«Πράσινα» κομμωτήρια καθαρίζουν τις... πετρελαιοκηλίδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πράσινα» κομμωτήρια καθαρίζουν τις... πετρελαιοκηλίδες
Το 95% των αποβλήτων των κομμωτηρίων μπορεί να αξιοποιηθεί σε νέες χρήσεις.

Έναν τεράστιο όγκο αποβλήτων τα οποία μπορούν κατά 95% να αξιοποιηθούν σε νέες χρήσεις έχουν αρχίσει να εκμεταλλεύονται κομμωτήρια στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Μεγάλη Βρετανία με στόχο ο κλάδος της ομορφιάς να δώσει τη δική του απάντηση στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Πρόκειται για έναν περιορισμένο αρχικά αριθμό κομμωτηρίων τα οποία «ανοίγουν το δρόμο» και είτε δημιουργούν ενώσεις και συνδέσμους προκειμένου να προωθήσουν πιο συλλογικά τις νέες πρακτικές είτε συνεργάζονται με εξειδικευμένες επιχειρήσεις συλλογής και διαχείρισης αποβλήτων κομμωτηρίων.

Με τον τρόπο αυτό αναπτύσσονται νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες ενώ μεγεθύνεται ο κατάλογος με τα πράσινα επαγγέλματα. Πολλές επιχειρήσεις μάλιστα συνεργάζονται με πανεπιστημιακά ιδρύματα προκειμένου να αναπτύξουν καινοτόμες μεθόδους διαχωρισμού και ανακύκλωσης των υλικών.

Αλουμινόχαρτα, κομμένα μαλλιά, σωληνάρια από βαφές, περίσσεια χρώματος, δοχεία από σπρέι, αποτελούν απορρίμματα τα οποία στο παρελθόν δεν μπορούσαν να ανακτηθούν και οδηγούνταν σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Πλέον, με την κατάλληλη κινητοποίηση το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών μπορεί πλέον να ανακυκλωθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί ενώ τα κομμωτήρια καταφέρνουν να αντισταθμίσουν τις εκπομπές τους. Μάλιστα, κάποια κομμωτήρια καταφεύγουν σε ακόμη πιο «ψαγμένες» λύσεις και επιλέγουν να χρησιμοποιούν γάντια από βιοδιασπώμενα υλικά ή πετσέτες από ίνες μπαμπού.

Η αξιοποίηση των μαλλιών στον καθαρισμό των πετρελαιοκηλίδων

Μία λιγότερο γνωστή χρήση των μαλλιών, τα οποία έχουν την ιδιότητα να απορροφούν λιπαρά στοιχεία, είναι και η αξιοποίησή τους για τον καθαρισμό των ακτών από πετρελαιοκηλίδες. Τα περισσεύματα από τρίχες (οι οποίες προέρχονται και από κομμωτήρια σκύλων) τοποθετούνται μέσα σε καλσόν και διαμορφώνουν σφουγγάρια τα οποία τοποθετούνται στις ακτές. Πρόκειται για μία μέθοδο που χρησιμοποιείται ευρύτερα τόσο στην Αυστραλία όσο και στις ΗΠΑ. Η οργάνωση MatterOfTrust στις ΗΠΑ ανέπτυξε ηγετική δράση σε αυτό τον τομέα και συνεισφέρει σημαντικά στην εξέλιξη των συγκεκριμένων χρήσεων.

Οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες για τα βιώσιμα κομμωτήρια και το στρατηγικό κενό

Ο αριθμός των βιώσιμων κομμωτηρίων βαίνει αυξανόμενος αλλά το ποσοστό τους παραμένει πολύ χαμηλό σε σχέση με το μέγεθος του κλάδου παγκοσμίως.

Στην Αυστραλία, όπου υπάρχει και η επαγγελματική οργάνωση Sustainable Salons Australia (SSA), από τα περίπου 12.000 κομμωτήρια που υπάρχουν, μόνο τα 500 είναι «βιώσιμα», κάτι που μαρτυρά ότι υπάρχουν πολλές αναξιοποίητες ευκαιρίες αλλά και μεγάλος όγκος «χρήσιμων» αποβλήτων τα οποία εξακολουθούν να καταλήγουν στις χωματερές.

Ωστόσο, οι επιχειρηματίες που κάνουν το πρώτο βήμα αποκτούν σίγουρα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Μια τέτοια περίπτωση είναι η επιχείρηση Green Circle Salons στον Καναδά, η οποία εδώ και σχεδόν 13 χρόνια (συγκεκριμένα από το 2009) αντιλήφθηκε τις προκλήσεις της βιομηχανίας της ομορφιάς σε σχέση με τα απόβλητα και το περιβάλλον. Η εταιρεία αναλαμβάνει τη συλλογή και διαχείριση των αποβλήτων των κομμωτηρίων που εντάσσονται στο δίκτυό της και τα μετατρέπει σε νέα προϊόντα και καθαρή ενέργεια.

Το 60% των καταναλωτών θα στρεφόταν σε ένα πιο «πράσινο» κομμωτήριο

Παρά το γεγονός ότι τα «πράσινα» κομμωτήρια αποτελούν μία εντελώς καινούρια τάση, το καταναλωτικό κοινό δείχνει να συνυπολογίζει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων όταν αποφασίζει να χρησιμοποιήσει τις εν λόγω υπηρεσίες.

Μια έρευνα της Bobit Business Media που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Green Circle Salons αναφέρει ότι το 72% των καταναλωτών δήλωσε ότι ενδιαφέρεται για το τι θα συμβεί με τα απόβλητα, το 60% είπε ότι θα σκεφτόταν να αλλάξει κομμωτήριο αν γνώριζε ότι διαχειρίζεται υπεύθυνα τα απόβλητά του ενώ το 88% των επαγγελματιών του κλάδου ανέφερε ότι θεωρεί σημαντικό να εργάζεται σε ένα περιβάλλον που είναι πράσινο και βιώσιμο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η βιομηχανία της μόδας και των καλλυντικών αναζητούν «χαραμάδες βιωσιμότητας»

Τα ηλεκτρονικά απόβλητα παραμένουν ο αδύναμος «κρίκος» της κυκλικής οικονομίας-Λιγότερο από το 40% ανακυκλώνεται

Η βιομηχανία της μόδας σε τροχιά κυκλικής οικονομίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider