμβάσεις για το πρασίνισμα της ζωής των πόλεων, στο πλαίσιο αυτό εγγράφεται και η φιλοσοφία του Βαuhaus, για τη λιτή αρχιτεκτονική και γενικά το ρόλο της αρχιτεκτονικής στην πόλη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί μια σειρά ενέργειες για τα κτίρια, καθώς το φαινόμενο του θερμοκηπίου ενισχύεται κυρίως από αυτά, οπότε θα πρέπει να γίνουν περισσότερο κλιματικά ουδέτερα, για εξοικονόμηση ενέργειας και πιο φιλικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Σε κάθε πόλη γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, υπάρχει μια σειρά από εργαλεία, τόσο για την ενσωμάτωση της κινητικότητας, αλλά κυρίως για τον επανασχεδιασμό της».

Όπως πρόσθεσε, «μέχρι στιγμής η πολιτεία παρενέβαινε στον δημόσιο χώρο. Τώρα παρεμβαίνει και στον ιδιωτικό, καθώς υπάρχει ένα νομοσχέδιο που θα έρθει άμεσα προς διαβούλευση και αφορά τις αστικές αναπλάσεις, το πως δηλαδή θα εντάξουμε καλύτερα στο σχέδιο πόλης το πράσινο, τον ήλιο, στοχεύοντας σε περισσότερη κινητικότητα και στον περιορισμό του θορύβου, της ρύπανσης και των υψηλών θερμοκρασιών».

Οι κατευθύνσεις για το νέο Bauhaus στη χώρα μας θα μπουν σε συνεργασία, όπως ανέφερε επίσης, με το Υπουργείο Πολιτισμού, με το οποίο και θα καθοριστούν σημαντικές παράμετροι, όπως η ένταξη του πρασίνου στο δημόσιο και τον ιδιωτικό χώρο, καθώς και το ζήτημα της διαχείρισης του νερού, ενώ βασικά ζητήματα σε αυτή τη διαδικασία θα αποτελέσουν, επιπρόσθετα, και η διαχείριση των απορριμμάτων, η ενέργεια και η χρήση των νέων τεχνολογιών.

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις αστικές αναπλάσεις

Το νομοσχέδιο για τις αστικές αναπλάσεις θα βγει σε διαβούλευση άμεσα, μέσα στον Ιούλιο, ή το πολύ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, τονίζοντας ότι «θέλουμε πάνω σε αυτό τις απόψεις όλων, αρχιτεκτόνων, τοπογράφων, μηχανικών, γιατί μέσα από αυτό το νομοσχέδιο θα αποφασίσουμε για το μέλλον των ελληνικών πόλεων, ενώ είναι βασική και η συνεισφορά των πολιτών».

Επεκτείνεται το πρόγραμμα «πρόσοψη»

Στην Αθήνα το 50% των κτιρίων έχει κατασκευαστεί πριν από το 1970 και μόλις το 4% μετά από το 2000. Προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται συζητήσεις με το ΥΠΕΝ ώστε να επεκταθεί το πρόγραμμα «Πρόσοψη» σε όλη την Ελλάδα.

Όπως ανέφερε ο Χρόνης Ακριτίδης, Διευθύνων Σύμβουλος ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ, με το συγκεκριμένο πρόγραμμα βελτιώνεται η ποιότητα χρήσης των κτιρίων ενώ όπως σημείωσε, παράλληλα «τρέχει» το πρόγραμμα του “Ηλιακού Χάρτη” ,το οποίο παρέχει χρηματοδότηση σε κατοίκους έτσι ώστε τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα να έχουν πρόσβαση σε ενέργεια με χαμηλό κόστος.

Στόχος τα ευφυή κτίρια

Στο ίδιο πλαίσιο υιοθετείται σταδιακά η ιδέα των ευφυών κτιρίων μηδενικών εκπομπών και επιλέγονται στρατηγικές μέτρησης της ενεργειακής αποδοτικότητας.

«Από υπολογισμό ενεργειακής αποδοτικότητας πάμε σε μέτρηση ενεργειακής αποδοτικότητας. Πάμε σε ευφυή κτίρια. Το πρότυπο κτιρίου μηδενικών εκπομπών ρύπων.Το νέο πρότυπο στα κτίρια είναι το πρότυπο μηδενικών εκπομπών και το ελάχιστο της ενεργειακής κατανάλωσης να καλύπτεται από ΑΠΕ. Ανάλυση του κύκλου ζωής του κτιρίου, από την εξόρυξη των υλικών του κτιρίου, μέχρι της κατεδάφιση του και την επαναχρησιμοποίηση των υλικών αυτών. Απαιτείται μια προσπάθεια σε εθνικό επίπεδο για να πετύχουμε τα παραπάνω. Χρειάζεται πιστοποίηση προτύπων και κατάρτιση επαγγελματιών. Πρέπει να συνταχθούν στο ίδιο μέτωπο όλοι οι παράγοντες, για να πετύχουμε όσα χρειάζεται. Να μην κάνουμε σπίτι κάψουλες αλλά σπίτια με κάλος», εκτιμά ο Δρ. Λάμπρος Πυργιώτης, Γενικός Διευθυντής ΚΑΠΕ.

Το πρασίνισμα της Θεσσαλονίκης

Ένα σχέδιο ανανέωσης της συμπρωτεύουσας με την ανάπλαση περιοχών οι οποίες μέχρι πρότινος αποτελούσαν εστίες ρύπανσης υλοποιείται στη Θεσσαλονίκη από τον Ιούλιο του 2021. Πρόκειται για την παλιά χωματερή του Καλοχωρίου, η οποία έχει καθαριστεί πλήρως και έχουν γίνει δεντροφυτεύσεις. Ήδη έχουν απομακρυνθεί πάνω από 2.000 τόνους αμίαντου ενώ καθαρίζεται και το ρέμα του Δενδροποτάμου.

«Η περιοχή που έχει τεθεί σε πλάνο ανάπλασης είναι 10 λεπτά μακριά από το κέντρο αλλά ο κόσμος δεν την επισκέπτονταν. Ήταν μια περιοχή παρατημένη, εγκαταλελειμμένη και εστία ρύπανσης. Από αυτό το τμήμα της πόλης λοιπόν ξεκινάμε την παρέμβαση μας, να κάνουμε την περιοχή επισκέψιμη. Το 2020 ολοκληρώσαμε την αποκατάσταση πρανών παράκτιου αναχώματος μήκους 3χλμ. Καθαρίσαμε 40 τόνους από παλιά ελαστικά που βρίσκονταν στο βυθό της θάλασσας», σημείωσε σχετικά ο κ. Κώστας Γιουτίκας, Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, μιλώντας σε συνέδριο του ΤΕΕ.

Το πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0» και η βιώσιμη διαχείριση των πόρων

Η διαχείριση του νερού αποτελεί βασικό πυλώνα της βιώσιμης ανάπτυξης των πόλεων καθώς άπτεται της βιώσιμης γεωργίας αλλά και της ορθής αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής μέσω εγγειοβελτιωτικών έργων. Προς αυτή την κατεύθυνση ήδη το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υλοποιεί έργα ύψους 7 δισ. ευρώ ενώ μέσω νέων προκηρύξεων επιταχύνει το «πρασίνισμα» της γεωργίας αλλά και τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης των πόρων.

Ο γενικός γραμματέας ενωσιακών Πόρων και υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαγιαννίδης μιλώντας στο συνέδριο του ΤΕΕ τόνισε ότι χωρίς νερό γεωργία και κτηνοτροφία δε γίνεται και προς αυτή την κατεύθυνση υλοποιείται το πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0», το μεγαλύτερο πρόγραμμα στο είδος του από την δεκαετία του 1960, μέσω του οποίου θα υλοποιηθούν αρδευτικά έργα άνω των 4 δισ. ευρώ

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η επένδυση σε βασικές δημόσιες υποδομές στις αγροτικές περιοχές, θα διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων ενώ εκτίμησε ότι «η γεωργία θα καταστραφεί από τα πολλά ζιζανιοκτόνα, λιπάσματα, τις γεωτρήσεις, την υφαλμύρωση του νερού, εκτός αν όλα γίνουν με έναν βιώσιμο τρόπο. Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται η αειφορία. Η Πράσινη Ανάπτυξη είναι κάτι που έπρεπε να γίνει και ήρθε για να μείνει».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πατέλης: Το 37% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης σε πράσινες επενδύσεις

Πρόγραμμα Πρόσοψη: Τα κριτήρια, οι παρεμβάσεις και το ύψος της επιδότησης

Πρεμιέρα αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα «Πρόσοψη» - Οι δικαιούχοι και τα ποσά επιδότησης για τα κτίρια της Αθήνας

Όλες οι ειδήσεις

23:50

Άστατος ο καιρός την Τρίτη - Αυξημένες παροδικές νεφώσεις και πιθανότητα τοπικών βροχών

23:36

ΗΠΑ: Πέθανε η ηθοποιός και τραγουδίστρια Ολίβια Νιούτον-Τζον

23:22

Έφοδος της ΕΛΑΣ στο σπίτι διοικητή αστυνομικού τμήματος στις Κυκλάδες

23:10

Ήπιες διακυμάνσεις στην Wall Street - «Βαρίδι» η Nvidia με απώλειες 6%

22:57

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία πως «κρατά όμηρο την Ευρώπη» βομβαρδίζοντας τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

22:44

Νέα κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για την έκτακτη σύνοδο της Βουλής σχετικά με τις υποκλοπές

22:32

Κροατία: Δημοσιογράφος διέσωσε τον Β. Όρμπαν από βυθιζόμενο σκάφος στις δαλματικές ακτές

22:19

ΗΠΑ: Ένταλμα κατάσχεσης αεροσκάφους Ρώσου ολιγάρχη και βουλευτή αξίας 90 εκατ. δολαρίων

22:10

Κέρδη 2% για το πετρέλαιο

21:57

Ουκρανία: Συνελήφθησαν δύο άντρες που σχεδίαζαν τη δολοφονία του υπουργού Άμυνας

21:40

Νέο πλήγμα για την Ευρώπη: Η Νορβηγία ετοιμάζεται να περιορίσει τις εξαγωγές ενέργειας

21:39

«Έπιασε» εκ νέου τα 1.800 δολάρια o χρυσός - Άνοδος σχεδόν 4% για το ασήμι

21:24

ΗΠΑ: Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ύψους ενός δισ. δολαρίων

21:10

Η Ρωσία αναστέλλει τις αμερικανικές επιθεωρήσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της

20:47

Η ΕΚΤ διοχετεύει δισεκατομμύρια ευρώ στα ομόλογα του νότου

20:44

Ιράν: Δέκα νεκροί σε επίθεση με μαχαίρι – Συνελήφθη ο δράστης

20:30

ΠΑΣΟΚ: Επιμένει ο πληθωρισμός, αυξάνονται οι ανισότητες

20:30

Τράπεζες: Τι δείχνουν τα λειτουργικά έξοδα – Αντιστάσεις στον πληθωρισμό, δαπάνες για τεχνολογία

20:17

Η Τουρκία θα κατασκευάσει στην Ουκρανία εργοστάσιο παραγωγής drones Bayraktar

20:09

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στη Στυλίδα - 60 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

19:44

Οικονόμου: Επισπεύδεται το άνοιγμα της Βουλής - «Ο κ. Ανδρουλάκης αρνείται να λάβει απαντήσεις με τον δέοντα θεσμικό τρόπο»

19:34

Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους traders να αξιολογούν εταιρικά μεγέθη, οικονομικά στοιχεία

19:24

Έκτακτη συζήτηση στη Βουλή για το θέμα των παρακολουθήσεων ζητά ο Αλ. Τσίπρας

19:10

Όμιλος Attica: Ξεκίνησαν τα δρομολόγια στον Αργοσαρωνικό τα τρία νεότευκτα ταχύπλοα

18:53

Ρωσία: Δημιουργήθηκαν 40 τάγματα εθελοντών που θα πολεμήσουν στην Ουκρανία

18:39

Nvidia: Μειωμένα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις τα έσοδα στο β' τρίμηνο - Πτώση 8% της μετοχής

18:32

Σεισμική δόνηση 3,9 Ρίχτερ στα Καλάβρυτα

18:20

Η ΕΕ κατέθεσε το τελικό της κείμενο για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

18:05

Ουκρανία: Δεκαετής κάθειρξη σε Ρώσο στρατιώτη - Πυροβόλησε εναντίον κατοικιών με άρμα μάχης

18:00

Κατέκτησε τις 860 μονάδες το Χρηματιστήριο